Jak vysvětlit neslušnost lidí...

1226
10.1.11 23:10

Jak vysvětlit...

Mamky, jak byste vysvětlily dítěti, že někdo je… jak to říct slušně… nevychovaný? Dám příklad: Pocházím z poměrně malé obce, kde se skoro všichni znají, takže je tak nějak dobrým zvykem pozdravit okolojdoucí starší osobu. K tomu taky vedu našeho malého. Dnes mě ovšem vytočila madam, která mi před nějakou dobou přestala odpovídat na pozdrav a ignoruje mě. Vysvětlím: Můj blízký kamarád (a svědek na svatbě) uspěl v místních volbách, ve kterých kandidovala i dotyčná… paní - ovšem bez úspěchu. Jiný důvod, proč mě náhle „nezná“, než spojení s tímhle člověkem, neznám. Ale to není důležité - mě to zas tak žíly netrhá. Jak ale vysvětlit malému, který ji krásně pozdraví a čeká reakci, že dotyčná … pííííp … pííííp … a pííííp neodpoví? A on se mě smutně ptá: „Maminko, paní mě neslyšela??“ To bych babu fakt nakopla… :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102809
10.1.11 23:28

Asi bych odpověděla, že paní slyší, ale doma ji nenaučili, že se na pozdrav má odpovědět… nejlépe tak aby to slyšela ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
10.1.11 23:32

Přesně tak říct jí pravdu,že paní slyšela,ale doma ji nenaučili zdravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27267
10.1.11 23:33
j.a.n.i1 píše:
Asi bych odpověděla, že paní slyší, ale doma ji nenaučili, že se na pozdrav má odpovědět… nejlépe tak aby to slyšela ;-)
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
10.1.11 23:36

Taky jsem z vesnice, takže pozdrav je na prvním místě, chápu tě. Já kolikrát jdu, pozdravim a když mě neodpoví (taky tu jsou takový magoři), tak pozdravim ještě jednou a důrazně a na to odpoví snad pokaždé. Ale, jak to vysvětlit děcku co? Řekla bych (nahlas, aby to slyšela), že pani asi neslyšela, snad se chytí. Zdravim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.1.11 00:14

Též bych to řekla tak, jak to je - že neodpovědět na pozdrav je neslušné a že ani někteří dospělí bohužel neví, jak se mají chovat. A že jsem ráda, že je malý slušný kluk :mrgreen:

(A pokud mu paní 3× schválně na pozdrav neodpoví, má podle společenských pravidel povoleno ji přestat zdravit :lol: :lol: :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44358
11.1.11 05:56

Jéé tak to je typické vesnické chování, hnus fialovej :mrgreen:
Jsem na to alergická, na vesnici jsem žila, vůbec se mi tam nelíbilo a takové „problémy“ v různých obměnách jsou tam na denním pořádku. Přijde mi, že tam lidé ani nemají jiné zájmy než závidět a pomlouvat druhé.
Omlouvám se za OT, nedalo mi to.

Dítěti bych to vysvětlila tak, jak už psali ostatní. Že ji nenaučili doma zdravit a odpovídat na pozdrav. Taky pozdravení považuju za slušnost, odpovědět povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
11.1.11 06:59

Naprostý souhlas s holkama. Já se takhle vytočila minulý týden. Šla jsem se synem do školky a kousek od ní jsme potkali tátu se synem. Maty pozdravil dospělého (ten odpověděl) a pak toho kluka - Ondra se jmenuje. Odpověď žádná. Matymu to nedalo, tak ho ještě přímo oslovil jménem a zeptal se, jestli jde taky do školky. A opět nic. Malýho mi bylo líto, tak jsem mu to vysvětlila výše uvedeným způsobem. Je smutný, že čtyřletý pozdravit dokáže a šestiletý ne (ten kluk je předškolák). A to jsem pominula fakt, že Ondra nepozdravil ani mě. Být jeho rodičem, tak se hanbou propadnu (ten táta ho ani nenapomenul) :zed:

• Citovat
  • Upravit
24320
11.1.11 08:00
Palina.zl píše:
Naprostý souhlas s holkama. Já se takhle vytočila minulý týden. Šla jsem se synem do školky a kousek od ní jsme potkali tátu se synem. Maty pozdravil dospělého (ten odpověděl) a pak toho kluka - Ondra se jmenuje. Odpověď žádná. Matymu to nedalo, tak ho ještě přímo oslovil jménem a zeptal se, jestli jde taky do školky. A opět nic. Malýho mi bylo líto, tak jsem mu to vysvětlila výše uvedeným způsobem. Je smutný, že čtyřletý pozdravit dokáže a šestiletý ne (ten kluk je předškolák). A to jsem pominula fakt, že Ondra nepozdravil ani mě. Být jeho rodičem, tak se hanbou propadnu (ten táta ho ani nenapomenul) :zed:

Nevim jestli ten kluk jindy zdravi.Ale jsou deti ktere maji urcity blok.Takovy pripad mame v rodine sestra nezdravila dosti dlouho jeste v prvni tride.Nebyla schopna pozdravit ani rodinu.Az po case.Takze priste se zeptat neco ve smysli ty neumis zdravit?A on rodic sam rekne.Kdyz jsem chodila se sestrou po venku a nekoho jsem potkala a nepozdravila tak jsem upozornila na to ze nezdravi.Jinak v pripade sestry chodi-lo se s ni k nejakemu doktorovi a dopracovali to tak ze byla ve skolce schopna pozdravit pani ucitelku stisknutim ruky.Takze hned bych nesoudila.

Me se stalo ze jsem byla s malou ve meste a stali jsme na prechoduA cekali na zeleneho pandulaka.A rikala jsem Barci ze musime pockat az tam bude zelena.Ze je tam ted cerveny a na nej se stoji.(myslim si ze azcit ucet se prechazet muze ted).
A samozrejme v okamziku kdy ji tam tohle vysvetluji jak na cervenou zacne prechazet nejaka baba jsem myslela me trefi.Tak jsem nasi Barunce rekla ze na cervenou se nechodi a ta pani co na ni prosla je hloupa a ze ji nenaucili prechazet.A na to hloupa jsem zvysila hlas.Pac me to vytocilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
allowik
11.1.11 08:18
Me se stalo ze jsem byla s malou ve meste a stali jsme na prechoduA cekali na zeleneho pandulaka.A rikala jsem Barci ze musime pockat az tam bude zelena.Ze je tam ted cerveny a na nej se stoji.(myslim si ze azcit ucet se prechazet muze ted).
A samozrejme v okamziku kdy ji tam tohle vysvetluji jak na cervenou zacne prechazet nejaka baba jsem myslela me trefi.Tak jsem nasi Barunce rekla ze na cervenou se nechodi a ta pani co na ni prosla je hloupa a ze ji nenaucili prechazet.A na to hloupa jsem zvysila hlas.Pac me to vytocilo.

Ahoj, mně se stal opak, přijdu k přechodu (nemam ještě děti) a už z dálky jsem viděla, že tam stojí paní s holčičkou, tak si říkam, budu muset čekat, abych tý malý nedávala špatnej příklad. Dojdu tam, zastavim se, projede pár posledních aut a matka čapla dceru a přelítla to s ní na červenou…já tam stála jak debil a nestíhala jsem…

Jinak k tématu, řekla bych to co ostatní a dost nahlas :twisted:

• Citovat
  • Upravit
22163
11.1.11 08:39
j.a.n.i1 píše:
Asi bych odpověděla, že paní slyší, ale doma ji nenaučili, že se na pozdrav má odpovědět… nejlépe tak aby to slyšela ;-)

jo tos napsala hezky! a řekla bych to pěkně nahlas aby to ta dotyčná na jisto slyšela!!!!!
jééé to tam taky napsala.. :oops: :oops: nevšimla jsem si!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
11.1.11 08:47

My bydlíme v paneláku, byla jsem vedená, že ve městě se zdraví v domě. Samozřejmě dvě pipky u nás na patře neodpovídají na pozdrav, jejich děcka nezdraví. :cert:
Syn naopak zdraví i na ulici ve velkým městě, naučil ho to dědeček. No trapas někdy. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
11.1.11 08:48
Nsoci píše:
Mamky, jak byste vysvětlily dítěti, že někdo je… jak to říct slušně… nevychovaný? Dám příklad: Pocházím z poměrně malé obce, kde se skoro všichni znají, takže je tak nějak dobrým zvykem pozdravit okolojdoucí starší osobu. K tomu taky vedu našeho malého. Dnes mě ovšem vytočila madam, která mi před nějakou dobou přestala odpovídat na pozdrav a ignoruje mě. Vysvětlím: Můj blízký kamarád (a svědek na svatbě) uspěl v místních volbách, ve kterých kandidovala i dotyčná… paní - ovšem bez úspěchu. Jiný důvod, proč mě náhle „nezná“, než spojení s tímhle člověkem, neznám. Ale to není důležité - mě to zas tak žíly netrhá. Jak ale vysvětlit malému, který ji krásně pozdraví a čeká reakci, že dotyčná … pííííp … pííííp … a pííííp neodpoví? A on se mě smutně ptá: „Maminko, paní mě neslyšela??“ To bych babu fakt nakopla… :pocitac:

Asi bych řekla dost nahlas aby to slyšela i paní… No to víš asi jí to doma neučily. Kdyby si nezdaryvil ty byl ys nevychovabý a to je moc špatné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
11.1.11 08:49
LucaLuca píše:
Syn naopak zdraví i na ulici ve velkým městě, naučil ho to dědeček. No trapas někdy. :-D

Jojo, přesně to máme taky…

Nedávno jsme nastoupili do metra a moje dcera nahlas a rozzářeně pozdravila celý vagón „doblý den, já jedu k dědovi“ … :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1154
11.1.11 08:53

Já mám zase opačný problém. Moje dcera zdědila po mě něco jako vnitřní blok. I když jí vedeme k tomu, že se zdravit má a mělo by se, mlčí jako ryba. Je vidět, že by asi i chtěla pozdravit, ale prostě jí to nejde. Já měla to samé a trvalo to skoro do druhé třídy. Pak to postupně přešlo samo. Takže dceru moc nedeptám. Ale moje maminka šílí. No, ono se to nějka vsákne. Ale u nezdravícího dospělého bych se přiklonila k ostatním. Prostě ho to doma nenaučili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí