Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hledám kam to šoupnout, tak si říkám že bude asi nejjednodušší založit jedno univerzální téma
![]()
Máte někdo nějaký dobrý nápad, jak vysvětlit čtyřleťákovi rčení (ne)má/ne(dává) to smysl - nějak mě nenapadá žádné vhodné přirovnání nebo situace, na které to vysvětlit, aby to pochopil i prcek
![]()
Jsem tu nad tím přemýšlela, pak jsem se zeptala svého přítele, jak vysvětlí malému dítěti, že něco nedává smysl…po x minutách hloubání řekl, že to znamená, že je to prostě blbě
![]()
No mně tam furt leze slovo logika, ale to bych si moc nepomohla ![]()
Vybafnul to na mě u oběda a použil to v úplně špatném spojení, tudíž jsem pochopila, že neví co to znamená, opravila ho, ale na vysvětlení jsem si vzala oddychový čas ![]()
Nedává mi to smysl: 1 nečemu nerozumím, 2) někde se stala chyba
@wobludka tak nějaký lehký příklad…třeba: potřebuju koupit chleba, ale nepůjdu do obchodu teď, protože za hodinu půjdem na procházku kolem obchodu a koupíme ho. NEMÁ TEDY SMYSL jít do obchodu teď. Blbost no
ale pochopit by to mohl.
@Pincenza píše:
@wobludka Proč takto složitě na něj?
já nic, já muzikant - to on s tím přišel
pravděpodobně to bylo v nějaké pohádce, ale jelikož byl teď nemocný a zkouknul jich docela dost, tak nevím nevím jestli bych to dokázala najít v čem to bylo použité
Náhodou dobrý… já bych v tom viděla asi dvě roviny, jednu že to (ne)má cenu, (ne)stojí to za to a druhou rovinu že má něco nějaká jasná pravidla hry která jsou nyní porušena, a proto je to blbost, nemá to logiku, tudíž to musí být nějak jinak, mít nějaké jiné vysvětlení
@wobludka Záleží na tom, co chceš vyjádřit - něco nemá smysl (je to zbytečná, marná snaha) - např. budu-li dávat do krmítka ptáčkům dřevo, hlínu (prostě pro ně nejedlé věci), nebudou tam lítat.
Nedává to smysl (nesmyslný význam) - použila bych nesmyslnou větu - např. Umyj si oběděm vlasy. Ovšem bacha, abys nevysvětlovala při obědě ![]()
@Genovesa
nemá smysl se koupat v zimě, protože je to stejně zamrzlý?
Nebo prostě vysvětlit slovo smysl synonymem. Význam. Já nevim tvl.
Jak vysvětllit význam, to je taky tak. ![]()
Muj trilety tuto frazi pouziva docela casto
takze jsem se ho ted ptala na vyznam, aby mi uvedl priklad, co treba nedava smysl. Tedy vysvetleni od vrstevnika: Pry nektere hry v ipadu, co jsem mu tam nahrala, nedavaji smysl
proste slozitejsi aplikace ![]()
Oživuji s trochu jiným dotazem - na rychlo musím dnes zaskáknout a pro děti na pohádkovém lese udělat Sněhurku. Šaty mám, problém jsou vlasy - mám je růžové a paruka žádná není. Les je dnes a není možné nikde nic sehnat ani od nikoho rychle půjčit. Jak vysvětlit všetečným dětem, proč má Sněhurka růžové vlasy?
@Salorka píše:
Oživuji s trochu jiným dotazem - na rychlo musím dnes zaskáknout a pro děti na pohádkovém lese udělat Sněhurku. Šaty mám, problém jsou vlasy - mám je růžové a paruka žádná není. Les je dnes a není možné nikde nic sehnat ani od nikoho rychle půjčit. Jak vysvětlit všetečným dětem, proč má Sněhurka růžové vlasy?
Protože chce být pěkná.
@Salorka píše:
Se jí to líbilo, tak si je tak nabarvila, no
A nejsi křestním jménem na K?