Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera / 33m/ proziva priserne a me nervy drasajici obdobi vzdoru a prestoze tresty malych deti nijak extra neuznavam, tak dnes jdu k vam pro radu
Dcera dnes vedome rozbila svuj DVD prehravac. Moc dobre vedela, ze to delat nema a kdyz jsme s manzelem odesli do kuchyne, tak na nej z protestu vylila sklenici vody, tudiz nefunguje. Dostala vyhubovano, manzel ji placnul pres zadek / spis symbolicky/ a poslal ji do kouta, kde ji vysvetlil, proc se zlobime. Dcera mu rekla: Ja nic nerozbila, to ty jsi to rozbil!!! a vysmivala se mu. Holky, jake tresty v takove chvili volite vy? Je dite v tomto veku schopne porozumnet napr. cely tyden ti nepustim pohadku, neprijde k nam Jezisek, zitra si nepujdes hrat s kamaradkou apod.
Urcite chapou dobre
a na tom DVD si poustela pohadky? tak jednoduse zadnou pohadku, ani v televizi ![]()
@Evelina31 já bych ji dala pětadvacet na holou! a myslím to vážně… i když mě tady asi vyhubujou ![]()
@šílenámáma já to většinou radši ani nepíšu ale taky by dostala na zadek ![]()
Tak základ je vyhrožovat tresty takovými, jaký si pak schopná opravdu vykonat.
Takže nevyhrožovat ježíškem, pokud opravdu nemáš sílu mít pod stromkem prázdno (nevím, co by musel malej udělat, abych dala takový trest).
Jinak speciálně u toho DVD, né, že týden nepustíme pohádku. Prostě si rozbila přehrávač, takže žádné pohádky na přehrávači nebudou. Tím spíš, pokud je to už několikátá věc, kterou takhle schválně rozbila ![]()
Jinak to chce najít něco, co ji opravdu potrestá. U někoho je to nedostat sladkost po obědě, u někoho nejít ven, na našeho působí, že se před spaním nebude číst pohádka…
Rozumět může všemu…Ale rozhodně jí nedávej trest, který nedodržíš, tj. říkat, že nepřijde Ježíšek, že ano…
Ode mně by asi nejspíš dostala na prdel, ale otázka je, co vše je vlastně výchovné…Mě naštěstí takové vzdory s dcerama asi minuly, neznám takové extrémy. To jak jste zasáhly v tu chvíli, co to rozbila, jste asi udělali správně.
@Evelina31 Ježíšek stejně přijde…nevyhrožuj ničím, co nesplníš…a pojem „zítra“ si v necelých 3 letech vůůůbec neuvědomuje…to je strašně abstraktní pojem. Holt rozbila DVD, nebudou pohádky-ponese důsledek svého chování…ale DVD bych v tom pokoji nechala a vždy, když bude chtít pohádku, ukázala bych na DVD…nefunguje, polila jsi ho vodou… ![]()
A mezi náma, žádná škoda…ve 3 letech nemusí čučet na TV..
Nebyly by pohadky. To triletak uz zna, i kdyz to radsi pouzivam naopak, kdyz udelas bude pohadka navic. A jak si pamatuje, ze byla vecere a budou masinky.
@Evelina31 tohle jsem naštěstí nikdy řešit nemusela ale když neposlouchá nebo odmlouvá tak se pokusím jí domluvit ale víc jak třikrát se neopakuju a potřetí už je to dost důrazný a s varováním že jestli nepřestane tak jí plácnu
většinou se dostaneme jen k tomu že to řeknu podruhý ale dceři už je pět
@terynka006 píše:
@šílenámáma já to většinou radši ani nepíšu ale taky by dostala na zadek
já upřímně fakt smekám před rodičem který NIKDY nedal dítěti ani pořádně po zadku… já nevím, asi nemám dost trpělivosti vysvětlovat, vysvětlovat ![]()
Ajajaj. Zkouší kam až může. Nevím, jestli je to tak dobře, ale pamatuju si, že ségra za trest přestala mluvit. Pokud děti něco provedly, tak mluvila a smála se na všechny a všemu, ale jak promluvil „hříšník“, byla ticho a koukala ven z okna. Chtěl jí vzít za ruku a ona se jak lekla ryba vysmekla a šla pryč z místnosti. Pak už to prostě děti nevydržely a přišly, že už to neudělají.
A když šlo o vztekani, tak jim dělala zrcadlo. Opakovala po nich pazvuky a řev se slovy, když můžeš ty, tak já taky. A byl klid.
Tak jestli ti to nějak pomůže…
@šílenámáma hele já nemyslím že je to jen o trpělivosti
já třeba nesnáším když mám pořád dokola vysvětlovat to samý a ona dělá že mi nerozumí. Včera nechtěla uklízet pokoj řekla jsem jí to třikrát s varováním že jí ty hračky co jsou na zemi seberu a ona mi odsekla že ten bordel jsem tam stejně udělala já tak ať si je vezmu…zřejmě v domnění že to neudělám, tak jsem si došla pro pytel a ty hračky jí vzala
a úplně nesnáším když na mě zvyšuje hlas ![]()
@terynka006 jej už jsem zatínala zuby jen při přečtení tvého příspěvku
![]()