Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aries6 jo tak tip trestu, že hračky vyhodím u nás dopadl tak, že Matýsek vzal autíčka a sám je do toho koše vyhodil. A pak pátrejte kam všechny autíčka zmizela.
@janicka23 Tak je samozřejmě na rodiči, aby vědělo, co na dítě zabere. Kdybych naší vyhodila kočárek, tak je jí to taky jedno. Ale Lego a takové pěnové puzzle bude bránit a když je na pár dní schovám, tak bude vědět za co.
@Evelina31 píše:
Dcera / 33m/ proziva priserne a me nervy drasajici obdobi vzdoru a prestoze tresty malych deti nijak extra neuznavam, tak dnes jdu k vam pro raduDcera dnes vedome rozbila svuj DVD prehravac. Moc dobre vedela, ze to delat nema a kdyz jsme s manzelem odesli do kuchyne, tak na nej z protestu vylila sklenici vody, tudiz nefunguje. Dostala vyhubovano, manzel ji placnul pres zadek / spis symbolicky/ a poslal ji do kouta, kde ji vysvetlil, proc se zlobime. Dcera mu rekla: Ja nic nerozbila, to ty jsi to rozbil!!! a vysmivala se mu. Holky, jake tresty v takove chvili volite vy? Je dite v tomto veku schopne porozumnet napr. cely tyden ti nepustim pohadku, neprijde k nam Jezisek, zitra si nepujdes hrat s kamaradkou apod.
Můj názor se ti asi líbit nebude
DVD přehrávač z mého pohledu není hračka pro tak malé dítě. Koupili jste jí ho vy a dá se předpokládat, že s ním takhle malé dítě něco provede. Ve svém věku těžko chápe, co udělala. A za to ji chcete trestat? Ona má mít rozum, když ho nemáte vy? Vždyť se rozbil jenom plastovej krám a ty zakládáš diskuzi, jak ji potrestat
Copak je její chyba, že dostala na hraní takovou věc? Moje odpověď na tvůj dotaz je NETRESTAT ![]()
Mate pravdu, ze na ni delsi dobu nemluvit, by nebyl dobry napad… Na zadek ji take nedam, na to nemam silu… Tudiz zakaz pohadek na delsi dobu a o novem prehravaci do auta se ji muze jenom zdat.
@Michelangelo píše:
Můj názor se ti asi líbit nebudeDVD přehrávač z mého pohledu není hračka pro tak malé dítě. Koupili jste jí ho vy a dá se předpokládat, že s ním takhle malé dítě něco provede. Ve svém věku těžko chápe, co udělala. A za to ji chcete trestat? Ona má mít rozum, když ho nemáte vy? Vždyť se rozbil jenom plastovej krám a ty zakládáš diskuzi, jak ji potrestat
Copak je její chyba, že dostala na hraní takovou věc? Moje odpověď na tvůj dotaz je NETRESTAT
Na dlouhe trasy se ten DVD prehravac sakra hodi
Kazdopadne tvuj nazor respektuju, ale kdyz vim, ze to udelala naschval, z trucu, protoze nebyla dalsi pohadka, tak by nejaky trest byt mel. Je v obodbi, kdyz zkousi, co vydrzime. Rada bych urcila pomyslnou hranici, za kterou dite jit nemuze, ale nejak se mi to nedari ![]()
Tak to nemluvení se zrovna probíralo/probírá ve vedlejší diskusi o trestání manžela…
taky si myslím, že to je příliš silné kafe. Když se mé naštvání překlene přes určitou mez, tak také mlčím, protože už prostě nemůžu mluvit. Ale malému vždy řeknu, že maminka nemluví, protože se moc zlobí a nechce říkat ošklivé věci. Co mám synka, snažím se to eliminovat, takže jde řádově o minuty.
Jinak jo, určitě záleží, jak dítko vnímá čas. Tříleťák nepochopí týden, ale náš Honzík už pobírá včera a zítra, ráno, večer, po spinkání.
@Michelangelo píše:
Můj názor se ti asi líbit nebudeDVD přehrávač z mého pohledu není hračka pro tak malé dítě. Koupili jste jí ho vy a dá se předpokládat, že s ním takhle malé dítě něco provede. Ve svém věku těžko chápe, co udělala. A za to ji chcete trestat? Ona má mít rozum, když ho nemáte vy? Vždyť se rozbil jenom plastovej krám a ty zakládáš diskuzi, jak ji potrestat
Copak je její chyba, že dostala na hraní takovou věc? Moje odpověď na tvůj dotaz je NETRESTAT
Nejde přece o to, co zničila
Jde o to, že to udělala schválně, na just, jako provokaci. A je úplně jedno, jestli polila DVD, nebo třeba knížku, ne?
Komunikuje s tebou, takze to chape. Ne vyhrozovat, ale skutecne aplikovat trest, takze zadne pohadky.
Fyzicky trest zpetne nema smysl, uz si to nespoji.
Muj triletak veci zamerne nerozbiji, zlobi jinak, vubec se mnou nemluvi, ne vsemu rozumi, ale princip „zlocin a trest“ chape.. ![]()
@Evelina31 píše:
Dcera / 33m/ proziva priserne a me nervy drasajici obdobi vzdoru a prestoze tresty malych deti nijak extra neuznavam, tak dnes jdu k vam pro raduDcera dnes vedome rozbila svuj DVD prehravac. Moc dobre vedela, ze to delat nema a kdyz jsme s manzelem odesli do kuchyne, tak na nej z protestu vylila sklenici vody, tudiz nefunguje. Dostala vyhubovano, manzel ji placnul pres zadek / spis symbolicky/ a poslal ji do kouta, kde ji vysvetlil, proc se zlobime. Dcera mu rekla: Ja nic nerozbila, to ty jsi to rozbil!!! a vysmivala se mu. Holky, jake tresty v takove chvili volite vy? Je dite v tomto veku schopne porozumnet napr. cely tyden ti nepustim pohadku, neprijde k nam Jezisek, zitra si nepujdes hrat s kamaradkou apod.
Mně normálně naskočilo moje dětsví.
To by bylo na knihu, a le zkrátím to. Otec mě dosud láskyplně nazývá paličatým parchantem. Ničila jsem vědomě věci, neposlouchala, jakýkoli trest nefungoval. Když mě zřezal do ruda, neuronila jsme slzu, jen měla pohled plný pohrdání. Když jsem dostala zaracha, řekla jsem si jupí, konečně mi dají svatej pokoj. Což pochopitelně mého otce rozčilovalo ještě víc.
Všimni si prosím, že když lovím z paměti, mluvím o otci a o matce.
Je to proto, že zalovím-li do raného dětsví, nemám pocit té dostatečné rodičovské lásky. A moje chování, to prostě byla reakce. Vy mi taky můžete víte co. Bavilo mě to. Jo, bavilo. Měla jsem nad nima moc. Jo, právě tím, že jsem nikdy neposlechla. Neměli můj respekt, moji lásku, neuchopili ji. Já to byla, kdo určoval, co oni budou dělat. (A to si nepřej vědět, co já dělala v pubertě.)
Nevím ti, ale prostě chování vaší dcerky může být touto zprávou. Mám pocit, že mě nemáte rádi. Takže mi taky můžete…
Takže za sebe, zamyslela bych se a místo trestu bych se snažila zjistit, jak najít u své dcery lásku a respekt. Neříkám rozmazlovat, neradím opičí lásku. Radím najít respekt, protože ten sám o sobě značí, že ten dotyčný bude respektovat… bez strachu z trestu. Minimálně se to teda v tomto věku bude učit, že to funguje.
@Emilie nezbývá mi nic jiného než souhlasit
asi ne tak velké jako ty, ale zkušeností s tím taky mám
@Evelina31 já bych ji naplácala tak, aby si to chvíli pamatovala, zavřela bych DVD do skříně na min. půl roku a neviděla by pohádky ani v televizi. Tohle není jen o vzdoru, to mi přijde jako rozmazlený spratek. I vzdorovité dítě dovede pochopit, že nesmí překročit určité hranice. Může řvát a válet se po zemi, ale nesmí ničit. A ještě něco, můj synek měl občas záchvaty vzteku. Tak jednou, dvakrát do roka jsem ho osprchovala oblečeného studenou vodou a hned se probral, s šíleného vzteku začal normálně břečet a do 5-ti minut se uklidnil.
@Evelina31 píše:
záleží na holce, musíš vystihnout co na ní platí. My jsme tohle telecí období doslova protrpěli, klukovi bylo naprosto jedno, že mu zakážeme hračky, televizi, ven, cokoliv, dostal na zadek, oklepal se do minuty o tom nevěděl a pokoušel se dělat tu stejnou věc znovu
Hrozný. Ještěže z toho vyrostl. Alespoň částečně ![]()
@4family píše:
@Evelina31 já bych ji naplácala tak, aby si to chvíli pamatovala, zavřela bych DVD do skříně na min. půl roku a neviděla by pohádky ani v televizi. Tohle není jen o vzdoru, to mi přijde jako rozmazlený spratek. I vzdorovité dítě dovede pochopit, že nesmí překročit určité hranice. Může řvát a válet se po zemi, ale nesmí ničit. A ještě něco, můj synek měl občas záchvaty vzteku. Tak jednou, dvakrát do roka jsem ho osprchovala oblečeného studenou vodou a hned se probral, s šíleného vzteku začal normálně břečet a do 5-ti minut se uklidnil.
Vzdorovité dítě ví moc dobře, že nesmí překročit hranice. A právě proto… je překračuje. Faktem ale je, že si jen ohmatává, zda ty hranice jsou definitivní, nebo jsou za nima ještě nějaké další.
Nedejbože když vzodorvité dítě zjistí, že hranice neexistují. A hranicema nemyslím ty hranice, které stanovil rodič. Kdy si myslel, že je stanovil.