Jak potrestat 33měsíční dceru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
18.12.14 00:38
@Lynette píše:
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní. :think:
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.

tak z tohohle přístupu je mi normálně úzko :,(
Fakt mě baví, jak si někteří rodiče myslí, že zbitím něco vysvětlí, že pak dítě něco pochopí. Pochopí leda tak hov… a nebo to, že máma už mě zase zmlátila a já vlastně nechápu proč.
Tím spíš u ani né tříleté holčičky proboha 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
18.12.14 07:32

@Mar__tanka1983 presne :,( diky takovemu pristupu pak verim, ze dojde k tomu, co tady popisovala Emilie :x

@Michelangelo ano presne tak, rozdil je v tom, jak se s tim vztekem poperou, ono je to uz hodne dano vrozenou povahou a vyzralosti cns, to mi potvrdila i doktorka, malej zacal k tomu i hodne pozde mluvit a pracovat s tuzkou. Nektery veci proste na tom diteti nepredelas, jen se muzes naucit trosku obrousit hrany, minimalizovat vystupy, snazit se predchazet, aby k tem situacim nedochazelo, odvadet pozornost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
18.12.14 09:54

@Moise Pochopitelně dítě musí chápat proč dostane na zadek. Můj dvouletý syn to chápe velmi dobře. Když ho plácnu přes zadek tak vůbec nebrečí - zlobil, byl na to slovně upozorněný, že dělá něco co dělat nemat, pak byl varován, že jestli nepřestane tak bude plácnutej - nepřestal, tak byl plácnutej. Věděl že bude potrestaný a svůj trest přijal. Já jsem byla vychovávána stejně - věděla jsem kde jsou hranice a když jsem je vědomě překročila tak jsem si musela přinést vařečku. Pro mě jako pro dítě bylo lepší dostat na zadek a pak si s mámou normálně hrát, vědět že ve vztahu ke mně se nic nemění, že mě má ráda furt stejně než to, když se mnou třeba nemluvila, ignorovala mě, tvářila se naštvaně - to bylo prostě strašný, najednou jsem měla pocit nejistoty, jestli ě bude mít ještě ráda jako předtíma a nevěděla jsem kdy se se mnou zase začne bavit. Plácnutí přes zadek není žádný dráma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
18.12.14 14:32

@Lynette teď píšeš o plácnutí na zadek. Ale v tom posledním příspěvku si psala o bití vařechou, až začne brečet, o bití na holou…

Já netvrdím, že jsem malého nikdy za nic neplácla, ale dalo by se to spočítat na prstech jedné ruky. A přežili sme tak i období vzdoru i výchovu, že do zásuvky se nemá sahat.

Já to napsala právě z důvodu vlastní zkušenosti, máma si taky myslela, že mě vychovává. :,( a myslí si to dodnes, že to bylo všechno v pořádku.

Mimochodem, co přesně tomu dítku ty vysvětlíš tím plácnutím? Že nemůže určité věci dělat, protože když to zjistíš, tak mu nabiješ? Co se asi naučí? Naučí se pravidlům co a proč se dělá nebo nedělá, nebo to, že co máma nezjistí, za to mě nepraští? Nebo jako moje máma, která to dohnala až tam, že jsem dělala co chci, i za cenu toho, že přijde bití, protože by mě zbila tak jak tak za něco jiného, tak ať si to aspoň užiju???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2700
18.12.14 15:17
@Mar__tanka1983 píše:
tak z tohohle přístupu je mi normálně úzko :,(
Fakt mě baví, jak si někteří rodiče myslí, že zbitím něco vysvětlí, že pak dítě něco pochopí. Pochopí leda tak hov… a nebo to, že máma už mě zase zmlátila a já vlastně nechápu proč.
Tím spíš u ani né tříleté holčičky proboha 8o

Souhlasím. Proti plácnutí po zadku nic nemam, ale vůbec si nedokážu představit, že bych vařečkou zmidlila tříletou holčičku tak, že by brečela. Děsný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
18.12.14 20:02

@Lynette, psala jsem ti reakci hned ráno, ale na mobilu se mi špatně reagovalo a stěží jsem držela emoce na uzdě. Během psaní jsem si uvědomila, že jsi oběť výchovy svojí mámy. Je strašné, šílené a otřesné, stavět dítě do naprosto degradujícího stavu, aby si na svůj výprask samo doneslo vařečku. Je mi z toho vážně na :poblion: Co to muselo dělat s tvojí psychikou a jaký jsi měla strach, to radši nedomýšlím :( Děvče, vem prosím rozum do hrsti :idea: I špatný příklad je pro nás příkladem, čeho se máme vyvarovat. Můžeš kopírovat chování svojí matky, protože tak s tebou jednala, nebo si VZPOMENOUT NA SEBE, když se na tobě dopouštěla těchto praktik :idea: Byla jsi týrané dítě a bohužel jsi tohle myšlení převzala. Je mi tě moc líto - upřímně a bez ironie :( Buď lepší mámou, než byla ta tvoje :kytka: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
18.12.14 20:27

Hrozny :( Nechapu toho kdo na dite vezme varecku, fakt ne :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
18.12.14 21:31
@Michelangelo píše:
@Lynette, psala jsem ti reakci hned ráno, ale na mobilu se mi špatně reagovalo a stěží jsem držela emoce na uzdě. Během psaní jsem si uvědomila, že jsi oběť výchovy svojí mámy. Je strašné, šílené a otřesné, stavět dítě do naprosto degradujícího stavu, aby si na svůj výprask samo doneslo vařečku. Je mi z toho vážně na :poblion: Co to muselo dělat s tvojí psychikou a jaký jsi měla strach, to radši nedomýšlím :( Děvče, vem prosím rozum do hrsti :idea: I špatný příklad je pro nás příkladem, čeho se máme vyvarovat. Můžeš kopírovat chování svojí matky, protože tak s tebou jednala, nebo si VZPOMENOUT NA SEBE, když se na tobě dopouštěla těchto praktik :idea: Byla jsi týrané dítě a bohužel jsi tohle myšlení převzala. Je mi tě moc líto - upřímně a bez ironie :( Buď lepší mámou, než byla ta tvoje :kytka: :srdce:

souhlasím :palec: taky mám zkušenosti, ale oproti @Lynette chci v budoucnu trest řešít jinak a určitě ne vařečkou popř. něčím jiním. Chci jakkýkoliv problém řešít v klidu a spíš vysvětlením než bitím co bude po ruce ( jak to řešila moje mamka ) Takže si z toho beru příklad, ale takový že takhle se já chovat nebudu :dance:

• Citovat
  • Upravit
6463
18.12.14 22:02

Ja dcerino nastvani chapu, sama bych ve vzteku nejradsi do neceho triskla (lepsi, nez kdyby dcera sla a triskla do vas) - a to nejsem ve vzdoru :mrgreen: Ale umysl zaskodit bych v tom nevidela, trilete dite, ktere chape princip zkratu a zniceni elektroniky vodou, by bylo genialni. Jasne ze bych byla naprdla kvuli znicenemu prehravaci, ale mohla bych byt nastvana akorat tak na sebe :nevim:

Z nekterych reakci je mi smutno. @Lynette tvoje mama byla drsna. Bud serezat vareckou anebo nemluveni/ignorace.

Jeste ze existuje spousta jinych vychovnych reseni, nez tyhle extremy hranicici s tyranim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.12.14 23:23
@Evelina31 píše:
Dite bylo potrestano tim, ze ma zakazane do konce tydne pohadky v televizi a novy dvd prehravac kupovat opravdu nebudu :) .............. ze umyslne znicila svuj prehravac. To je podle meho opravdu pres caru a proto tato diskuze…

Jsem přesvědčená, že pokud trest nepřijde okamžitě, nemá smysl.
Zakazovat cosi na týden dopředu je pro dítě „teror“ ze strany rodiče, ale ne účinný trest. Navíc trest za jednu věc má přijít jen jeden, a ne mnohokrát - vlastně každý den, kdy ona chce pustit pohádku a ty jí to nepustíš, je znova a znova nový trest.
Proto a z mnoha jiných důvodů nemám tresty ráda, nepoužívám je ani u zvířat. Pes v profilovce má 65 kilo, na cizí je velmi, velmi ostrý, ale na mě nezavrčel nikdy a můžu mu tahat kosti až „ze žaludku“. Za osm let jeho života jsem ho majzla asi 3×, a to vždy spíš ve vlastním zkratu, než že by to bylo na místě.
Koho by to zajímalo víc, doporučuju tuhle knížku - všechny rady fungují i na lidi (je to pro všechny „živočichy“ stejný princip).

K tomu úmyslnému zničení, nemyslím si, že by to byl nějaký naschvál většího kalibru než třeba do něčeho bouchnout. Nemůže tušit, že když vylije vodu na elektroniku, že to tím zničí. Ani nemůže tušit, že dvd přehrávač má násobně vyšší hodnotu než třeba autíčko nebo co já vím.
Tohle je u dětí normální a je na dospělých, aby jim cenné věci dali z dosahu.
A když je vzteku moc, je dobré hledat příčinu, možná někde vázne komunikace.
U nás se třeba osvědčuje, když si k malé sednu, řeknu něco jako „ty ses moc chtěla koukat na pohádku, že“, potulím ji, počkám až se vypláče a ona sama pak jde a hraje si s něčím jiným a vše je v klidu. Jde jen o tu trpělivost dát dítěti pár minut a nevypěnit (jo jo, je to těžké).

Edit: ještě takový malý postřeh, jestli byl přehrávač se vším všudy její, pak by si s ním vlastně mohla dělat co chce… a pokud ho zničí, trestem bude to, že prostě nebude mít na čem přehrávat pohádky…
Stejně jako dospělý, který ve vzteku mrskne mobilem o zeď… manželka mu za to na zadek nedá (no, možná ;-)), nebude moct telefonovat, bude si muset vydělat na nový…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
19.12.14 06:23

@Michelangelo Ono hrozně záleží na tom, jak se to celé podá. Týrané dítě jsem nebyla, protože jsem to jako týrání nevnímala. Týrané dítě se projevuje určitým způsobem - je bázlivé, nesebevědomé, nemá dobrý vztah se svým rodičem, žije ve strachu a to se projevuje. Já jsem nebyla vystresovaná když jsem si šla po vařečku. Bitá vařečkou jsem byla asi tak pětkrát za své dětství - byla jsem poslušné dítě, kterému stačilo říct, že se to nedělá.

V mém blízkém okolí je chlapeček, kterého rodiče neplácnou co je rok dlouhej, ale neustále mu tím vyhrožují. On žije ve strachu, že bude bitej a ve své hlavičce to vnímá jako ten nejhorší trest. Takže stačí napřáhnout, ani není třeba se ho dotknout a počůrá se strachy. Stejně tak ho rodiče straší čertem, před jehož příchodem probíhají hysterické scény. Tohle mi přijde jako týrání spíš. Jednou něco provedl, i přes mé upozornění, že ho plácnu, když to udělá. Udělal, plácla jsem ho symbolicky a on se pak ustrašeně ptal jestli to řeknu jeho tatínkovi nebo jeho mamince. Jsem mu řekla, že jim to nepovím, že není důvod. A on na to, že aby ho potrestali - já jsem mu řekla, že není důvod aby ho trestali že něco provedl, za to byl plácnutej a tím to končí. Že už byl potrestaný tím plácnutím. Chlapeček vykulenej a docela nadšenej, že je to tak jednoduché. On je zvyklý na to, že když něco udělá nejdřív mu máma spílá jaký je zlobivý a pak ho straší, že to řekne tátovi, dítě se celý den bojí až přijde táta domů, pak se táta dozví co on udělal a spílá mu ještě táta a pak je za to trestaný různě, že žádná pohádka apod. Takže jeden prohřešek se rozmázne na celý den a ten celý den žije to dítě ve strachu z toho, co všechno to pro něj bude znamenat za trest. :roll:

A zpátky k autorce a jejímu případu. Holčička plácnutá byla a nic si z toho nedělala. Hopsala a vysmívala se tátovi do obličeje - to opravdu není vystresované týrané dítě, ale dítě co má rodiče pěkně na háku a z toho důvodu bych buď plácla víc, nebo vzala vařečku. Vařečka je koukám, pro hodně z vás dobrý strašák, ale věřte mi, že tou vařečkou nedáte nikdy takovou ránu jako rukou samotnou. Takže když si řeknu, že trochu naplácám rukou, je to víc bolestivé než když se snažím naplácat stejnou silou vařečkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
19.12.14 11:32

@Lynette, tvůj první příspěvek vyznívá úplně jinak, než ty ostatní, co jsi napsala po něm. Chlapeček, o kterém píšeš, vykazuje chování týraného dítěte a ubezpečuji tě, že jeho rodiče se k němu před ostatníma chovají jinak, než doma v soukromí. Tvoje první reakce vypovídá o tom, jak máš posunuté hranice a tím příběhem o chlapečkovi jsi mne to potvrdila. Týrané děti často velmi milují svoje rodiče a vůbec si neuvědomují, že jsou týrané. Je to paradox, že jsi dostala asi 5× vařekou, tolik si to pamatuješ a pustila jsi ze sebe takovou reakci (tu první). Mně nic vysvětlovat nemusíš, nejsi povinná. Sama před sebou se obhajuj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
19.12.14 12:28

@Michelangelo Já vím že ho rodiče doma nebijí. Ale přesto mi taky přijde, že vykazuje chování týraného dítěte. Jako to, že se dítě strachy počůrá z toho mi je úzko. Já si to vysvětluju tak, že místo toho, aby prostě zvolili jednoduchý rychlý trest, tak ho hrozně dlouho dusej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.12.14 12:37
@Lynette píše:
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní. :think:
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.

Věř tomu, že táta vzteklý, že nepomáhá ani to, ani to, mě pak skutečně řezal hlava nehlava. A věř, že čím víc mě řezal, tím větší mé pohrdání k jeho osobě bylo a čím víc jsem si vychutnávala… být neposlušná. Neuronila jsem ani slzičku, byť jsem měla zadek rudej jak vařenej rak. Ani slzičku. Bavilo mě to vidět, jak ztrácí kontrolu, jak se marně domáhá moci, respektu…

A věř, že kdyby zvolil opačný přístup, tak jsem tátova výstavní nejhodnější na světě princezna.

Netvrdím, že děti, které zlobí, se musí chválit. Netvrdím, že jsem proti fyzickým trestům. Já jen říkám, že přesně to, co radíš, v mém případě mělo přesně opačný efekt. čím víc mě tloukli a řezali, čím víc mi zakazovali, trestali, tím „rozmazlenější“ jsem byla. Jsem palice dubová, tvrdší než je můj otec. Já byla silnější, já diktovala pravidla. Mlaťte si mně jak chcete - já vás proste neposlechnu.

Co já rozbila hraček jen z plezýru, z principu, já mlátila bráchu jak koně, prootže on byl jejich miláček a já ten, kdo za všechno mohla byl za všechno odpovědný a vždycky trestán… ne, neměla bych se tím chlubit, ale brácha kvůli mě málem přišel o prst (úmyslně)… tolikrát měl rozsekanou hlavu…

Ještě si myslíš, že seřezat, až bych brečela, vedlo k tomu, že jsem si z nich přestala dělat dobrý den?

Možná že mě asi mlátili málo. Jak jsem psala - já nikdy nebrečela.

Když už, tak večer pod peřinou.

že mě nikdo nemá rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
19.12.14 12:56

@Emilie No to máš pravdu. Každé dítě je jiné. Jedno vím ale jistě - dělat něco, co nefunguje nemá smysl. Ještě k tomu chlapečkovi, o kterém jsem se tady zmínila - když se mu řekne aby nedělal, co dělat nemá, tak neposlechne. Neposlechne ani když se varuje že bude potrestán pokud nepřestane. Z trestů nefyzických si dělá srandu, z trestů jakože je celý den v nejistotě a strachu z toho co bude, je vystresovanej a když se plácne, taks e počůrá strachy. Jsem ráda, že takové ení moje dítě. Vůbec bych si s ním nevěděla rady. Pokud tady má někdo tip jak na něj tak sem s tím - můžu to pak jeho mamince navrhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí