Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
dceru vychováváme tak, že ji nechceme bít a křičet na ni. Chceme jí věci vysvětlovat a chovat se k ní slušně, ale zároveň jí dát určité hranice, co smí a nesmí. Docela to funguje. Sama jsem si všimla, že když na ni zakřičím nebo ji plácnu, tak to nemá absolutně žádný efekt. Na výchově nic měnit nechci, ale jsou situace, kdy si moc nevím rady. Např. a co mě nejvíc štve - pořád lítá zapínat knoflíky od sporáku (dětská pojistka je tam jen na troubu). Zkoušela jsem jí vysvětlit, že můžeme vyhořet, ale ještě to prostě nechápe. Už jsem jí i dost plácla přes ruce, ale jen se tomu smála. To samé, když jsem na ni křičela (už jsem byla fakt vytočená). Pak jsem jí řekla, že když tam pořád chodí, tak musí sedět připoutaná v jídelní židličce. Tam samozřejmě po chvíli ječela a ke sporáku šla po půl hodině znovu. Teď jsem jí řekla, že už nebudou dávat Mickeyho Mouse, protože se na ni Mickey zlobí. To ještě nevím, jestli zabralo… Kdyby třeba hrozilo, že se může o ty knoflíky spálit, tak už by na to asi nesáhla, ale jí nehrozí nic a my můžeme vyhořet. Nedávno se stalo, že na sporák nejdřív postavila plastovou lahvičku a pak ho pustila. ![]()
Díky za rady a názory.
V takovýchhle nebezpečných věcech jsem nekompromisní a děcka jsem vzala za ruku když byl sporák(trouba, krb, horký hrnek…) rozpálený a ruku jim dám co nejblíž k tomu aby cítily že to opravdu pálí a celou dobu opakovala pálí au…vtdycky si dávají od té doby pozor a sami hlásí pálí…pokud se stalo, že nedodrží(jakože občas třeba z trucu že něco, zakážu…opakuju pozor pálí udělá au, když neposlechne znova dám ruku blízko, když ani to, nezabere dostanou na zadek(ale ne jen psychologicky ale víc…s tímhle není dobré si zahrávat tohle jsou nebezpečné věci takže tomhle mě názory na bití nebití opravdu nezajímají ![]()
A musi mit do kuchyne volny pristup? My nemame do kuchyne dvere, ale dali jsme do futer zabranu, protoze kuchyne je jedine misto, kde muze vazne neco vyvest nebo si ublizit..
Jo asi také tak, u nás se dítě neplácá ani nebije, zbytečně nezakazuji a nazasahuji, ale nebezpečné aktivity, tam jsem opravdu důrazná, to je jediná výjimka.
Asi bych se na ni hodně zlobila, možná i plácla přes zadek, pokud již dávno ví, že se to prostě dělat nesmí!
Podle mě to nepochopí… Fyzicky zabránit, aby to dělala - zábrana, zalepit čudly nebo něco.
Nejdou ty cudle sundat? Mne treba jdou cudliky na plynove varne desce sundat. Nastesti teda nikohonikdy nezajimali, ale kdybyjo, sundala bych je, dala treba na digestor a nasadila bych si jen ten jeden ci dva, kdyz bych zrovna varila.
Nám pomohlo až sundání cudliku. Na zadek dostali, efekt nulový, to samé vysvetlování, placnuti přes ruku, vyhubovani. Nehodlám vyhodit barák do povětří ![]()
Takové abstrakce jako vyhoření apod. v tomhle věku nepobere, ani si nespojí Mickeyho a sporák…
u nás funguje být ve střehu a když se sápe, tak zařvat, aby se hodně lekla a „ztuhla“ a v ten moment laskavým tónem pravím „ták, správně, tady na to se nesahá, ty jsi šikula“ a takhle to několikrát zopakujem, až se z toho stane hra, dítě dává ruce blízko a očekává moje chválení, že nesahá. Tato fáze je trochu na palici, ale účel to plní
jen to chce dávat pozor a vždycky zasáhnout. Po čase si toho přestane všímat a najde si jiné zájmy destrukce ![]()
V tomto věku je dítě ještě malé, spoustu věcí nechápe, ač si člověk kolikrát myslí opak. Pokud jde o situace „ala trouba“, tak dítě nekompromisně odvádím. Vysvětlím a odvádím pryč. A následně se jej snažím tam ani nepustit a zkrátka zabránit tomu, aby mělo k dané věci volný a nehlídaný přístup. Ono nic víc dělat nejde, jen zkrátka hlídat a snažit se zabránit případným úrazům, což se ale vždy také nepodaří. Věčně to dělat nebude.
Co se té osobní zkušenosti týče, tak se mi potvrzuje, že co platí u jednoho, neplatí u druhého. Starší syn byl celkově opatrnější, sáhl na rozpálenou troubu a od té doby se jí vyhýbal velkým obloukem. Mladší syn je jak tajfun a nevím, kde má nějaký práh bolesti nebo něco, ale kolem trouby chodí pořád a snaží se na ni sahat furt. Rozpálen/nerozpálená, je mu to fuk. Už na ni sáhl tolikrát… a je mu to všechno úplně putna. ![]()
@Yarisek pokud vidíš, že to dítě nechápe, tak se tu příčinu pokus nějak fyzicky odstranit. Zabezpečit knoflíky nebo zamezit vstup do kuchyně.. Jsou děti různé, některé to prostě v tomto věku nepochopí viz můj první syn, to byl neřízená střela, o troubu se popálil několikrát a do pěti minut tam byl zas, několikrát nám pustil plyn, úplně zbláznil myčku, když neustále mačkal na všechny čudlíky
A prostě mohli jsme se postavit na hlavu a nepobral to. Když jsme se stěhovali, tak jsem si kuchyň uzpůsobila, troubu nahoru, ovládání myčky zevnitř, indukci. Od té doby byl klid, ale chápu, že takové razantní věci kolikrát udělat nejdou. Dcerku mám teď v podobném věku a té stačí v klidu říct, aby něco nedělala a pochopí to hned.
@Yarisek u nás bylo to samé a výchovu, co máte vy, preferuju též. A to samé se sporákem, vysvětlit, plácnout přes ruku, zakřičet,…nic…jen se tomu smál a šel znova. Pak jsem byla v porodnici a kluk s manželem doma a on ho to normálně odnaučil
je to už měsíc a malej na sporák ani nesáhne
tak jsem se ptala, jak to udělal. A prej ho po ruce plácnul. Ode mě se tomu smál
![]()
Ja to delam stejne jako @Etcetera78 . Dcera uz je docela „vycvicena“ na tu fazi soku, kdy mam fakt tak neprijemny hlas, ze skoro ztuhnu i ja
a pak hned milym hlaskem chvalit a chvalit, ze takhle je to spravne. Kdyz treba sahala na horky hrnek caje, nechala jsem ji sekundu, aby poznala, ze je to vazne horke a od te doby nesahla.
Do kuchyne ale pristup nema, jelikoz vsude jinde chodime naboso a v kuchyni mam cukle, tak se nejak sama naucila tam nechodit a kdyz tam jsem dele, prinese si hracky a hraje si tesne pred prahem.
@Yarisek Nevysvětlíš. Je to pro ně legrace s čím víc vyšiluješ, tím víc je to baví. Doma jsem to vyřešila tím, že troubu vypínám z pojistek, na varnou desku nedosáhne. Když mi jednou otevřel troubu při pečení tak dostal během vteřiny po zadku, ani jsem nepřemýšlela a už to bylo. U tchýně taky vypínáme sporák a u mojí matky naštěstí knoflíkama na plyn neotočí a troubu teda musíme hlídat.
Ja si myslim, ze 2 lete dite uz rozumi moc dobre a vi co muze a nemuze. Otazka je, jestli chce poslouchat
. ale u nebezpecnych situaci je treba byt dusledny a durazdny, porad dokola a diteti neustoupit.
Ja osobne nejsem pritel ruznych detskych pojistek, krome branky na schody. Dite proste musi vedet.
O vychove jsem nedavno nasla tip: nevychova.cz
@Ivca80 na tu paní se vůbec nedá koukat, mám pocit, že za chvíli skočí do tý kamery
![]()