Jak využíváte chůvu?

48
1.7.25 16:28

Jak využívate chůvu?

Ahojky holky,

Hledám novou chůvu, tak taky uvažuji nad paní/slečnu na hlídání, ale jsem nejístá. Bohužel studentka už hlídat dál nebude
Tak bych byla ráda, kdyby jste mi řekli, jak ji využívate vy? jak často? Na dopo, odpo? Přes spanek dítěte? Využili byste ji, ikdyby jste byli s mužem oba doma? Co od ní očekávate? Chcete, aby byla doma pod dohledem, nebo klidně i venku? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21626
1.7.25 16:48

Záleží pro jak staré dítě a co konkrétně potřebuješ. Při druhé dítě jsem měla chůvu/hospodyni od jeho 9 do 15 měsíců. Šla jsem na částečný úvazek do práce, chůva se kompletně starala o dítě i domácnost. Pak syn nastoupil do jeslí a ještě jsem ji nárazově využívala při nemocech. Pro obě děti jsem pak měla po dobu docházky do jeslí a školky chůvy, které je několikrát v týdnu odpoledne vyzvedly a zajistily program. Děti jsem si vyzvedávala buď u nich doma cestou z práce nebo mi je zavezly domů. Záleželo, co zrovna kde podnikali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4447
1.7.25 17:05

Musíš mít k tomu člověku důvěru.
Já jako mladá hlidavala pár let před víkendy v noci, kdy rodiče byli v práci. Přišla jsem navečer, ze začátku byli ještě rodiče doma, připravit večeři, vykoupat, uspat a spala jsem v pokojíčku do rána a ráno odcházela.
Po těch letech už to bylo takové domácké, takže jsem s dítkem treba šla na hřiště, ven, zůstala, chtěl si pohrát. Pak jsem zůstávala i na oběd. Jednu dobu měli hodně koncertu, tak jsem přijížděla po práci, ráno mě do práce přiblížili, jak začal chodit do školky, tak jsem ho občas vyzvedával, vodila na kroužek. Že začátku bych u hlídání aspoň částečně jako rodič byla, abych chůvu poznala.co využívat je na vaši dohodě a potřebách a to co zvládne dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
1.7.25 17:56

Ahoj, ja jako zkusena chuva ze zahranici, kde je normalni mit chuvy/au pair, protoze je to levnejsi verze nez skolka, jesle. Je to opravdu o duvere, nejlepe pres zname, agentury.
Zalezi na tobe jak casto ji potrebujes, jestli mas finance, aby ti pomohla i kdyz jste doma.
Ale z moji praxe mi bylo deti lito, ze rodice byli doma, ale JA je uspavala, cetla pohadku…cely den rodice nevidely a pak zlobily, protoze chtely, aby se jim rodice venovali.
Kdybych ja mela chuvu, tak bych ji vyuzivala ciste jen na to potrebne, vozeni, vyzvedavani, a hlidani v me nepritomnosti. A obcas, kdyz bych sla na koncert, kino, veceri apod…
Muzes ji dat volnost, at sama vymysli program pro deti, kdyz jsou doma. Kamaradka hlidala dvojcata a ta jim to dokonce vypisovala denne, co s detma delala. Vsechno je jenom na tobe a na dane osobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
1.7.25 19:33

Ahoj, nemám klasickou chůvu, ale pomáhá mi takhle devatenáctiletá švagrová. Teď tedy ne, když jsou prázdniny, ale jinak jednou nebo dvakrát týdně vyzvedne děti ze školky a vezme je na pár hodin na hřiště. Já jí za to normálně platím, tak to má jako brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.25 20:05
@madona373 píše: Více

Kamradka má 4 děti a aby je všechny stihli vyzvednou, platila si chůvu. Vyzvedla, ohřála oběd a počkala až někdo z rodičů dorazí domů.

Já si tak nějak myslela že se vždycky využívají podle potřeby konkrétní rodiny a že je téměř jedno jak. Jestli bude chůva vyzvedávat, vodit, vozit, jestli bude mít na starosti kroužky, úkoly… Nebo když si rodiče potřebují něco zařídit, vyrazit a tak…

• Citovat
  • Upravit
5098
1.7.25 20:40

Já mám s chůvama špatné zkušenosti. Nejsou spolehlivé, strašně snadno se střídaly, kor když ji člověk nechtěl na každý den, ale fakt pár hodin sem tam.

Navíc dnes už v 99% případů potřebuju hlídat děti v době nemoci, a to spousta chův nedělá. Nechtějí se nakazit, případně hlídají i s vlastníma dětma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16961
1.7.25 21:41
@madona373 píše: Více

Ahoj,

při tudiích jsem dělala chůvu a většinou jsem s malým jezdila v okolí, kde měla maminka schůzky (byla ajták). Ale hlídávala jsem i když byli oba doma a chtěli prostě svůj čas pro sebe na manželské radovánky - to jsem vždy dostala kluky oba a rozkaz alespon hodinu nechodit domů :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6443
1.7.25 21:41

Využívala jsem nejdřív na vozeni kočárku na 2 hodiny, tj hlavně když dítě spinkalo a já se mohla učit nebo si něco udělat doma. Od nějakého roku a půl využívám na 2 dopoledne v týdnu, kdy si odpočinu (babička funguje málo) a udělám něco doma, pak taky chodím cvičit. Nárazově déle, když si potřebuju něco zařídit (doktor třeba, kdy si nemůžu vybrat termín) nebo jsem nemocná. Malá má chůvu moc ráda a bere ji jako rodinu. Ale chtěla jsem, aby si zvykala hodně pozvolna. Jelikož jsem na děti hodně sama, tak ji v podstatě využívám místo babičky, které tady mým kamarádkám v podstatě denně vyzvedávají ze školky nebo si je berou o víkendech. Brzo se chystám do práce a tak budeme asi kombinovat chůvičku a jesle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
610
2.7.25 11:02

Ze začátku, dítě 1.5r nám chůva hlídala pár hodin u nás doma abych si mohla naplánovat online pracovní schůzky, někdy jely/šly ven po okolí na procházku kočárkem nebo pěšky. Teď už vyzvedává ze školky a vodí na kroužky (u nás ve školce je nabídka kroužků velmi slabá). Když není kroužek, většinou jdou na hřiště případně si domů malovat a tak. Ten čas využívám z 95% na práci, pro jiné účely zcela výjimečně (porod, svatba v rodině).
Teď zvažuji, že bych jí využívala na více hodin i na pomoc v domácnosti - ale ta moje má ještě druhou rodinu, tak nemá kapacitu. Musela bych sehnat další na pomoc s druhým dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4447
2.7.25 11:43
@Zmatka píše: Více

Tak i ta chůva to chce mít jako nějaký stabilnější příjem a potřebuje si ten čas naplánovat.
Takže když má rodinu, kde je to pravidelné a ve dnech a časech, kdy jí to vyhovuje, tak chápu, že dá přednost jiné rodině.
Tím, že to není moc běžná služba na ČR, tak ta nabídka lidí není velká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.8.25 15:25

Muzubse zeptst, kolik treba chuvam hodinove platite, kolik vas to vyjde mesicne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.8.25 13:09
@HrdyBudzes píše: Více

Já jsem zatím využila chůvu jen jednou a platila jsem 200Kč/hod (Praha).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí