Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, ráda bych přešla z papírových plen na látkové, ale nemám se od čeho odrazit! Prosím poradil by mi prosím někdo od čeho začít, co si pořídit jako první a co až tak nespěch??? Nemám teď tolik peněz, abych mohla pořídit celou výbavu najednou. Taky mám dost chaoz v druzích plen apod. Včera jsem projížděla net, ale pořád jsem z toho jelen!
![]()
Vím, že je tady dost plenkových diskusí, ale bohužel nemám čas projíždět všechny strany v nich, abych se dozvěděla podstatné! Tak se nezlobte, že zakládám novou diskusi!
![]()
Beckie, já se omlouvám, zapomněla jsem ti odepsat ![]()
Nějak jsem teď nestíhala..
Psala jsi mi, že máš doma nějaké čtvercové plenky, tak já bych začala asi u nich.
Na začátek pořídit něco, aby tě to stálo co nejméně, když tě to chytne, můžeš pak začít utrácet ![]()
Co budeš potřebovat?
PUL jsou většinou levnější, lepší na údržbu, rychle schnou, ale není to úplně nejprodyšnější.
Nejprodyšnější jsou vlněné - ale zase jsou složité na údržbu. Peru je v ruce, impregnuju v lanolinové lázni, aby neprovlhaly a suší se na vzduchu, schnou minimálně 1 den.
Takže já doporučuji pro začátek zakoupit tak dvoje PUL kalhotky.
Počůranou saparačku můžeš několikrát oprat.
Pokaděná se vyhazuje.
Já si ještě na něco vzpomenu ![]()
Doporučuji nějakou dobu sbírat informace.
Ze začátku jsem se vůbec nechytala, strávila jsem 14 dní studiem a pak už jsem měla celkem slušný přehled.
Hlavně nekupuj celou plenkovou výbavičku od jedné značky, firmy!
A taky nic nekupovat unáhleně
Ahoj!
Přesně jak píše Cappy…
Kup si kvalitní kalhotky (Thristies, Bummis…) a vkládej pro začátek ty „čtvercovky“.
Uvidíš, jestli tě to nebude moc štvát, příp. tě to začne bavit. To je samozřejmě ta lepší verze. ![]()
Já používám jen čtverce a vícevrstvé + kalhotky Thristies, na noc jednorázovku (Alana).
Ahojky, souhlasím s holkama. Já měla do začátku čtvercovky, dvoje kalhotky (Imse Organic a Bambino Mio), jednu kalhotkovou bambusku Tots Bots a separačky. Na čtvercích jsem si to pěkně nacvičila a pak už moc dobře věděla, co chci, nebo nechci. Navíc čtverce jsou do začátku levný ![]()
Zizalka píše:
Ahoj!Přesně jak píše Cappy…
Kup si kvalitní kalhotky (Thristies, Bummis…) a vkládej pro začátek ty „čtvercovky“.
Uvidíš, jestli tě to nebude moc štvát,…
No je otázka, jestli klasické čtverce „naosminy“, tj. jen vkládané,nejsou spíše pro odrazení od látkovek
Nevím, jak staré máš miminko, ale pokud je ještě plně kojené, tak ta „vajíčka“ budou všude… (myslím tím hlavně na kalhotkách, takže bude třeba je velmi často práv) Mně se spíš osvědčily kalhotkové plíny (nebo jiné tvarované, co mají gumičky kolem nožiček a zádíček, a nepustí ta vajíčka moc často ven - jen ty kalhotky to nemusí udržet) nebo skládání čtvercovek „na novorozence“ (tento sklad jsem u syna používala až do 2 let věku
), ten sklad toho zachytí trochu více ![]()
Je toho fakt hodně, chce to zkoušet. Osobně mám oblíbené bamboozels od Totsbots, onesize nebo twosize od Popoini. Ale aktuální nabídku trhu neznám, plíny mám víc jak 3 roky staré (krom těch twosize, které jsem kupovala před 8 měsíci), Šárka už se balí „zadarmo“ do plín po bráchovi
Rozhodně se mi ta investice vrátila (možná už i několikanásobně)
Kalhotkové plíny už jsou na začátek dost finačně náročné.
Já začínala na čtvercích poskládaných na osminy a fixovala jsem ho zavazovací plenou Disanou, ze začátku jsem měla jen 3 (jedna stojí 80Kč) a po každém přebalení jsem ji přeprala v ruce a nechala usušit na topení.
Až časem jsem se rozšoupla ![]()
Ano - zavazovačky jsou taky dobré, zachytí toho víc, jak čtverce na osminy
Ale člověk musí mít cit je uvázat - mám doma jednu, kupovala jsem ji až v době, kdy se Vojta u přebalování mlel a moc jsme si nerozuměly… U novorozence Šárky jsem ji využila více ![]()
Já zavazuju ještě i teď a nemám problém ![]()
Ač je Maty velký divoch, na přebalováku byl vždy relativně v klidu - taky je to jediné místo, kde drží.
Navíc už mi to zavazování jde pěkně od ruky - léta praxe
![]()
Ahoj, já bych taky na začátek doporučila čtvercové plínky na novorozenecký sklad + snappi sponku.
Svrchní kalhotky klidně nošené z bazaru - pro začátek z PUL vrstvou.
Dovnitř separačku - pro kojené miminko celulózovou.
A pak postupně zkoušet po jednom/ dvou kusech různé „modernější“ plenky, každému miminku a mamince vyhovuje něco jiného. Určitě časem objevíte které vám budou sedět. Mně se osvědčilo koupit z MMB a když nevyhovovala tak poslat dál.
Beckie - jestli máš možnost je ideální si dojít nějakou prodejnu (Brána, Mamaja) a tam se podívat, co všechno je v nabídce. Případně se dělají i prezentace.
Také existuje půjčovna látkových plenek. http://www.ditevsatku.cz/…ovna-plenek/
Mně ze začátku stačili čtverce na novosklad, teď už na draka. POstupně výbavu doplňuji kalhotovými, kapsovými, zavazovacími i AIO plenami. A přebaluji dle své nálady a nálady dítka.
Sama látkuju 2 týdny. Přes den. Na dovolené a na noc stále jedem v jednorázovkách. Začínám přesně jak psala Cappy- čtverce a koupila jsem jen snappi sponku, sepsračky a jedny PULky, když se ušpiní, přeperu v ruce, nechám uschnout na topení a mezitím je v papírové. Teď už koukám po druhých svrchňácích - vlněných. Skládám na novorozence.
Moc děkuju za rady, stejně jsem z toho pořád jelen. Byla jsem v mamaji a tam jsem na ten látkovací koutek koukala jako zjara a říkala si, co že to vlastně potřebuju.
A není na trhu nějaká knížka o látkových plenách. Kde by bylo popsáno i to skládání plín???
Jinak Cappy, šátek je super, na léto teda potřebujem novej, z něčeho prodyšnějšího, ale od té doby co ho máme kočár stojí v koutě!
Jen doufám, že vážu správně!!!
![]()
beckie píše:
Moc děkuju za rady, stejně jsem z toho pořád jelen. Byla jsem v mamaji a tam jsem na ten látkovací koutek koukala jako zjara a říkala si, co že to vlastně potřebuju.![]()
A není na trhu nějaká knížka o látkových plenách. Kde by bylo popsáno i to skládání plín???
Jsem z toho tzak jelen, ale lepší se to. Myslím, že není třeba kniha, na netu je toho dost. Třeba toto: látkovky nebo návody