Jak začít s učením

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
34
6.9.10 13:03

Jak začít s učením

Poraďte prosím, jak začít s učením samostatně papat. Honzík má 11 měsíců a já se pomalinku snažím podsouvat mu jídlo tak, aby začal sám jíst - např. vařenou zeleninku na větší kousky.. Zatím ale většinou z misky všechno vysype a začne si strkat do pusy tu misku, mezitím já mu dávám kousky do pusy sama. Když všechno vysype asi po čtvrté, misku mu seberu a dokrmím ho. Zatím nejeví žádnou snahu papat sám. Mám se snažit dál nebo počkat až přestane všechny věci strkat do pusy? Nebo mám změnit taktiku? Ale jak? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9556
6.9.10 13:09

mam 15ti mesicni holcicku a krmim, jinak dela presne to co Tvuj prcek, myslim, ze na samostatne krmeni ma cas.....mala az ted zacina pomalu sama rukou se krmit, treba ovoce, rohlik na kosticky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
6.9.10 13:12

Myslím, že v 11 měsících je ještě brzo na učení. Ale každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
6.9.10 13:16

Buksy, náš malý v tomhle věku tohle dělával taky. Zajímalo ho maximálně, jak jídlo z misky vysypat a s miskou šlehnout o zem :mrgreen: Myslím, že má ještě čas.

Adámkovi je rok a půl a třeba nakrájený banán už z mističky jí aniž by to vysypával, už se pomalu začíná zajímal o lžičku, chce se krmit sám, ale samo se mu to nedaří, všude binec, tak je veselo. :kytka:

Zatím si užívej to, že se nechá krmit a máš míň práce. Já po každém jídle převlékám, myju komplet celou židličku a vytírám pod ní :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17180
6.9.10 13:32

já jsem začínala s věcma do ruky - rohlík, křupky ale po jednom od doby kdy byla schopná to strčit do pusy. Postupně jsem přidávala jablíčko, banán, co byla schopná ukousnout. Takže to teď jí naprosto samostatně.

Jinak jsem lžičku zkusila kolem roku, jen tak do ruky, plácala si s ní do stolu. Postupně jsem jí začala nabírat a ona si dává sama do pusy (nabírat ještě neumí) a takhle jí teď. Když moc nematlá tak jí nechám i „nabírat“ večer kaši ta je hustá a neteče ze lžíce. a postupně budem cvičit dál :lol: :lol: Jinak chleba ráno nakrájím na kousky a na talířek a to jí hezky sama. Když s tím začne dělat kraviny, většinou už má dost, takže to seberu.

Chce to zkoušet a hlavně se obrnit trpělivostí a povznést se nad opatlaný stůl. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
6.9.10 13:35

Tak nám je 21 měsíců a taky nepapkáme všechno sami. Rohlíky,sušenky, kukuřičné křupky atd. jo, i si sám odnese talířek nebo mističku, ale polévku, jogurtík apod mu dávám já, jen se vždycky podívá,co tam má a když mu dám lžičku, tak ji nabere a místo aby krmil sebe, tak spíš krmí maminku. Takže v 11 měsících bych to neřešila, má spoustu času. Každý je jinak šikovný, některé děti se najedí v roce sami, baví je to,my si u jídla spíš potřebujeme hrát, nenutím ho, přijde na to sám. Našeho bratránka krmili rodiče občas i ve 4 letech, aby to bylo rychlejší a nezapatlal všechno okolo,když jsme byli někde na návštěvě. Je hrozně živej, neposedí a kolikrát nějaké jídlo na sebe omylem zvrhne. Tak přeju trpělivost s úklidem a dej tomu čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21994
6.9.10 13:40

K tomuhle musí dítě dozrát, nějaké „učení“ nemá moc smysl… Dávej mu to klidně dál, ať si to zkouší, ale když se mu nebude chtít, normálně ho sama krm a nic neřeš. Časem na to přijde i bez Tvého učení, ze dne na den se bude chtít krmit „JÁ SÁM“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5907
6.9.10 13:42

Tak malá má 15měsíců a s jídlem do ruky nemáme problém,ale trochu jsem se obávala lžičky,zkouším aby jedla sama,ale končí to vedle,když pomůžu tak to jde.Takže jste mne uklidnili,nemusím se obávat,že je něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
6.9.10 13:50

My jsme na samostatném jedení pracovali téměř od začátku - asi měsíc po tom, co začala jíst příkrmy tzn. asi v 7 měsících.
Nejdřív jsem já nabírala a dala jsem jí nabranou lžičku do ruky, ale nepouštěla jsem jí a společně jsme daly lžičku do pusy. Druhá fáze byla, že jsem nabrala a předala lžičku a ona si to dala do pusy sama. Pak jsme začaly společně nabírat a sama si dávala do pusy. A kolem 13.-14. měsíce jedla úplně sama.
A ani kolem toho jídla moc nenadělá, ale je fakt, že jí to jídlo dost baví, takže se snaží, aby nebyly ztráty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.9.10 13:52

Můžu ti říct, že já na tyhle věci, jako učít jíst, chodit na nočník, byla prostě líná. Zkusila jsem to jednou dvakrát třikrát a bylo pro mě jaksi namáhavější ten generální úklid poté než ho prostě natvrdo nakrmit. takže asi tak. A dá se říct, že už pochopil, k čemu je celý příbor … a žádnou zvláštní přednášku k tomu nikdy nedostával …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
6.9.10 13:53

Myšák mi hned od roka začal krást lžičku a že bude jíst sám :roll: Dodnes končí polovina jídla na zemi, na bryndáku, ale půlka v puse, to je úspěch :lol:
Jo, taky mi to dělal, že vzal misku a vysypal obsah. My máme doma ikeáckou jídelní židličky s pultíkem, takže dělávám občas to, že vydrhnu pultík a kousky jídla mu dám rovnou na něj, aby to neměl jak vysypat. Většinou pečivo na kostičky, sýr, křupky, víno, vařenou mrkev… no a kašičky, rizota apod holt patlá dál :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.9.10 14:00

Malému je 15 měsíců a nakrmit se tedy umí jen z části - chleba namazaný a nakrájený na kostky zobe bez problému, ovoce dané do ruky také ukusuje, ale v mezičase s ním mlátí do akvárka, opatlává kočky apod. Teď začal jevit zájem o lžičku, takže papáme z misky, kterou mu držím tak, aby padající jídlo spadlo opět do misky :mrgreen: a každý máme svou lžičku. Mezitím, než se mu povede nabrat, tak ho krmím já. Mohu říct, že se mu začíná dařit a mění se poměr mezi lžičkami vysypanými a těmi, které se povede strčit i s obsahem do pusinky :dance:
Na samostatné krmení to ještě hodně dlouho nevypadá, ale asi i proto, že jsem líná toto učit, prostě si počkám, až to bude chtít sám dělat, stejně tak i pleny a oblékání nechám na něm. Prostě jsem líná, tak se musí snažit on :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
6.9.10 14:21

Ahoj, tak s tim jídlem jsme na tom stejně, taky krmím a ještě dlouho budu než mu lžičku svěřim do jeho rukou. Máma mi řikala, že jsem sama jedla už v 6ti měsících (těžko tomu věřit a věřim, že muj syn neni po mě a tudíž pochybuju o tom, že je i můj, protože ze mě absolutně nic nemá) tak jemu lžičku opravdu svěřím až tak ve 2 letech, dřív asi ne, sice mu dávam jeho sušenky, který jí sám, ale vše ostatní by bylo všude a já bych byla zralá na psychiatra. Stačí mi krmení mnou. Do rukou mi plácá když je lžička plná nebo kope. Maminy tady mi poradily dát jídelní pultík a svazovat, dneska se ale najedl bez jakýchkoli vytáček. Takže si taky myslím, že je na to času ještě dost a dost. A když už sem píšu, v kolika jste začaly dávat dítěti rohlík? Nevím jestli je na něj ještě brzo a nebo jestli mu ho už můžu dát??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.9.10 15:24

My jsme začali dávat rohlík asi těsně před desátým měsícem. Ale i dnes ho spíš celý rozdrbea rozdrobí než aby ho snědl, takže rohlík je spíš pro zbavu než na jídlo… :-) Těžko říct, kolik ho v tom bříško doopravdy skončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
6.9.10 17:59

takže dítěti pro zábavu a máme pro nervy, takže ještě zůstanem u toho u čeho jsme a lžičku do ruky ještě hodně dlouho nedam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí