Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mačkací balónek. Můžete udělat i doma s obyč balónku a naplnit moukou. Také nám kdysi bylo doporučeno.
Inteligentní plastelína, protistresové míčky, fidget spinner (ale ten dělá zvuk),
Ruce jsou řízeny mozkem. Takže zaměstnat spíše ten mozek
asi se dite nudí nebo je nějak nervózní nebo třeba i oboje najednou bych řekla já.
@Kacetka954 to není pro něj dobry nápad. Má okamžitě tendenci balónek stříhat. To bylo první, co mě napadlo ![]()
@Ou Plastelínu rozpatlal po všem na lavici. Spinner zakázala učitelka. Zkusím míček, ale bojím se, že ho bude házet.
@Semtex nebaví ho škola. Je to pro něj málo akční.
@Anonymní píše:
@Kacetka954 to není pro něj dobry nápad. Má okamžitě tendenci balónek stříhat. To bylo první, co mě napadlo
@Ou Plastelínu rozpatlal po všem na lavici. Spinner zakázala učitelka. Zkusím míček, ale bojím se, že ho bude házet.
@Semtex nebaví ho škola. Je to pro něj málo akční.
Chápu. Mám doma taky Adhd kluka ale u nás to bylo peklo ve školce. Ve Škole což nechápu teda se to úplně otočilo. Nemáte paní asistentku? Píšete že zapojení učitelky není možné, o paní asistentku je možné myslím i zažádat. Ale už si nepamatuju co vše je k tomu zapotřebí ![]()
Spolužáka škola nebavila, nechtěl dělat co se po něm chtělo, nestíhal ostatní tak to řešil cmaranim po rukách, sešitech, spolusedicich… Možná odtud půjde ten problém. Nuda, pruda, nechci!
@Anonymní píše:
Spolužáka škola nebavila, nechtěl dělat co se po něm chtělo, nestíhal ostatní tak to řešil cmaranim po rukách, sešitech, spolusedicich… Možná odtud půjde ten problém. Nuda, pruda, nechci!
Ano, odtud pramení problém. Ale řešit to musím.
Mít svůj sešit jen na čmárání. Mně to na nudné přednášky zabírá. Nebo i si něco drobného z papíru skládat, různé vějířky, lodičky, parníku. Vlaštovky raději ne, ty lákají k házení
. A to si pak i vyčmárávat…
A navrhla ona sama něco
. A nemyslím přímo něco konkrétní ho kreslit - postavičky, auta, (co by ho rozptylovalo) spíš si tak bezmyšlenkovitě čmárat - trojúhelníky, vlnky, spirály, kolečka, takové jen abstrakce, na které se nesoustředí a vydrží u toho poslouchat výklad. Předpokládám, že něco takového, si teď čmárá na ruce, na oblečení. Co si vzpomínám, dělají to děti hodně - na ruce, do pouzdra, na okraje sešitů, na různé papírky, na gumy…Ale každopádně to chce i toleranci od učitelky. Pak mě třeba ještě napadá kapesník, provázek. Dá se to žmoulat v ruce, uzlovat…
@Ludovika na ruce si kreslí auta, zbraně, planek na tank, píše tam vzkazy. Čmárá do učebnic, sešitů, po spolužákovi…
Ještě nezvládá bezmyšlenkovité čmáraní.
Učitelka chce, aby to bylo tiché a nerušil tím ostatní.
Posilovací kroužek, dcera má ve třídě, celý košíček, pak tam má nějaký mačkátka a na krku má řetízek s „kousátkem“. Střídá to podle nálady. Před tím pomalovávala vše, většinou komiksy, vlastní tvorba. Docela dobré je i vybírat s dítětem, aby mu to padlo do ruky.
Máte nápad, jak dítěti ve škole zaměstnat ruce?
Chodí celý pocmarany, má okousané nehty, přestřihl gumičky v penále, pocmaral si i kalhoty…
Psycholožka doporučila nějak zaměstnat ruce. Ale způsoby, co nám ukázala, nejsou ideální do školy, protože vyžadují zapojení učitelky. Což po ní chtít nemůžu.
Máte někdo nápad, co dát dítěti s sebou, aby zapojilo ruce, dávalo pozor a nerušilo ostatní.