Jak zastavit přejídání?

Anonymní
22.5.26 16:36

Jak zastavit přejídání?

Pařížský salát, půlka řízků s br. kaší, dva kousky štrůdlu, jogurt, mléčný řez, mila, mléčná houska, croissant, pár kousků melounu a hroznového vína, bonbóny, čtvrtka dortu medovníku, houska s romadurem, tyčinky, brynzové krekry, nanuk, tvarohová tyčinka, chleba s lučinou, oplatka…dá se tohle všechno sníst? Ano dá, tohle jsem sežrala já během dneška. Nemůžu to zastavit, prošla jsem si PPP už před lety v pubertě, měla jsem klid až do doby než jsem porodila, nevím proč, ale musela jsem se prostě cítit ve svým těle, jedla jsem zdravě, pár měsíců po jsem cvičila doma. Byla jsem spokojená, nezbylo mi v podstatě nic, žádné kilo, břicho. Myslela jsem že z toho jsem venku, ale poslední cca 3-4 měsíce mi KAŽDÝ den nějaký hlas v hlavě říká ať se na to vykašlu, na nějaké vyvážené jídlo, cvičení, kontrolu nad tím vším..ať si prostě sednu a sním všechno co mě napadne. Každý den jsem to zvládla, ne snáz, buď jsem se musela okamžitě věnovat dítěti, jít ven se projít, na hřiště, do krámu..změnit myšlenky. Když spalo, musela jsem si pustit do sluchátek písničky, prostě mi to pomohlo v těch nejhorších krizích.. ale před 5 dny se to zlomilo, a já mám pocit že jsem spadla do propasti ze který se nejde vyhrabat. Vždycky si řeknu větu,,od zítra začnu'' a ten den se ještě pořádně naplácám, s tím že ráno vstanu a budu už opět jíst normálně, nebo si dám den od jídla pauzu, a následující den začnu jíst zas jak dřív, ale nevede se mi to. Vydržím to pár hodin a pak si dám něco, a už se spustí zas ten kolotoč, co nejde zastavit. Sladký, slaný, kyselý, je mi jedno co ale musím prostě pořád něco jíst, a už to nezvládám, na váhu ani radši nechodím, to břicho jak v 5 měsíci mi stačí. :( Asi jsem to potřebovala někam ventilovat, třeba tu měla některá podobnou zkušenost a poradí mi…předem děkuji..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33616
22.5.26 16:46
@Anonymní píše: Více

Jak sama moc dobře víš, je to prostě v hlavě. Dost pomáhá tyhle jídla prostě nekupovat, co nebudeš mít doma, to nesníš. Dokážeš sama ten hlas poslat do háje? Že to tak prostě nechceš a dělat to nebudeš? Co na to říká partner? Máš to takhle posledních 5 dní, takže to ještě není tak strašný, ale je nutný to zastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35821
22.5.26 16:58

No máš opět poruchu příjmu potravy, takže šup k doktorům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3742
22.5.26 16:59

Je fakt, že pokud si domů koupíš jen to, co ti nechutná a jíš s donucením, tak si to prostě nedáš. Máš tam za dnešek: nanuk, milu, nějaké tyčinky, řez, medovník. Nic z toho není potřeba koupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21601
22.5.26 17:20

A měla jsi ten zdravý jídelníček nastavený správně? Já mám třeba takovéhle záchvaty, když mám v průběhu dne málo masa. To pak pořád chodím na sladké a slané pochutiny. Jinak nejlepší je doma takové věci vůbec nemít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
22.5.26 17:45

Taky bych byla schopna vyluxovat úplně všechno. A jsou občas dny jako dnešek, kdy se to stane… :oops: Ale naučila jsem se jíst a kupovat potraviny, aby měly dostatek bílkovin. Zahání mi to chutě. No a nekupovat mlsky. Občas zhřeším, ale už nesním celou čokoládu na posezení.
Je to v hlavě. Pokud to sama nezvládneš, obrať se na odborníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.26 18:13

A kdo to kupuje? Nekoupíš, nemáš, ne…reš.
Pokud tvá dráha polovička tak hold ho požádej aby ti místo salátů koupil zeleninový, místo řízků vegansky a místo ovocných jogurtů bílé. Pokud ví, že jsi měla s jídlem problém a není… tak si dá pozor na nákup, pokud ho teda upozorniš.

• Citovat
  • Upravit
448
22.5.26 18:35

Četla jsem jen začátek. Respektive to, co jsi za dnešek snědla. Nepřejídáš se ale zaplácáváš žaludek „ničím“. To je samá sušenka, dortík, bombónek ale kvalitní potraviny které by tě zasytily, to ne.. Kvalitní snídaně, oběd a večeře. Vyvážená strava ti nedá potřebu sníst za den několik oplatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24673
22.5.26 18:42

Vyhledej nutriční poradnu a možná by nebyl od věci psycholog.

Jinak je hloupost cokoli si zakazovat, protože to není dlouhodobě udržitelné. Je třeba se naučit hlídat kalorie a nevyčítat si kousek čokolády, pokud se vejde do denního příjmu. Pokud je třeba oběd kaloričtější, snídaně a večeře je o to lehčí atd. Jím naprosto vše, neexistuje nic, co nesmím, jde prostě o množství. Vyzkoušeno na vlastní kůži - zatím minus 30 kg, a to v podstatě bez pohybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
22.5.26 19:34

Představte si, představte si, co jsem měl dnes k obědu…jinak souhlasím s ostatními, nekupovat mlsky, jíst kvalitně, případně se obrátit na odborníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3131
22.5.26 19:49

Zakladatelko, tahle forma poruchy příjmu potravy - záchvatovité přejídání - je podle těch, co jí kdy trpěli, snad nejhorší. Totální ztráta kontroly, na niž je „nemám - nesním“ nebo zabavení myšlenek jinou činností naprosto nedostačující. Pravděpodobně půjdeš a jídlo si stejně dokoupíš, seženeš, odkládání jídla jen prohlubuje úzkosti a napětí. Sama mám bohaté zkušenosti s PPP, ne přímo to, co popisuješ - já to snědla, ale zvracela. Netrap se a vyhledej urychleně kontakt na psychiatra, který řeší i PPP, ideálně v Praze na Karláku. Možná by stálo za zvážení i nasazení nějaké medikace ke snížení nutkavých stavů a úzkosti, spolu s intenzivní psychoterapií. Netrap se, problém se bude prohlubovat, jako bys stírala kapky po povrchu a ono to ve tvém podvědomí bude bujet dál a propukne v tu nejnevhodnější chvíli. Jeden den to zvládneš, druhý možná taky a třetí to zase bouchne, ta potvora tam bude číhat pravděpodobně navždy na tvé oslabení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1576
22.5.26 19:57

A tušíš, co ti to spustilo? Já takhle prasím někdy večer, když musím pracovat, ale jsem už unavená. A je to jak píšeš: sladké, slané, kyselé :roll: Jak to začne, nejde to zastavit. Naštěstí to mám hodně výjimečné, ale ten spousteč je jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9028
22.5.26 21:22

No tak já bych tohle dokázala pozřít, krom všeho sladkého, co jsi snědla…
To vůbec nejím… Občas mám takový záchvat žravé, většinou před MS..
Ale říkám, nejim ty sušenky, dorty, oplatky a jiné…a ano, podle mě je to z nedostatku zasycení kvalitní stravou.. bílkoviny, vláknina.
Kdyby si vše to sladké, nahradila zeleninou a třeba kefírem, bílým jogurtem. Možná by to pomohlo.
Chápu, že pokud jsi měla PPP, tak je to nebezpečné.
Podle mě je taky problém, že ve všech těch věcech co jíš, jsou dochucovadla a ty nutí se vracet k tomu pořád dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1777
22.5.26 21:48

Ono u tohohle je hodně důležité pochopit, na co přesně reagujete. Už v tom prvním případě, kdy se vám to nakonec podařilo zvládnout, to byla reakce na něco, co se ve vás odehrávalo. Úplně stačí naučit se reagovat jídlem na nějaký nepříjemný pocit. Jak si mozek vytvoří takové spojení, že „nepříjemný pocit = jde se jíst“, tak je člověk v háji. Protože ono se to zautomatizuje natolik, že to člověka začne ovládat. Já tam byla, akorát já měla napřed přejídání, pak nějaké dva až tři roky anorexie, následoval solidní náběh na ortorexii a nakonec zase přejídání… Mě opravdu nejvíc pomohlo pochopit, na jaký pocit reaguji. A pak se naučit jinou strategii, jak si s ním poradit. Ne utlumování jídlem… Je to ovšem dost nesnadná věc a pokud tím nechcete sama strávit roky, obrátila bych se na terapeuta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12597
23.5.26 06:20

mam jedinou odpoved, nekupuj to. Ja se nejvice rozezrala, kdyz to meli za tretin.cenu den po trvanlivosti..proste nesmis. a nebo to nesnez najednou alespon. jsem scopna jist jeden pytlik tyden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová