Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zjistila bych si, kde se aktuálně nachází finanční úřad pro tvou oblast a okamžitě tam pádila. Je lepší tam všechno říct a doufat ve shovívavost a ochotu a dopředu šetřit na pokuty a úroky, protože jestli si 3 roky nedělala přiznání a neplatila zdravotní a sociální, no pořádně se na takovou návštěvu vyspi
ale nějaké pokuty ti možná odpustí, např u zdravotní, když podepíšeš splátkový kalendář…
Jinak já žila v tom, že pro přihlášení na pracák musí být doklad o pozastavení živnosti
Vím, že to tak přítel měl, že jako osvč nesmí být na pracáku..
Nechápu, jak by Tě mohli přihlásit na úp, když máš IČO. Tam se dokládá, že jsi živnost přerušila ![]()
co se týče zbytku - pro přerušení dojdi na živnostenský úřad. Vydají Ti jak duplikát výpisu ze živ. oprávnění, tak Ti to pozastaví. Ten zbytek bude asi složitější - jestli jsi byla na MD a RD, tak sankce možná takové nebudou, ovšem teď záleží, jestli se tyhle info dostaly do zdrav poj a ossz
rozhodně to nebude jednoduché. Daňového přiznání se nebojím - jestliže nemáš určitý výdělek, podávat ho ani nemusíš ![]()
Jo a doufám, že jsi dostatečně poučena, např vyhodit důležité doklady je fakt šílenství
![]()
Aby tě přijmuli mezi uchazeče o zaměstnání na ÚP, musíš mít IČO zrušené nebo pozastavené. Živnost přeruší na Živnostenském úřadu.
@Anonymní píše:
Ahoj.
Před třemi lety jsem pracovala pro jednu nejmenovanou společnost. Musela jsem mít zřízené IČO. Vzhledem k tomu, že jsem zrovna neměla nastudované, jak IČO funguje a jaké jsou povinnosti, tak po ukončení spolupráce se společností, jsem žádné IČO nepřerušovala. V podstatě jsem neměla žádné velké výdělky ani při práci v tam a potom už vůbec, jediný příjem v pozdější době byla mateřská.Zajímá mě pár věcí: Čekají mě nějaké sankce, když jsem nepřerušila IČO? Nenahlásila jsem, že nepodnikám na žádný úřad. Jen striktně na ÚP, kam jsem se po sléze (ukončení s danou společností) hlásila, abych měla vyplněnou dobu mezi prací v jisté s. r.o. a mateřstvím.
Máte ještě další podstatné věci, které je v této oblasti třeba řešit?
Kam mám jít, aby mi IČO pozastavili, nebo případně zrušili? Tam, kde jsem si ho zařizovala, je dnes opuštěný dům.
Co ke zrušení potřebuji? Vzhledem k tomu, že mě urazila bývalá společnost a já se od nich odvrátila (vadilo jim, že jsem otěhotněla, najednou jsem nebyla vhodný hráč a začali mě potápět), vyhodila jsem veškerou dokumentaci - vím, bylo to velmi ukvapené (předpokládám ale, že by mi ve společnosti vytiskli duplikát..)
Píšu anonymně a doufám, že to tak zůstane.
sankce mít nebudeš, jen jsi asi měla podávat daňové přiznání, popř na finančák doložit 0,– příjem.
U nás je odbor kde se ŽL zakládá na magistrátu města.. tak si zjisti kde to mají u vás a tam to zruš ![]()
edit - sankce za to žes ho nezrušila, jim je to jedno jestli ho máš aktivní a co děláš. Ne tak ale už na finančním úřadě. Jinak tedy asi budeš mít dluh i na sociálním a zdravotním pojištění, minimálně za dobu kdy si nebyla na RD. Já měla ŽL při RD a zálohy jsem platit nemusela.
Ještě to musím trošku rozvést. Teď jsem si uvědomila, že to nejsou ani tři roky, ale méně. IČO jsem si zřídila někdy koncem října 2011. Za ten rok jsem také daňové přiznání dělala. 2012 jsem v lednu otěhotněla a od té doby jsem z dané společnosti inkasovala do června 2012 (kdy jsem se hlásila na ÚP) ani ne 16000Kč. Na zdravotním jsem samozřejmě byla také, kde jsem dostala splátkový kalendář a ihned začala platit to, co mi tam chybělo.
Vím, že to asi FÚ zajímat nebude, ale 2012 jsem společnosti vracela víc, než 16000kč, takže jsem za rok 2012 byla v mínusu. Když nepočítám mateřskou od října 2012.
Navíc jsem nebyla „krytá“ (že jsem nebyla ani na ÚP a na mateřské) pouze 8 měsíců a za tu dobu mám teda na zdravotním vše zaplaceno. ![]()
Takže ve výsledku jsem ani nepodávala za rok 2012 FÚ žádné daňové přiznání. ![]()
Na zdravotním nemám 100% žádné nedoplatky, s paní jsem byla v kontaktu zrovna nedávno, když jsem se pro jistotu po tom pátrala. Měla jsem také za to, že když nemám nějaké velké výdělky, tak ani neplatím sociální a že to není povinné.
Tehdy jsem to řekla i na FÚ, že jsem neplatila sociální a ona mi řekla, že při takovém výdělku nemusím (ku všemu jsem to měla jakoby k dálkové škole jako menší přivýdělek).
Zkusím tedy napsat na FÚ a živn. úřad.
Děkuji za rady ![]()
Sociální je při iču povinné.. ten zbytek není tak hrozný - pokud jsi na md a rd, je za Tebe soc. a zdrav. placeno státem. Daňové je povinné od výdělku 20 tis ročně - pokud nesplňuješ, buď čestné prohlášení, že takové výdělky nemáš, nebo netřeba nic. ![]()
Ahoj.
Před třemi lety jsem pracovala pro jednu nejmenovanou společnost. Musela jsem mít zřízené IČO. Vzhledem k tomu, že jsem zrovna neměla nastudované, jak IČO funguje a jaké jsou povinnosti, tak po ukončení spolupráce se společností, jsem žádné IČO nepřerušovala. V podstatě jsem neměla žádné velké výdělky ani při práci v tam a potom už vůbec, jediný příjem v pozdější době byla mateřská.
Zajímá mě pár věcí: Čekají mě nějaké sankce, když jsem nepřerušila IČO? Nenahlásila jsem, že nepodnikám na žádný úřad. Jen striktně na ÚP, kam jsem se po sléze (ukončení s danou společností) hlásila, abych měla vyplněnou dobu mezi prací v jisté s. r.o. a mateřstvím.
Kam mám jít, aby mi IČO pozastavili, nebo případně zrušili? Tam, kde jsem si ho zařizovala, je dnes opuštěný dům.
Co ke zrušení potřebuji? Vzhledem k tomu, že mě urazila bývalá společnost a já se od nich odvrátila (vadilo jim, že jsem otěhotněla, najednou jsem nebyla vhodný hráč a začali mě potápět), vyhodila jsem veškerou dokumentaci - vím, bylo to velmi ukvapené (předpokládám ale, že by mi ve společnosti vytiskli duplikát..)
Máte ještě další podstatné věci, které je v této oblasti třeba řešit?
Píšu anonymně a doufám, že to tak zůstane.