Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím,
dávám do kupy výbavičku pro ještě nenarozené miminko. Jelikož bych ráda látkovala, chtěla bych už teď pořídit plínky pro začátek. Ale vůbec netuším, čím začít a kolik toho třeba pořídit, jelikož přeci jen, až praxe ukáže. ![]()
Co byste mi doporučili?
díky ![]()
ahoj amálko, můžu ti říct mou zkušenost. podědila jsem zavazovací plínky Disany, je to německý tradiční výrobek
http://www.mamaja.cz/…lenka-disana
hodí se i pro menší miminka, dobře se dá regulovat způsobem zavázání velikost a utáhnout to pěkně u nožiček. přes to musíš mít nějaké svrchní kalhotky, já mám s PUL zátěrem a jsem spokojená. těch disan mám opravdu hodně, tipuju dvacet možná víc (nepočítala jsem) a svrchňáčků asi 6ks. Ty se nemusí prát hned (záleží asi na typu), ale ty, co mám já když je střídám, tak oschnou a dají se v pohodě použít opakovaně aniž by byly cítit nebo byly špinavé. Disany velmi rychle schnou, nevýhodou je že se zašmodrchávají v pračce ty šňůrky, jinak jsem s nimi spokojená a ráda je používám, mimi nemá moc velikou zadnici
Abych nezapomněla, do těch disan musíš mít nějaký vnitřek - nejlépe složenou bavlněnou čtvercovou plínu nebo nějakou jinou savou vložku (prodávají se různé bambusové, vícevrstvé, stačí zagooglit), já používám normální bavlněné čtverce, a těch spotřebuješ hodně, já je podědila spolu s disanami, zároveń mám ještě dokoupené nové, být tebou koupila bych klidně třicet (i víc), fakt se hodí.
dál mám výbornou zkušenost s plenkama vše v jednom - jde o jednovelikostní (plenka díky drukům jakoby roste s miminkem) plenky POP-IN s bambusovými savými vnitřky, jsou prima, dobře drží, neprotékají, akorát ten vnitřek delší dobu schne, proto abys vystačila jen s nimi, musela bys jich mít víc, já střídám tyhle s disanama a je to v pohodě, koupila jsem je z druhé ruky a byly téměř nepoužité, a celá sada mě stála čtyři kila tralala, mám tuhle sadu akorát pastelové barvy:
http://www.branakdetem.cz/…n-bamboo.htm
no a k tomu mám už jen tři kapsovky - plenky do kterých se vkládá savý vnitřek
ještě budeš potřebovat separační pleny, kýbl kam plenky dávat a nějaké mýdlo na ně, nebo si zkrátka rozmyslet, jak to budeš prát, toť vše ![]()
střídám to s jednorázovýma plenkama na noc, ale teda musím říct, že mi výrazně častěji protékají než látkové…takže se na to možná časem vyprdnu a bude jen v látce, uvidíme zas jak budou pobírat větší objemy, zatím je malej. Udělá mi radost každá ušetřená jednorázovka a nijak xtra se k látkování neupínám
dnes jsem dokoupila anavy a podobné střihem z šijem dětem - oboje jsou to kalhotkové plenky, abych zkusila něco nového (jestli o něco zásadního nepřícházím
Takže moje výbava mě vyšla skutečně levně zatím
hodně zdaru ![]()
Já měla pro začátek asi 30 obyčejných čvercových plenek (kikko lux) k tomu snappi sponku a dvoje PUL svrchní kalhotky Imse Vimse organic. Až když jsem zjistila, že opravdu u látky zůstaneme, tak jsem dokoupila nějaké další čtverce, vlněné svrchňáčky, kalhotovky Anavy a GroVia shell. Rozhodně nekupuj celé sady.
souhlas - rozhodně ne sady - já ji koupila jen kvůli té láci, ale koupit to za x tisíc kdyby vám to nesedlo…to by byl dost risk
Ahoj, hlavně bych ti doporučila to nepřehánět, hodně maminek nakoupí velkou výbavu, pak zjistí, že látkování není pro ně a plenky prodávají. Já to vůbec nehrotila, zbytečně vyhozené peníze. Měla jsem čtvercovky, koupila jsem jedny svrchní kalhotky Imse Vimse ZOO, vyzkoušela jsem si jestli jsem ochotna prát atd. Postupně jsem přikoupila další čtvercovky (teď jich mám asi 55) a další svrchňáky (celkem 3Ks od velikosti)-některé i starší v super stavu. Teď jsem dokoupila separačky Imse Vimse, zatím dávám v noci jednorázovky ale često protečou, tak mám objednané ,,lepší,, separačky a zkusím dávat látku na noc. Nekupovala jsem žádné (podle mě naprosto zbytečné) vybavení - mám kýbl s víkem (z pekárny od marmelády
, nakreslila jsem na něj obrázky a jak je pěkný), na cesty igelitku (teď si šiju pratelný pytlík). Postupně chci koupit nějaké AIO na cesty. Teďkom vlastně kupuju plenky jenom tak, abych vyzkoušela něco nového. Možná mě někdo zkritizuje ale nepoužívám žádný eko prášek ani mýdlo (uvidíme, možná že mě něco popadne, mám zálusk vyzkoušet mýdlové ořechy) ale klasický dětský prášek (Persil Sensitiv), fleky ničím nepotírám (aplenky mám bílé), prostě hodím do pračky na 90. Plenku od stoličky jsem vymáchala ve vodě a pak vyprala.
elfans píše:
Já měla pro začátek asi 30 obyčejných čvercových plenek (kikko lux) k tomu snappi sponku a dvoje PUL svrchní kalhotky Imse Vimse organic. Až když jsem zjistila, že opravdu u látky zůstaneme, tak jsem dokoupila nějaké další čtverce, vlněné svrchňáčky, kalhotovky Anavy a GroVia shell. Rozhodně nekupuj celé sady.
Ahoj můžů se zeptat, když používáš snappi sponku jak plenky skládáš? Jak máš staré mimčo? Mám totiž 6měsíční a čtverce skládám jenom na obdélník. Díky
Určitě začni čtvercovkama, ty případně využiješ i pokud by tě látkování nechytlo. Pak si kup minimálně dvoje kvalitnější svrchní kalhotky, pro začátek nejlépe PUL (Imse nebo thirsties) nebo flísáky (já mám ráda anavy, ale nevím jak sedí malým miminům). Oba materiály rychle uschnou, pokud se ušpiní a musíš je vyprat, což je za začátku dost časté.
Zavazovačky disany mám taky, neměla jsem na úplně malé miminko, ale určitě budou taky fajn. Jsou levné. Ale zase ne všechny baví to motání…
Pak bych Ti doporučila pár lepších plínek na přebalování mimo domov, nějaké kalhotkové, nebo plenky typu vše v jednom. Těžko říct jaké přesně máš koupit, ne všechno musí sednout. Zkus třeba koupit přes bazar, jen se vyhni značce sketch, na tu vesměs všichni nadávají.
Levné jsou třeba baby lucy, ale já je moc ráda nemám… Obecně je spokojenost s anavy, ale tam zas nevím jak sedí maličkýmu miminku (my měli od půl roka)
Vhodné doplňky: snappi sponka: slouží k upevnění skladu ze čtverců, kyblík na plínky s víkem (stačí třeba od primalexu…), žlučové mýdlo: k zapírání skvrn od bobků
Kkomik píše:elfans píše:Ahoj můžů se zeptat, když používáš snappi sponku jak plenky skládáš? Jak máš staré mimčo? Mám totiž 6měsíční a čtverce skládám jenom na obdélník. Díky
u 6 měsíčního jsem používala sklad na draka… třeba TADY
Kkomik píše:elfans píše:Ahoj můžů se zeptat, když používáš snappi sponku jak plenky skládáš? Jak máš staré mimčo? Mám totiž 6měsíční a čtverce skládám jenom na obdélník. Díky
aha, já mám 4 měsíční holčičku a skládám na novosklad.
na draka zkusíme, snappi sponku máme taky, akorát ji zatím nějak neumím upevńovat, tak se to snad tak naučím
Saroya píše:
na draka zkusíme, snappi sponku máme taky, akorát ji zatím nějak neumím upevńovat, tak se to snad tak naučím
pro takhle nalý mimčo by mohl stačit novosklad
my pouzivame doted obcas novosklad, tam je vic savych vrstev uprostred. Kolem nozicek „skladam“, dotahuju, nic neunikne
i kdyz Honzin ma uz tuhose ![]()
jinak souhlasim s vyse napsanym
saroyo, snappi protahni nekolikrat za vsechny „nozicky“ at je vic pruzna a pujde to raz dva ![]()
elfans píše:
idealni zacatek ![]()
edit: a taky pokracovani ![]()
Já doporučuju všem začínajícím látkařkám mrknout na bazárek na www.latkovepleny.cz nebo na mimibazar a koupit si různé druhy z druhé ruky.
Mě osobně čtvercovky spíš odradily, chvilku to dokonce vypadalo, že se na celé látkování vybodnu a pak jsem začala zkoušet různé kalhotkové a dneska mám dítě v látce možná víc než v jednorázovkách.
Haninac píše:elfans píše:
Já měla pro začátek asi 30 obyčejných čvercových plenek (kikko lux) k tomu snappi sponku a dvoje PUL svrchní kalhotky Imse Vimse organic. Až když jsem zjistila, že opravdu u látky zůstaneme, tak jsem dokoupila nějaké další čtverce, vlněné svrchňáčky, kalhotovky Anavy a GroVia shell. Rozhodně nekupuj celé sady.idealni zacatek
edit: a taky pokracovani
přesně tak i my. Jo a jeste jsem mela vicevrstve pleny, kdyz jsme nekam jeli, pekne nasala. Takze jsem davala novosklad na nej vicevrstku a na ni separacku a PULky. Pry kdyz se da vice separacek, mimi se citi v suchu. Po narozeni se mi maly stale opruzoval a az v latkovkach prestal. Jo a mely jsme velikost 70×70 a novosklad jsme pouzivali az do 7m