Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych poradit jakou značku mleka davate detem.my ted budeme mit 2roky a chci mu uz prestat davat UM a nahradit ho normalnim mlekem. Děkuji
Je to jedno, mleko jako mleko… Jen priplacis za znacku. Idealne plnotucne cerstve mleko, ale jakeho vyrobce zvolis je fakt jedno.
No porad se resi pasterizovane nebo co pritom at kouknu na jakekoliv tak je pasterizovane ![]()
Klukovi dávám normální krabicové, plnotučné, značka neznačka. Složení by mělo být pořád stejné. A holka po ukončení UM mlíko vůbec nepije, ani ochucené. A to UM pila ve velkém.
Nepasterizované mléko neseženeš, leda přímo nadojene od kravky
Taky budem přecházet na mléko teď v roce (po MM, UM vůbec dávat nechci) a za mě jedině čerstvé od krávy, v obchodech žádné mléko vůbec neprodávají.
Jako pokud koupis mleko primo od kravy, tak ke to super, ale doporucuju ho prevarit kvuli pripadnym bakteriim. Nicmene jsem to resila s detskou doktorkou a rekla mi to co jsem napsala vyse. Ze nedoporucuje davat mleko s nekolikamesicni trvanlivosti. Ja treba delam doma i jogurty. A abych byla uprimna, syn pije i polotucne mleko a neprijde mi ze by nejak stradal
u nas se to mliko strasne resi, v jinych zemich spoustu matek prechazi na kravske uz v pul roce… Nicmene ja synovi zacala taky davat kolem 2.roka .
Dala bych jakékoliv plnotučné mléko. Když koupíš čerstvé mléko, tak se stejně doporučuje ho převařit, tudíž „pasterizovat“.
Četla jsem, že do kvality mléka se poměrně dost odráží, co kráva jí, takže když to jde, kupuju bio (většinou od Alberta v krabici). Ale jinak obyčejné polotučné (milkin, pilos, albert…) a teďjsme měli týden z finančních důvodů i trvanlivé, že bylo v akci, protože děti denně „udělaj“ krabici jen k snídani, takže je u nás spotřeba třeba 1,5ldenně a to nepočítám, když dělám pudink, kaši nebo palačinky…
Myslím, že některé věci okolo dětské stravy se v dnešní době dost přehnaně řeší, prostě koupím to mléko, které je… v lidlu pilos… řekla bych, že je snad i nejchutnější a když jsem v jiném obchodě sáhnu po mléku v akci. Syn je bez UM od roka a pul a klasik mléko na krupici, puding má ve stravě od půl roka
Teď v létě Olmu čerstvé polotučné. Dělají myslím i mléko pro Kaufland. Především proto, že nejsou čuňata a mléko přežije přenos dom, aniž bytu chvilku v teple ožilo. V zimě jakékoliv čerstvé.
I čerstvé mléko z obchodu je pasterizované ![]()
Jinak já kupuju prostě nějakou krabici plnotučného - do zásoby, a pak tu máme poblíž mlékomat od místního kravina, takže chodim pro čerstvé plnotučné tam - mají to nějak šetrně pasterované, jednou sem zkoumala popis, že to hned o nadojeni asi na 20 vteřin zahřeji asi na 70 st. a ihned zase ochladi. Tim je to mléko bezpečné a zároveň vitamíny a vše ostatní zůstává. daj se z něho dělat i jogurty, kyška…
http://plzen.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
My kupujeme Madetu, nebo tatru. Jediný co bych nedoporučila je Pragolaktos, s nima byly nějaké problémy, co se týče hygieny a dvakrát se jejich polotučné stahovalo z oběhu…
Kupujeme Madetu, plnotučné, čerstvé. Nedávno proběhl test mlék a dopadly myslím všechny celkem dobře. Nejlépe Kaufland, pak Olma čerstvé, Moravia čerstvé, Madeta čerstvé (plnotučná)…Olma je chuťově trošku jiná, ale také ji občas kupuji, chutná mi.