Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prece jablicka taky obsahuji spoustu vlakniny? Tam nevadi?
L.
Byl o tom článek v některé ze starších Betynek, zkusím pohledat a pak řeknu víc.
Článek jsem nenašla…možná to byl nějaký speciál. Napadá mě, že i mořské ryby se do dvou nemají dávat pro velký obsah jódu-raději sladkovodní ryby.
Lesina, ja som zase pocula, ze v celorznnom pecive sa nejak v tych zrnieckach mnozia mikropliesne ci co.
Ale to si myslim, ze u domaceho chleba odpada.
Mne pediatricka povedala, ze moze maly grahamovy rohlik, nejak to moc neriesim a peciva mu rozne striedam a vylucne z obchodu. Co viem ja, tak do chleba sa pridava napriklad riboflavin-vitamin B, ktory sa tiez zvykne oznacovat E-ckom. Takze v chlebe to moc nesledujem, ale inde som na E-cka hakliva. Ze su nic moc pre organizmus, sa mi potvrdilo v tehotenstve, kedy som nemohla jest absolutne nic v com bola nejaka chemia-okamzite mi bolo zle, moje telo na to reagovalo. To iste aj ovocie a zelenina so supermarketov, ked som si to dala domace, tak mi to nevadilo, ale napriklad paradajka zo hypermarketu mi sposobila palenie zahy, a niekolko hodinove zazivacie problemy. A to pokazde, nie len raz. Jedine co som zniesla z retazcov boli pomarance.
Inak myslim, ze o tych nevhodnych celozrnnych pecivach, to pisala aj Zuzana z letnych miminiek 04 v niektorom dennicku o strave, tak skus zalovit ![]()
Když jsem nakousla mořské ryby(sice to sem nepatří) tak se nemají dávat taky proto, že jsou některé tučné (tuńák) a mohou způsobit alergie.
Ahojky, neda mi to a jeste jednou se vracim k tomuto tematu. Mozna, ze vas nekterou zajima, jak je to s vhodnosti cerealii pro male deti. Zkuste mrknout na www. Miminet.cz, clanek:„Obiloviny neboli cerealie“.
Holky já si myslím, že to věčné hlídání Éček ve všem je blbost, to bych nedělala celý dny nic jinýho než zjišťovala, co malýmu můžu koupit a co ne. A neznamená to přece, že jsem špatná matka, že pro malýho nechci to nejlepší! Celozrnné pečivo malému zatím nedávám, jen bílé. Prostě koupím chleba nebo rohlíky a je to. Nekupuju trvanlivé pečivo typu toastový chleba atd. Éčka kontroluju v jogurtech, v žervé, prostě v mléčných výrobcích. Ono se to nemá přehánět ![]()
Martina
Doufám, že jsem nepřehlédla, jestli tu někdo psal přehled éček. Nic takového jsem tu nenašla, tak tady je seznam příznivých éček z časopisu Regenerace:
Příznivě působící látky:
E: 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 410, 440, 901, 948.
Látky ještě přijatelné:
E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334, 350-352, 363, 406, 460, 470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103.
Pak jsou ještě další 3 skupiny éček, tedy Látky méně vhodné, Látky působící nepříznivě a Látky s výrazně nepříznivým účinkem.
Pokud bude mít někdo zájem, můžu sem vypsat i tato éčka.
Já osobně éčka sleduji hodně a není to o tom, že bych celé dny nedělala nic jiného než četla etikety v obchodech. Ono je to tak, že ta éčka se hodně opakují a rozhodně se jich skutečně nepoužívá tolik, kolik jich je napsaných v tomto seznamu (je jich i s těmi nepříznivými opravdu hodně). Když to člověk sleduje delší dobu, už se mu stále se opakující éčka vryjí do paměti a stačí jen letmý pohled na etiketu.
Lendula
Co říkáte na musli tyčinky pro batolata, jsou to také cereálie, že?
Nevím, musli tyčky mi přijdou zbytečně sladké. Když tyčinky, tak kupuju celozrnné grahamové bez soli na povrchu. M.
Holky, my byli prihlasit Adulku do skolky… No a pri te prilezitosti jsem koukla na jidelnicek… My tu resime cukr a mouky a ujistuji vas, ze tam neresi nic
Proste ceska jidelni klasika.
L.