Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky
poraďte mi prosím, jaké jméno pro chlapečka. Doma máme Adélku a k ní se mi hrozně líbí Adámek, akorát je v tom jeden háček a to ten, že mám TP 12.12. Někdo říká, proč ne, pokud se vám nejvíc líbí, tak ho dejte, než dávat jiné a pak si říkat, měli jsme dát raději Adama a ti druzí zase říkají, že bude chudák a bude to mít vše v jednom, což je pravda, ale nevím jaké jiné. Ještě jsme s manželem vybrali Honzíka a Kubu…
![]()
Znám dvoje rodiny co mají Adámka a Adélku. Nevím jestli je to nějaká móda
Jinak svátek neřeším, rozhoduje u mě to jak se mi jméno líbí. Dcera má narozeniny po Vánocích a svátek hned za měsíc
No a co
hlavně, že má z mého pohledu to nejkrásnější jméno.
Moje sestřenice ma taky Adelku a Adamka
asi se to libi více lidem ![]()
@Monika0912 já bych k Adélce Adámka nedávala, ale ne z důvodu svátku. Spíš ta oslovení by se pletla - ten Áda a ta Áda (Áďa)
. Dejte spíš Honzu nebo Kubu.
To je pravda, pokud budete používat oslovení Áďa může se to plést. Já si tedy myslím, že jména sourozenců spolu vůbec nemusí ladit. Jediné co by bylo asi hloupé dát jednomu dítěti typicky české jméno a druhému nějaké netradiční.
No pro me z tech tri jmen je nejlepsi Adam. Hloupej Honza vubec, strasne okoukane a kuba kubikula vubec, nejfrekventovanejsi jmeno. Pocitej, ze jich ve skolce a skole bude vic. Z nabidky maximalne Adam.
@Monika0912 Nevím proč někteří mají snahu připodobňovat jména sourozenců. Taky jsem na to pod tlakem okolí měla náběh. Nakonec jsem si to rozmyslela a jméno jsem vybrala úplně odlišné a jsem za to ráda.
Nehledej podobné jméno, hledej právě ten kontrast a uvidíš, že budeš spokojená.
A okolí se neptej, to je každý hrozně kreativní.
Máme dvě holky naprosto odlišného jména právě proto, aby v tom někteří nehledali nesmyslnou shodu. Vždyť jsou to dvě odlišné bytosti. A zaslouží si nebýt připodobněny.
Také mám doma Adélku a čekáme chlapečka a chceme Jenika:) adama jsem mela vybraneho když jsem čekala malou tak pro případ, ze by byl chlapec. Teď jsem jasně věděla, ze Adama ne. Nevím jak u vás, ale moje dcera je prostě Aďa ![]()
@Mína47 píše:
To je pravda, pokud budete používat oslovení Áďa může se to plést. Já si tedy myslím, že jména sourozenců spolu vůbec nemusí ladit. Jediné co by bylo asi hloupé dát jednomu dítěti typicky české jméno a druhému nějaké netradiční.
Takovou rodinu znám a hloupé mi to nepřipadá. Jeden má jméno typicky české a druhý z druhého konce zeměkoule.
Pak nemá být výběr jména pro někoho problém…Teď jsem se setkala s tím, že obě děti mají jména dvě a musí začínat prvním písmenem jmen rodičů. Ale proti gustu… ![]()
Mame Adelku a Honzika. U obou mi padlo vzdy to jmeno do oka a asi podvedome jsem vedela ze to jsou ta prava jmena ![]()
My to mame naopak, mame Adama a k nemu pribude v zari Adela
Vymyslel to tatinek a jine jmeno proste ne, ja pry vybirala pro kluka.
Taky jsem z toho nejdriv nebyla moc nadsena, jednak kvuli tomu podobnemu osloveni (uz to vidim, zavolam Ado a prijdou bud oba anebo spis ani jeden, protoze si budou myslet, ze je to na toho 2.
) a svatek bude mit ve stejnym mesici jako narozeniny - myslim, ze Adely je 2.9., takze podle terminu 2 tydny pred nimi, kdyby se narodila driv, bude to jen o par dni, ale samozrejme ten odstup muze byt delsi, treba i 3 tydny…sama to mam taky tak a vzdycky me to trochu stvalo, ze to mam tak brzy za sebou a zbytek roku nic, ale uz jsem si na to jmeno tak nejak zacala zvykat, mne se i samo o sobe libi, akorat jich je ted fakt hodne,,,ale k prijmeni mi zni dobre a pripomina nam to nas oblibeny film Adela jeste nevecerela
Tak rikam mimcu proste Adela, jakoze je zrave - ma(m) ted porad hlad
A to jeste ten muj ani nechce vedet pohlavi predem! Tak mu tvrdim, ze je to jen „pracovni verze“, podle toho filmu:) a ze nejak mu prece rikat musim, ne?:-) Ale na utz to pry doktor videl jasne, ja moc ne. No. hlavne kdyz to bude zdrave, ze? Jeste jen dodam, ze prip. dalsi kluk mel byt Simon (s hackem), ten by sel i k te Adele, nebo Samuel.