Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,
poraďte mi prosím, jaké kytky jsou vhodné do bytu s tím, že je orientován na jihozápad a obývák s kuchyní severovýchodně. Často větrám, nebo mám otevřenou aspoň mikroventilaci.
Chtěla bych nějakou kvetoucí a zároveň nenáročnou na pěstování. Nemám parapet a v obýváku není moc světla.
Díky za náměty.
Ahoj,
já mám skvělé zkušenosti se zelencem - je nenáročný a krásne, jemně kvete. Zároven jsou poměrně nenáročné juky, draceny (tam sem tam napadení mšicemi apod - ale stačí mýdlová voda), kvetoucí jsou náročnější, a většinou chtějí parapet. Z větších, kvetoucích mě napadá ibišek. ![]()
@Lajinka1 píše:
Lopatkovec…
ano, lopatkovci se daří i u mě, takže přežije opravdu všechno!! ![]()
Lopatkovec mám doma 3 a krásně kvetou i když tu mám trošku šero
, možná by ještě vydržela Anturie ale je jedovatá. Jinak kvetoucí mi moc nedrží teď mi opadala orchidej ![]()
Co se týče jiných květin tak draceny drží dobře, krásná je i Kalathea a šeflera ty mi taky drží dobře
kaktusy a sukulenty samozřejmě také ![]()
Spathipfyllum neboli zmínovaný lopatkovec je dobrá volba
. Není náročný na světlo a dobře roste. Mám jich doma asi 5 a jsou super
. Vhodná by byla i klívie a zamioculcas. Ten sice nekvete, ale je taky pěkný. Zkrátka vybírej rostliny spíše s tmavě zelenými, tvrdými listy - u nich je velká pravděpodobnost, že nejsou moc náročné na slunce…
Můžu se taky poradit? Půjde monstera pod oknem (na parapet se nevejde) směr západ?
@Anonymní píše:
Ahoj,
poraďte mi prosím, jaké kytky jsou vhodné do bytu s tím, že je orientován na jihozápad a obývák s kuchyní severovýchodně. Často větrám, nebo mám otevřenou aspoň mikroventilaci.
Chtěla bych nějakou kvetoucí a zároveň nenáročnou na pěstování. Nemám parapet a v obýváku není moc světla.
Díky za náměty.
Tak, kvetoucí na severovýchodní okno - tořivka, je absolutně nenáročná, pokud zapomínáš zalévat, dej jí samozavlažovací květináč. Ocení ho. Můžeš zkusit i africké fialky, totéž jako tořivka. Z kvetoucích ještě spathiphyllum (česky toulcovka nebo lopatkovec) nebo anthurium (toulitka), ty taky vydrží vše.
Jinak do místnosti kamkoli pothos a popínavý philodendron, ty vydrží úplně všechno, ale nekvetou. Jo, ještě mě napadl zamioculcas.
Na jihozápad můžeš cokoli, jen musíš poskytnout dostatečnou závlahu.
@Ssamarka píše:
Jinak kvetoucí mi moc nedrží teď mi opadala orchidej
Jednou proste odkvete a kvety opadnou. Nebo si myslis, ze by mela kvest vecne?
@Eliška píše:
Můžu se taky poradit? Půjde monstera pod oknem (na parapet se nevejde) směr západ?
Kdyz na ni nebudes otvirat okno pres zimu, tak pujde
Ta spící panna (aglaonema) je příbuzná difenbachie a je jedovatá, pozor na to, jestli máš děti nebo zvířátka ![]()
@Pavlik Morozov píše:
Jednou proste odkvete a kvety opadnou. Nebo si myslis, ze by mela kvest vecne?
Já nevím na internetu sem četla že když ji koupím, tak ty květy pak upadají a měly by vyrůst nové nikdy jsem ji doma neměla. Dostala jsem ji k narozeninám tak sem v orchidejích nezkušená.
Já mám jen palmičky ty ale nekvetou
, na ty se může zas ale větrat v pohodě…
Ahoj,
Díky za náměty.