Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, zdravím všechny při krásném sobotním dopoledni.
Bez mučení se přiznávám, že Národní divadlo jsem navštívila ještě jako žačka základní školy a nemám tudíž absolutně představu co na sebe… Pořád mám zafixováno, že přeci do Národního jedině v jehlách a šatech
. Ale nevím, jestli zrovna na jehlách celý den vydržím. Jdeme s přáteli na nějaké odpolední představení, na činohru. Přeci jen jsem z práce nějaký ten rok, a se třemi raubíři to není zrovna obuv, kterou běžně vyhledávám
Budu vděčná za jakoukoliv radu.
na odpolední představení bych si vzala boty na podpatku a kostýmek. tmavší, kalhotový nebo sukňový.
ale už jsem tam potkala i lidi v jeansách ![]()
pokud nevydržíš na jehlách, tak něco pohodlnějšího. prostě společenské oblečení. nebo šaty a sako… záleží na tom, co máš ve skříni…
Opravdu bych se toho nebala, protoze jsem tam v dzinach uz videla spoustu lidi.
Takze klidne elegantni kalhoty a nejaky hezky vrsek a muzes byt v klidu ![]()
Dneska už se to tak extra nebere. Takže něco slušného, ale nemusí to být megahodobóžové, ani boty na podpatku ani kostýmky:-)
Ahojky, do Národního divadla bych určitě nešla ani v kalhotovém kostýmu, vzala bych kostýmek se sukní nebo elegantní šaty a boty na podpatku ano, ale pohodlné, určitě nemusí být jehly. V tomhle jsem „konzerva“ ![]()
Ahoj, stačí určitě nějaká elegantní halenka a třeba společenská sukně nebo kalhoty. Určitě bych si ale nebrala jeansi, příjde mi to neslušné a nechápu, že tam někoho takhle pustí ![]()
To jste mě potěšili. Mám tu takové pěkné šaty saténové ke kolenům se vzorkem a asi tedy zvolím balerínky a nějaké sáčko nebo svetřík. Přeci jen se ještě chceme stavit někde na obědě a po divadle projít Prahou. To bych na těch jehlách neušla. Moc děkuji všem za rady ![]()
Byla jsem minulý víkend na činohře (čili minimum džínových cizinců) a mile mě překvapilo, že všichni byli oblečeni velice slušně. Možná na operu či balet, kam chodí mnohem víc turistů z ciziny, se těch džínů sejde dost, ale já osobně bych je do Národního (no, prakticky do jakéhokoliv divadla) nevzala. Na druhou stranu jehly určitě nejsou nutností - pokud uneseš boty na nižším podpatku (nebo nakonec i slušné baleríny) a k nim něco hodně slušného - kalhoty či sukni, to je jedno, prostě minimálně o třídu výš než běžně třeba do práce v kanceláři, bude to OK. Dlouhá večerní róba by se tam sice vůbec neztratila, ale rozhodně tam takto oděné ženy nepřevládaly ![]()
V posledních letech jsem ale byla mnohokrát na různých muzikálech v Londýně, honosná divadla, nejlevnější lístky v přepočtu od 1000 víc, no a v džínech tam bylo tak 50-80 % lidí
Pak jsem si na nějakém fóru přečetla rady Londýňanů - vždyť je to jen divadlo, jéje, turista se tu pozná tak, že se tam obleče jak na banket s královnou
(u nás se turista naopak pozná, že si vezme do Národního džíny
). Dost mě to mrzelo, přijde mi, že to tak nějak celou tu úžasnou slavnostní událost degraduje. I když nakonec jsme tam taky šli v docela sportovním oblečení, letěli jsme na pár dní jen s příručními zavazadly, kam se prostě další sada oblečení nevešla - no, sice jsme zapadli, ale necítila jsem se dobře. Jsem ráda, že v Národním se ta tradice slušného oděvu pořád dodržuje ![]()
Proč na jehlách?
To bych se do národního nedostala v životě ![]()
Šaty, kostýmek, nebo společenské kalhoty a „slušné“ boty, klidně bez podpatku, ne? Né žabky, né tenisky…
Já měla klasický černý kalhoty co mám pro různý příležitosti a k tomu černé balerínky. Letěla jsem tenkrát rovnou ze školy a to bych v botách na podpatku fakt nezvládla. A měla jsem tuším košili a úplně v pohodě. Myslím, že v dnešní době už se na tolik nehraje. Taky jsem tam viděla lidi v džínách a nikdo je neodsuzoval. ![]()
Dobrý den, obnovuji diskuzi. Také by mě zajímalo jak se obléci do ND, jen s tím rozdílem, že jsem těhotná a budu si muset pořídit něco nového, protože v 7.měsíci a prsama o tři čísla většíma se do svého společenského oblečení fakt nevlezu
Prosím, najde se tu někdo, kdo poradí, případně vloží nějaký odkaz na nějaký eshop? Jo a boty lodičky nebo můžou být i kozačky pod kolena? Zas tak se v tom nevyznám, tak ať nedělám faux pas. Děkuju ![]()
Já tam byla ve slušných černých kalhotech a k tomu jsem měla společenskou halenku. Byli tam i lidi normálně v jeansech a triku a nikomu to nepřišlo.
@Michelle32 píše:
Dobrý den, obnovuji diskuzi. Také by mě zajímalo jak se obléci do ND, jen s tím rozdílem, že jsem těhotná a budu si muset pořídit něco nového, protože v 7.měsíci a prsama o tři čísla většíma se do svého společenského oblečení fakt nevlezuProsím, najde se tu někdo, kdo poradí, případně vloží nějaký odkaz na nějaký eshop? Jo a boty lodičky nebo můžou být i kozačky pod kolena? Zas tak se v tom nevyznám, tak ať nedělám faux pas. Děkuju
Já byla v ND ještě v 9. měsíci na slavnostní opeře Libuši a měla jsem těhotenské černé společenské kalhoty (z C&A) a k tomu delší top s dlouhými rukávy - do svých oblíbených kozaček jsem se bohužel už kvůli otokům nevešla, tak jsem mrzla v lodičkách, ale fakt můžeš v čemkoli: Kozačky, balerínky, botky na podpatku, sukně, šaty, tmavší kalhoty, svetřík, košile, top - prostě v čem ti bude pohodlně. Jen tam může být dost teplo, tak se hodí i třeba vějíř (já jsem se ovívala programem
)
Já jsme jako těhule chodila do opery a divadla v černých společenských kalhotech a dlouhé těhotenské tunice s dl. rukávem-měla jsme jednu hnědou takže to vypadalo „slušně“. jinak pokud se nepletu tak obleení by mělo zakrývat kolena alokty, ale dneska už to nikdo neřeší. ale mě je na
když tam vidím sleny v džínových minisukních a topech co zakrývaj o chlup víc než podprsenka
@Michelle32 píše:
Dobrý den, obnovuji diskuzi. Také by mě zajímalo jak se obléci do ND, jen s tím rozdílem, že jsem těhotná a budu si muset pořídit něco nového, protože v 7.měsíci a prsama o tři čísla většíma se do svého společenského oblečení fakt nevlezuProsím, najde se tu někdo, kdo poradí, případně vloží nějaký odkaz na nějaký eshop? Jo a boty lodičky nebo můžou být i kozačky pod kolena? Zas tak se v tom nevyznám, tak ať nedělám faux pas. Děkuju
Bohužel, díky komunistům, kteří zlikvidovali kulturu a pěstování společenské etikety dnes málokdo ví, jak se vhodně obléci (mimo jiné), takže na společenské události na Žofíně potkáte na jedné straně schodů chlapíka v manšestrákách a na druhé ženskou ve večerní toaletě s rukavicemi, která si to evidentně spletla s plesem v opeře
Drtivá většina lidí mezitím to pak volí „univerzálním“ kostýmem či oblekem z práce ![]()
Národní divadlo jakási vyšší prestiž, mělo by se tam chodit v „lepším“ než do oblastních. Pro muže jednoznačně tmavý oblek s bílou košilí a neextravagantní kravatou, žena např. v koktejlkách, uzavřené lodičky by měly být samozřejmostí - ovšem dovoluji si přiznat, že na koncert v trojském zámku jsem v třetím trimestru těhotenství šla v decentních černých šatech a.. a v Crocsech ![]()