Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, moje kamarádka se chystá na křest svého syna, ale protože ještě nikdy na žádném křtu nebyla (krom svého
, tak neví, jaké je vhodné oblečení, případně zavinovačka? Máte s tím, prosím, někdo zkušenosti?
A ještě by mě zajímalo, jestli je vhodné přinést pro dítě dárek (a jaký?), když jsem na křest pozvána.
Díky za rady
Míša
PS: nevím, zda je to důležité, ale malý bude evangelík
Ahoj,
ja jsem byla nedavno na krtu sveho synovce. Pokud je jeste malinky, tak hezke je, kdyz je v perince - taky se s nim lepe manipuluje. Perinku nejlepe bilou (symbol neposkvrnenosti). No a pokud je vetsi, tak je to vicemene jedno, zalezi na pocasi, ted to tady vypada na fusak
A co se tyce darku, tak se vetsinou davaji, ale nemyslim si, ze by to byla povinnost, takze zalezi na tobe. Vetsinou se dava neco pro toho maleho, takze nejake obleceni nebo hracky atd. Snad jsem poradila.
Lucie
Ahoj Míšo,
Pokud vím tak na křest se miminko vždycky čančá do bílých oblečků a peřinky. Peřinka se dá koupit i speciálně na křest, bývají i zlatě nebo bíle, nebo i barevně vyšívané. Podle místních tradicí by mělo mít košilku, přímo na křest.. je to vlastně takovej šatičkovej bílej fusak, na kterém by mělo být vyšito křestní jméno a datum křtu (používá se taky běžný bílý andělíček) . Ale v podstatě je to dnes úplně jedno. Zkus se zeptat v kojeneckém oblečení, nebo nějakém „náboženském“ obchůdku! JO a HLAVNÍ VĚC JE KŘESTNÍ SVÍČKA!!!!! Která se potom bere i na první sv. přijímání a biřmovku .. jestli to ovšem sestra chce dále podstupovat .. ![]()
Co se týče dárku .. hlavní dárek by měl přinést kmotr ( když je to chlapeček) a ostatní už jsou spíš jen pozornosti!
Snad se ti to hodí, přeju krásnej křest a ať je malý zdravý jako buk!
Ahoj Míša
Nedalo mi to, abych nepřidala oblíbenou křestní historku mojí tchýně. Když jeli na křest mého manžela, měla ho samozřejmě načančaného v těch bílých kraječkách a krásných věcičkách, jak už tu někdo psal. Jenže Honzíček se rozhodl, že tohle teda asi ne, v autě celou tu nádheru komplet poblinkal a tak ho nakonec stejně křtili v pleně (ještě, že bylo teplo).
Přeju krásný křest bez nehod ![]()
Petra
Ahoj holky,
díky za rady, tak jsme to s kámoškou probraly a vyřeší to bílým oblečením a klasickou krajkovou zavinovačkou.
Petro, ta tchýnina historka je fakt bezva, doufám, že tady se nic takového nepřihodí ![]()
Míša
Ahoj, křtili jsme Adu přesně před rokem tak si na to jěště živě vzpomínám ![]()
Oblékla jsem mu bílé dupačky,bílý kraječkovaný svetřík, bílou kraječkovanou čepičku a měl klasickou saténovou bílou zavinovačku.Oblečení stejně nebylo moc vidět, protože při obřadě přes něj položil farář dečku (křestní roušku). Oblečení by mělo být všechno zapínací, někde dělají křížek na hrudi, tak at se nemusí miminko celé vysvlíkat,stačí když farář protáhne prstík dírkama u svetru a košilky
U Ady křížek na hrudi nedělal, u Leničky ano.
Dárky dostal od hlavních kmotrů, od kmotra dostal zlatý řetízek s křížkem a od kmotry penízky.
Lola