Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, včera jsme četli dceři pohádku Král tchoř od K. J.Erbena a manželovi se velice zalíbila věta: „Udělal chňap, ukousl mu hlavičku a vysál všechnu jeho krev..“
Nicméně mě se pohádka nelíbila a tak mě napadlo- co čtete dětem? A také se vám zdají pohádky plné násilí? Vždyť i taková Perníková chaloupka je o kanibalismu..
![]()
Budu ráda za vaše názory, oblíbené pohádky a třeba se nám podaří najít i pohádku, kde neukápne ani kapka krve ![]()
A prosím, berte to s nadhledem ![]()
@valkil - ve 3 letech zabíjí? No alespoň budeme mít obránce, až naši zem napadnou zombíci ![]()
Já jsem takto byla v šoku z Budulínka
Ty klasické pohádky děti moc nezaujaly, akorát Karkulka. Momentálně frčí drak Ajdar , čteme i o Púovi, Bleskovi… Ze Špalíčku, Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky (tam je taky Karkulka
)… Na CD Pohádky o mašinkách, O neposlušných dětech
(to je taky z drsnějšího soudku). Jinak chcou většinou tu Karkulku
![]()
Tak u nás vedla pohádka od Bulatova, o zvířátkách…kde v půlce děje vyskočí kohoutek na bidýlko a křičí: " Kykyryký, kykyryký…mám tu čtyry sekyry…už je beru, už je beru, rozsekám tě na maděru…!!!"
Mám drastické dítě…
Jinak ve školce čteme klasiku…já myslím, že děti tohle nevnímají…já si to třeba uvědomila až v dospělosti, že Karkulku žere vlk, Jeníčka Ježibaba…Otesánek vlastní rodiče…je to o střetu DOBRA X ZLA…o ponaučení neotvírat cizím lidem, nebavit se s nimi, nechodit k nim domů…atd…děti to vnímají jinak…a po tom, co kolikrát vysílají v TV, jsou české pohádky fakt jen odvar…
@Králičice Máme třeba dvě verze tří prasátek. V jedné vlk ta dvě prasátka sežere, v té druhé se dvě prasátka nakonec schovají u bratříčka v domečku z cihel
No, čteme nakonec obě, i když jsem se taky chvíli kroutila, že jim ty hrůzy číst nebudu. Pak pinochio…tak to mi lezli oči z důlků, ale taky jsme nakonec dočetli celého.
Beru to tak, že my jsme to poslouchali též a brali to v pohodě. To jen teď se o tom násilí pořád dost mluví, tak se nestíháme divit, že to mají už miminka v knížkách. To je „Honza zabil draka, Karkulku sežral vlk, sněhurku otrávila macecha…“. Ale máme i spoustu nových knížek, kde už se násilí moc nevyskytuje „Krteček, Tom a jerry apod.“. Většinou tedy raději vytáhnu básničky nebo knížku s písničkami a místo čtení pohádek (většinou se snažím nečíst ale vyprávět…doporučení logopedky) spíš zpíváme ![]()
Ja vypravim cervenou Karkulku a docela z gustem
, jinak cteme Kokosacka, Zofku, prohlizime si encyklopedie. Klasicke pohadky moc ne.
ja to moc neprozivam, tyhle pohadky jsou klasicky, cetli je i nam, a nasledky to nenechalo, jsou proverene. Opatrna bych byla ale na pocitacove hry a podobne.
@Jitka1976 my jsme to rozebírali kdysi s kolegou v práci, jak je vlastně drsná i Dlouhý, Široký a Bystrozraký - když si to představíš do detailu, že chlap vypije moře a roztáhne se, to musí být hnus ![]()
Super pohádky jsou od Zmatlíková - dětem. Je to výběr autorů s jejíma ilustracema a žádný krváky tam nejsou.. Náš malej je miluje a mě se taky moc líbí.
Taky jsem nad tim nedavno uvazovala…dcera je zatim mala, takze me stejne moc nevnima pri cteni. Moc se mi nelibi takove ty nove pohadky (mam k nim nejakou neduveru, tak stejne asi pojedu v duchu Honzikovy cesty
Chtela jsem ji cist Pohadky malickym od B. Nemcove a to je taky same vydloubavani oci, nebo me napada Otesanek- dalsi priklad kanibalismu, kralovna ze Snehurky chce ziskat Snehurcino srdce, no u tech klasickych lidovych pohadek je to jedno horsi nez druhe
ale ty deti to asi tak nevnimaji ![]()
Jj, já to taky beru tak, že ty děti si to v hlavičce nějak přeberou, ale stejně ![]()
@valkil píše:…kde už se násilí moc nevyskytuje. - to jsem napsala, ne že tam není vůbec
@Kakika
počkej v Tom a Jerry není násilí???
Jinak takovej Tom a Jerry kreslenej je taky sila, ale u toho se rehtala jak blazen.
me spis prijde skodliva cenzura tehle klasik a vyhybani se nasili. Ale proste vseho s mirou, hlavne to musi dobre dopadnout a zlo byt potrestano.
@čiki - děkuji za inspiraci
Vánoce se blíží a malá má hraček až moc ![]()
Jen tedy poznámka OT…copak drasťárny, ale sprostá slova občas lítají v pohádkách pro děti (filmové) nebo v písničkách, to jsem koukala jak puk.
Například CD pro nejmenší děti, zpívá Svěrák a ještě nějaká paní (nevzpomenu si) a když jsem půlročnímu pustila písničky a tam se ozvalo „..kdo se mi směje je kretén a taky cvok…“, tak na mě šli mrákoty ![]()
@Kakika Tom a Jerry bez násilí?
Vím, že mluvíš o knížce, ale manžel jim to teď stáhl na DVD. Chvíli se na to dívali a pak na mě malý volá - maminko, my tleskáme, protože to je moc správně, zabít kočičku, když loví ptáčky, ano, moc správně, tleskej (na ségru)
Se na ně podívám a sedí tam vedle sebe a oba tleskají
![]()
Ale možná to je náhoda, protože on poslední dobou furt zabíjí nějaké zlé tvory ![]()