Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Knihomyš jojo, je mi to jasné, já se tenkrát ptala spíš teoreticky, tak to asi nebrala tolik vážně. Přítel loni naznal, že se vezmeme, jak bude druhé dítě. Jelikož to vypadá, že jsem těhotná, tak by mohl udělat kompromis a mohli bychom se vzít před porodem ale jak jsem psala, nutit ho nebudu, když nebude chtít, zajdu si na matriku a bude ![]()
@koprovka89
zase mají každý jméno jiného otce. Oni lidi nejsou blbí, stejně všude předkládáš r. listy, uvádíš jména, je to prašt´,jako uhod´.
Nemám potřebu si hrát na dokonalou, nenapadlo mě, jen kvůli tomu, že je otec jiný to nějak maskovat svým příjmením. Dítě je naše, jmenuje se po otci a hotovo. ![]()
@berry4 píše:
@koprovka89zase mají každý jméno jiného otce. Oni lidi nejsou blbí, stejně všude předkládáš r. listy, uvádíš jména, je to prašt´,jako uhod´.
Nemám potřebu si hrát na dokonalou, nenapadlo mě, jen kvůli tomu, že je otec jiný to nějak maskovat svým příjmením. Dítě je naše, jmenuje se po otci a hotovo.
to je jak když my jsme se brali a paní nám na úřadě řekla, že si můžu předělat RL dítěte tak, že tam budem mít s mužem stejné příjmení. Fakt jsem nepochopila, proč bych to dělala ![]()
Berry4 - tak ono to není o maskování, ani dokonalosti, nebo nedokonalosti. Prostě jsem chtěla, aby jsme se všichni já i děti jmenovali stejně. Je to daleko praktičtější, nechtěla bych, aby mě všude oslovovali příjmeními mých dětí, po jejich otcích
Abych třeba byla Nováková, pro učitelky syna Svobodová, protože on by se po otci jmenoval Svoboda a pro učitelky dcery Hradecká, protože by se po otci jmenovala Hradecká. Ale pokud to tobě nevadí
proti gustu.. ![]()
Tak já jsem zastáncem příjmení po matce. Pokud otec chce, aby se dítě jmenovalo po něm, není problém si matku dítěte vzít ![]()
Už to tu někdo zmiňoval, tradice není, aby se dítě jmenovalo po otci, ale aby se celá rodina jmenovala stejně. Pochopím, že rozvedená znovu vdaná maminka má jiné příjmení než dítě z předchozího vztahu, ale může si nechat i své druhé příjmení a tím pádem být „spojená“ i s dítětem.
Nechápu, proč by matka měla mít jiné příjmení než její děti, dost scestné, ale někteří to považují za normální.
Obě mé děti se jmenují po mě. Pokud bych se vdala, tak dcera převezme příjmení svého otce, syn bude mít moje a já obě. Není to ideál, ale lepší než aby se teď děti jmenovaly každé jinak a já také jinak ![]()
Mě teda ani na chvíli nenapadlo dát malýmu příjmení po mě
to snad jen kdybych měla být svobodná matka. Zrovna dnes jsme byli na matrice kvůli otcovství a syn bude mít tatínkovo příjmení.
@Knihomyš píše:
@martina.se nee… ty budeš mít své rodné, tvoje starší dítě po svém otci (s tím asi nehneš), mladší dítě taky tvoje rodné, no a chlap se může přejmenovat podle vás, to mu na matrice uznaj
Z okolí hodně slýchám argumenty, že když je toho a toho (pána), tak má mít i jeho příjmení
– jasně, matka se tam jen nějak zašolichá nebo co
Viděla jsem to v práci, matka Kropáčková, dítě Adamec, druhé dítě Juráček, není lepší Kropáčková, Kropáček, Ḱropáček ![]()
No mě by na tom příjmení po tatínkovi nejvíc vadilo, že v případě rozchodu, se dítě bude stále jmenovat po něm a já to budu všude vysvětlovat a příjmení mu bez souhlasu otce nezměním. A oni ti otcové ten souhlas nedávají.
Jinak známá dala příjmení po tatínkovi a tatínek je pár týdnů po porodu nechal svému osudu. ![]()
Já ti měla nějak zažitý, že dítě nosí příjmení po otci. A syn se nám narodil před svatbou, ale nikdy jsme nikomu nemusela vysvětlovat, že je to moje dítě, přestože má jiné příjmení.
@dani24687 píše:
to je jak když my jsme se brali a paní nám na úřadě řekla, že si můžu předělat RL dítěte tak, že tam budem mít s mužem stejné příjmení. Fakt jsem nepochopila, proč bych to dělala
Mně po svatbě RL syna přepsali automaticky, nikdo se mě neptal, jeslti to chci. Nějak jsem nepochopila, jaký k tomu je důvod, když v době, kdy se narodil, jsme se prostě jmenovala jinak.
Dite ma prijmeni po me, pokud bude nekdy svatba, tak budeme mit vsichni partnerovo prijmeni.