Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A je pravda, že jsem teď byla se synem u doktora, sestra se mě zeptala na jméno a já automaticky řekla svoje, až když nemohla najít kartu, došlo mi že chtěla příjmení syna ![]()
Já nad tím nepřemýšlela, přítel sliboval svatbu, tak jsem dala jeho příjmení. A teď se za to mlátím do hlavy, protože svatbu nechce a já se jmenuju jinak než mé dítě. Už bych to nikdy neudělala. Být znovu na tvém místě, dám svoje příjmení. Aspoň bude chlap motivován ke svatbě
Navíc pokud dáš jeho a v budoucnu by to nedopadlo a chtěla jsi dítěti příjmení změnit, už to tak snadno nepůjde, potřebovala bys jeho souhlas…prostě moc starostí…
Taky mám kluky po sobě. Přeci jen, ve většině případů chodí všude s dětmi mamka. Navíc mě odradila bývalá sousedka, měla tři tatínky na tři děti a málem se jim to nevešlo na schránku ![]()
@Knihomyš píše:
@mahdalka rychle vyhrknul?každej má svůj styl, asi bych velmi pomalu dodala, že takto vyplněný papír teda nepodepíšu…
Tak mě to bylo více méně jedno a chápala jsem přítele, že nechce aby se jeho syn jmenoval po mým ex manželovi. Já se hlavně hned na matrice ptala, za jakých podmínek je možný vzít si jméno dítěte
Dala jsem partnerovo přijmení, přišlo mi to přirozené. Našemu vztahu prostě věřím.
@Krkael píše:
Já nechtěla dát po něm, nakonec jsem dala, páč moje příjmení je blbý… Na jednu stranu mě to štve, na druhou už jsem si zvykla. Mít ale normální příjmení tak dám po sobě
Mám to úplně stejně. Kdybych neměla svoje tak blbý, tak po příteli taky nedám ![]()
No byvala kolegyne takhle dotlacila pritele ke svatbe, cekali prvni dite holcicku a ta se jmenovala po nem, pak cekali druhe dite kluka a kamaradka si dupla, ze se bude jmenovat po ni a chlap to nemohl prenest pres srdce a po deseti letech a dvou detech si ji konecne vzal ![]()
ja na tom zadnou tradici nevidim, proc by se dite melo jmenovat po otci, tradici vidim v tom, ze se vsichni v rodine tedy mama, tata a dite jmenuji stejne… ![]()
ja to dost dobre nechapu, dite je prece daleko vetsi zavazek nez svatba, tak co ty chlapy tak odrazuje od zeneni ![]()
@Verca1989 Dej si příjmení po dítěti, jde to změnit na matrice a nic nemusíš vysvětlovat, taky to tak udělám, pokud chlap bude otálet se svatbou, nechci se jmenovat jinak než syn
@Verdys
Já byla od začátku rozhodnutá, že bude mít (teď už) manželovo příjmení.. Pak jsme se vzali, tak nebylo, co řešit ![]()
@Hanka1 píše:
No byvala kolegyne takhle dotlacila pritele ke svatbe, cekali prvni dite holcicku a ta se jmenovala po nem, pak cekali druhe dite kluka a kamaradka si dupla, ze se bude jmenovat po ni a chlap to nemohl prenest pres srdce a po deseti letech a dvou detech si ji konecne vzal![]()
ja na tom zadnou tradici nevidim, proc by se dite melo jmenovat po otci, tradici vidim v tom, ze se vsichni v rodine tedy mama, tata a dite jmenuji stejne…
ja to dost dobre nechapu, dite je prece daleko vetsi zavazek nez svatba, tak co ty chlapy tak odrazuje od zeneni
Prosííím, promluv si s tím mým ![]()
Já jsem stála za tím, že chci moje a to ze 2 důvodů. Přítel je cizinec a budem žít tady a já mám takové neutrální přijmení, které se mi líbí (Mašková) a za druhé on má přijmení 2 a to jsem prckovi nemohla udělat. Sám mi řekl, že by s tim měl zbytečné problémy. Udělala jsem kompromis a jeho nechala vybrat jméno. No taky byl jak magor s Mariem a Andreasem, ale dohodli jsme se na mezinárodním jméně. Hlavně taky přemýšlím do budoucna. Vdávat se nechci a nejsem naivní, že to bude na celý život, tak ať je prostě prcek po mě. A když někam jdem i s přítelem, tak jsme prostě Mašáci a je mu je to jedno ![]()
@Verdys dala bych svoje.. navíc můj chlap má velmi specifické příjmení - je jich jen 5 v čr, všechno jejich rodina a měla bych strach, aby se dítěti nesmáli.. Zase na druhou stranu, můj chlap by mi neodpustil, kdybych dala svoje příjemní, protože nesnáší mého ex a nesnesl by, aby jeho dítě toto příjmení neslo
takže taky patovka
těžko říct..
@Hanka1 Já jsem teda přítele ke svatbě nepotřebovala tlačit, protože ani já se vdávat nechtěla
možná proto nemám problém s tím, že se syn jmenuje jinak
O svatbě už byla řeč, jen má tvrdohlavost a hrdost udělala své
..takže svatba časem určitě bude ( nevidím teda do budoucna
). Slyšela jsem, že je pak zdlouhavé nechávat příjmení změnit u dítětě, ale nevím co je na tom pravdy, jelikož už je to dlouhá doba, co jsem to někde četla.
A ještě jeden dotaz, je pravda, když nechám dát své příjmení, že na matriku ani nemusíme jít s přítelem? já měla právě za to, že je důležité nechat podepsat otcoství.