Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Petule030 píše:
Prosím o názory. Dcerka začíná čím dál tím víc chodit bez opory a já mám dilema, pro jaké botičky vyrazit. Sandálky nebo uzavřené? Chtěla bych, aby ji v chladném počasí nebylo v chladno na nožky, ale kdyby se ještě udělalo horko (oteplí se vůbec ještě natolik?), ať se nepotí v uzavřených… Jakou obuv byste volily? Kdybych se ptala přímo v prodejně, je mi jasné, že odcházím s oběma a doma se budu mlátit do hlavy, protože to možná ani nevyužije a kvalitní botičky nejsou zrovna levná záležitost.
Co to je „čím dál víc bez opory“?
Chodí i venku?
Počkala bych, až bude chodit úplně bez opory.
My měli na začátky něco jako tohle https://www.bosonozka.cz/…ck-lily-ina/ - dávám přednost barefoot, je to kráně ohebné, měkké, široké, prostě pohodlné pro nohu.
Doma pouze bosky nebo v protiskluzových ponožkách. A to i na dlažbě a studené podlaze.
Pro člověka je přirozené mít nohy studenější a děti to neřeší už vůbec. Není jim takto zima.
@Petule030 píše:
@Russet Capáčky jsou buď celé měkké pro nechodce, nebo s pevnou patou pro první krůčky. Tu druhou volbu - budiž. Ale zase je to uzavřené, takže mé dilema pořád přetrvává.Docela se mi zamlouvá novinka od Superfitu, pokud bude sedět. Ale které pro tohle počasí?
Superfit znám jen z vyprávění. U nás byl DD step nebo Jonap. Doporučuju zajít do obuvi, kde se prodávají pouze dětské boty a zkoušet. Na internetu bych nevybírala. Volila bych plnou špičku.
@Lucie_Sx píše:
Co to je „čím dál víc bez opory“?
Chodí i venku?
Doma si většinou pochoduje po dvou, pokud moc nespěchá, to leze. Venku ji v ponožkách nenechávám chodit. U staršího syna jsem taky byla názoru, že doma ponožky stačí, později v prodejně doporučili obuv pod kotníčky… Teď mám výčitky, že můžu za jeho vbočené kotníky, takže pozor na to. ![]()
Jinak děkuji všem za příspěvky. Samozřejmě, že mé vyhlídnuté botky nemusí sedět, spíš jsem to vložila jako příklad, zda nějaké takové sandálky, nebo uzavřené celoročky. Oba názory mají něco do sebe, tak pořád nevím. ![]()
@Petule030 přes léto capáčky, maximálně s podrážkou, třeba TIKKI a na podzim botky, bosé pegresky apod… https://pegresshop.eu/bose-pegresky/
@Petule030 píše:
Doma si většinou pochoduje po dvou, pokud moc nespěchá, to leze. Venku ji v ponožkách nenechávám chodit. U staršího syna jsem taky byla názoru, že doma ponožky stačí, později v prodejně doporučili obuv pod kotníčky… Teď mám výčitky, že můžu za jeho vbočené kotníky, takže pozor na to.
Nemůžeš za jeho vbočené kotníčky… Přece když do toho i leze, tak nemůže mít boty. Navíc sama musíš vidět, jak chodí v těch kotníčkových botech - jako lyžař v zapnutých lyžákách. Tohle přece nemůže být správně.
Jako já si myslím, že první botky určitě kotníčkové botky… Na ven… Doma bosky nebo capáčky.
@PolinkoMaly píše:
Jako já si myslím, že první botky určitě kotníčkové botky… Na ven… Doma bosky nebo capáčky.
to jako vážně? dítě, co začne teprve chodit si neustále sedá a hraje, kolikrát leze nebo klečí a ty mu dáš kotníkové boty - vždyt je to tak nepohodlné, že si může i nohu pomalu vykloubit
Cože? To snad ne… Dítě potřebuje mít nožičku fixovanou, aby se jí nevybočila patička… Takže tak…
@PolinkoMaly TAKŽE TAK
prosimte, ty jsi nějaký fyzioterapeut přes chodidla?
@PolinkoMaly píše:
Cože? To snad ne… Dítě potřebuje mít nožičku fixovanou, aby se jí nevybočila patička… Takže tak…
Prd potřebuje… rozhodně ne fixovanou pevnou patu.