Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, zajímalo by mě jaké si myslíte děti jsou v kolektivu nejvíce oblíbené? Dcera začala chodit do první třídy a holky z její třídy jsou na ní prisne až zle. Jednu kamarádku sice má, je to naše sousedka, ale je hrozně falešná, s dcerou se baví hodně i spolu chodí na taneční, ale jakmile se najde někdo lepší, tak dceru odsune. Dcera je trochu vyplasenejsi a zajimalo by me zda to muze byt ten duvod, ze ji holky ponizujou, hani ji obrazky nebo ji hned s necim setrou. S klukama problem nema, je dost hezká, tak ji nadbihaji, brani ji pred holkama. Jenže dcera chce mít hlavně hodnou kamarádku. ????
Co jsem tak vypozoroval, tak nejoblíbenější děti pro rodiče jsou ty cizí. A mezi dětma - asi ty, co nejsou šprti.
Já bych řekla, že v tomhle věku se to tak často mění, že nemá smysl se nad tím pozastavovat. Neteř je v páté třídě a to je pořád a já se s ní teď ba a neba… a my se teď s Janou nebavíme s Luckou, protože je blbá. A další týden je Lucka bohyně a Jana ta odstrčená.
Dcera sprt Neni a ani nezaluje, to mi pak doma jen breci jak na ní zas byly holky zle
No, největší chudiny jsou na škole děti, které si takovéto chování nechají líbit
takže zakřiknute, stydlivé případně když se něčím odlišují(chování, oblečení, národnost…) Pak si na nich průbojnější děti zvedají popularitu
@Danuška 07 píše:
Dcera sprt Neni a ani nezaluje, to mi pak doma jen breci jak na ní zas byly holky zle
Zajit za ucitelkou. Dcera vycnivala. Je dost vyspela na 4.tridu. No a ona to tezce nesla. Pak se ji smaly, ze nosi podprsenku. Dosla sem to rict ucitelce, ta si s tema dotycnyma promluvila a je po problemu. Dokonce ji pozvala ta jedna na narozeninovou oslavu.
Pokud mate rozumnou ucitelku, tak to vyresi.
No ona tam bude jedna holčička, co to bude a ostatn se jí chtěí zavděčit, ne?
Takhle může vypadat počáteční stádium šikany a učitelka by to měla vidět a umět korigovat, dokud to nepředoste. Má na to docela dobrý metodický pokyn.
Jinak pokud tam je ta holčička, co to vede, tak ta je podobně vnitřně nejistá jako tvoje dcera, ale zatmco tvoje dcer ztuhne, zkouší hrát mrtvého brouka, uteče a tak, tak potenciáln agresorka svou nejistotu řeší tm, že si najde někoho nejistého, kdo ji neumí vymezit hranice a začne se po něm vozit, aby si navodila pocit převahy.
Učitelka musí začít řešit klima třídy a nastavit bezpečné - teď ještě má docela slušné šance, až se to rozjede úplně bude to v háji.
A teda tvoje dcera se musí pomalu učit sebejistotě, sebedůvěře a schopnosti nenechat si ubližovat a je ptořeba podporovat mlčící většinu třídy, aby se té partu holčiček co to nejspíš dělají postavili- že tkahle ne a naučili se spolu vycházet nepatologicky (což je teda hlavní úkol pedagoga, jehož třída to je.)
Mrkni do téhle knížky - mohlo by to být užitečné.
https://obchod.portal.cz/…-sikanovani/
Ja si pamatuju, ze v prvni tride jsme byly 3 kamaradky a ty dve se proti me porad spolcovaly a psaly mi hnusne anonymni dopisy a tak. Hele, mozna jsem byla bambula, ale nikdy potom se mi to uz nestalo a v dasich kolektivech jsem byla i celkem oblibena. Takze bych nespekulovala, co dela dcera spatne, mohla narazit na blby kolektiv devcat (staci dve intrikanky a je vecna valka
). Urcite bude mit kamaradku ![]()
@Danuška 07 píše:
Ahojte, zajímalo by mě jaké si myslíte děti jsou v kolektivu nejvíce oblíbené? Dcera začala chodit do první třídy a holky z její třídy jsou na ní prisne až zle. Jednu kamarádku sice má, je to naše sousedka, ale je hrozně falešná, s dcerou se baví hodně i spolu chodí na taneční, ale jakmile se najde někdo lepší, tak dceru odsune. Dcera je trochu vyplasenejsi a zajimalo by me zda to muze byt ten duvod, ze ji holky ponizujou, hani ji obrazky nebo ji hned s necim setrou. S klukama problem nema, je dost hezká, tak ji nadbihaji, brani ji pred holkama. Jenže dcera chce mít hlavně hodnou kamarádku. ????
Odpovím z vlastní zkušenosti. Důležité je nestydět se za jakoukoliv nedokonalost a umět z ní udělat přednost. Děti táhnou silné osobnosti. Čím víc je cítit z dítěte slabost jakéhokoliv druhu, tím více přitahuje pozornost a stává se obětí šikany.
U nás co si pamatuju, byly oblíbené takové ty sebevědomé mrchy ![]()
Co pozoruju u svého dítěte, tak je to skoro jedno, jaký kdo je - neuvěřitelně se to během byť týdne přelévá, je ve třetí třídě a už tři roky řešíme, že ta se s touhle nekamarádí, a ta se nekamarádí s ní a druhý týden jsou BFF a za další týden je to zase někdo jiný. A to ty holky jsou všechny různé.
Takže se pokusit zvýšit sebevědomí, no snad se mi to povede. Dekuju moc za rady
@Pennya to je asi pravda. Dcera má ve třídě holčinu, podle mě z ní mrška vyrůstá i podle vyprávění dcery. No a tahle holka štve proti sobě celou třídu ( vím od třídní učitelky, která to řeší s rodiči holčičky). A právě o přízeň téhle holčičky usilují ostatní děvčata. Nevím proč
asi proto, že je taková vůdčí
Sebevědomé, většinou bohaté.. Má tuhle panenku, má bazén, má tamto… Bohužel už to děti řeší i na prvním stupni
Za mě měly problémy s kolektivem ty co něčím vyčnívaly. Byly baculatější, jiné národnosti, obnošené oblečení, nějaká vada (křivé zuby, silné brýlky) a tak. Oblíbené byly ty co měly hezké nové oblečení, pěkné školní pomůcky a celkově to byly takové pěkné holčičky od pohledu.