Jaké zdravé sladidlo?

16.2.16 21:02

Jaké zdravé sladidlo?

Ahoj, zajímalo by mě, jaké sladidlo je nejzdravější? O kalorie mi nejde, jde mi o zdraví :). Čaj sladím medem, jogurt si občas poleju javorovým sirupem, ale chtěla bych vyzkoušet i jiné a zajímalo by mě, které je ze všech nejzdravější, nevíte? Při pečení jsem používala třtinový cukr, ale někde jsem četla, že je to jen obarvený bílý, takže už se mi moc používat nechce :nevim:.
Děkuji za rady a typy.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

275
16.2.16 21:13

Já jsem hodně používala hroznový. Malému jsem jím přislazovala čaj a dávala jsem mu ho i na krupici.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1400
16.2.16 21:13

Chystám se koupit si melasu.ted sladím medem. myslím že všechny sladidla jsou v pohodě když se to s nima nepřehání.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.16 21:19

Taky sladim domacim medem, jinak treba jeste stévie, takova kytka ale je to drazsi, doporucuju koupit nekde ve zdrave vyzive, nebo obxhodech kde prodavaj orisky a suseny plody

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4913
16.2.16 21:20

Datlový sirup je fajn, pití bych se snažila nesladit vůbec

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50068
16.2.16 21:46

Nejzdravejsi je nesladit vubec, popripade aspon mnozstvi sladidel co nejvic omezovat.
Pak je otazka, jake zdravotni efekty od toho ocekavas, jinak bude sladit diabetik a jinak clovek, co chce jenom vynechat bily cukr.
Prirozene sladke je ovoce - banan, jablka, do muffinu mrkev… nebo susene ovoce, rozinky, datle. Strudl s jabkama a rozinkama netreba prislazovat.
Z prirodnich sladidel asi stevie, ale ne kazdemu sedne jeji hodne vyrazna chut a nahradit ji cukr zcela, nikdo mi to nejedl. Med, od osvedceneho vcelare, javorovy sirup… ze zdrave vyzivy treba jecny slad. Kokosovy cukr, ma hodne nizky glykemicky index a je tak nechutne drahy, ze ho clovek dava prirozene velmi malo :mrgreen: Osobne vetsinou pro nejakou rozumnou vyvazenost sladidla kombinuji po malickych mnozstvich.
Ale jak jsem psala na zacatku - dat tam toho sladidla pulku, nez jsem byla zvykla, je mnohem prospesnejsi nez ho v plnem mnozstvi nahrazovat necim desne zdravym.
A sladit jen to, co opravdu osladit musim, treba caj, kafe nebo piti pro deti se nejlepe obejde bez cukru a sladidel zcela.

Příspěvek upraven 16.02.16 v 23:53

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50068
16.2.16 21:50

Jinak trtinovy cukr neni obarveny bily. Trtinovy je ze trtiny, bily je repny a jeste beleny, da se sehnat i repny nerafinovany, ten je nahnedly taky. Ale predstava, ze kdyz patri do babovky ctvrt kila bileho cukru, ja to nahradim ctvrtkilem trtinoveho a razem je to o hodne zdravejsi, je dost mylna. Mozna o malicko min nezdrave. Ale kdyz tam misto dvaceti dek dam jen deset, zdravi prospeju mnohem vice. I kdyz ani tak se to primo zdravym moucnikem nebude dat nazvat :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.16 22:16

@Martina1991 ahoj, slyšela jsem o stévii ale blíž jsem to nestudovala :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
340
16.2.16 22:20
@reinkarnace píše:
@Martina1991 ahoj, slyšela jsem o stévii ale blíž jsem to nestudovala :)

Jojo, slyšela jsem o stévii, prý je to dobrá náhražka cukru.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50068
16.2.16 22:32

Tak pokud jste o stevii jenom slysely, zkuste ji nejdriv ochutnat ;) Muze byt sebezdravejsi, ale ma hodne vyraznou, specifickou a od cukru odlisnou chut, takze spousta lidi ji nedokaze pozrit. Nekomu ale chutna, i tak je ale potreba vzit v uvahu, ze jidla ji slazena budou mit dost rozdilnou chut od tech, co jsme driv sladili bilym cukrem.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2529
16.2.16 22:39

Ano…,jak se tu píše, nejlepší je nesladit.
Jinak sladí dobře výluh ze stévie. výluh sladí nejlépe, pak podrcené sušené lístky a nejméně čerstvé lístky. Nehledě na to, že čerstvé mají takovou nahořklou chuť, která může někomu vadit. Tablety s názvem této rostliny bych osobně nekupovala. Nevěřím, že tam je jen ona.
Pak se dá třeba březový cukr.
Já, když třeba doslazuju něco pečeného…střídám to s tmavým cukrem nebo stévií, ale přes noc si namočím datle, ráno je pak rozmixuju a tím sladím…třeba i kaše.
Možná bych trochu zahledala na internetu…dají se používat nejen cukry, ale třeba i sirupy…agáve sirup, datlový, rýžový, javorový nebo bio pšeničný nebo Rapadura…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.16 22:43

Stévie má takovou pachuť, občas ji použiju, ale jen tam, kde tu stéviovou chuť přebije nějaká jiná. Nejradši sladím sladkým ovocem - banány, rozmixované datle a fíky, rozinky. Různé sirupy jsou taky docela použitelné, kvalitní med, slad…
Ale nejlepší je si postupně na tu sladkou chuť odvyknout a sladit méně, případně vůbec. Máme už „zkažené“ chuťové buňky, ale stačí na nějaký čas vynechat cukr a sladkosti úplně a pak člověku zas připadá vše zbytečně přeslazené. Jen je trochu potíž se k takovému kroku donutit, pokud to není ze zdravotních důvodů, kde je ta motivace přeci jen větší.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2529
16.2.16 22:52

@Suzuveverka a používáš stévii čerstvou? Protože když se udělá výluh nebo je sušená, tak ta pachut není taková jako u čerstvé

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.16 23:18

@klafina123 Jinou než sušenou jsem ani nezkoušela.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2529
16.2.16 23:25

Dá se ještě udělat výluh @Suzuveverka

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama