Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chtěla bych se s vámi poradit, mám 2 malé děti 28 měsíců a 14 měsíců, jsem v jednom kole a přitom paradoxně jsem začala přibírat. Už mám 6 kilo navrch. Měřím 172 a vážím 68. Ono to ani takhle podle hodnot nevypadá, že bych byla koule, ale vše se mi ukládá kolem pasu a do stehen a zadku. Vypadám jako hruška a přijdu si tak hnusná. Zkouším zdravou výživu, necpat se po 17 hodině večer, ale pokaždé to dopadne tak, že se večer až děti usnou ve 21 - 22hodin tak nažeru, že jsem jak kule. Ráno najedu na jogurt, že už jako dnes je ten správný den, pro to abych něco začla se sebou dělat, ale jak se blíží večer a já si udělám seznam co jsem všechno snědla, tak je mi ze mě blbě… neumím si říct ne ne nežeru, už ne. Od příštího týdne jsem se přihlásila na cvičení, ale bojím se že to budou vyhozený peníze. Podle mě žeru jen ze stresu a nevím co s tím dělat. Vždycky jsem byla spíše hubená, nemyslím si, že bych měla po někom z rodiny sklony tloustnout, jsme všichni spíše hubení, štíhlý… prosím poraďte. Pokud jste to měla podobně, a dostala jste se z toho ven, jak ?
Díky všem..
Zkus si přijít pro inspiraci sem…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Nebo sem…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
ahoj já ti radím zkus se jeden večer najíst přiměřeně, a ráno pořádně nasnídat, ať to nemáš přehozené… když se ráno nasnídáš, tak bys to neměla honit večer a večer si kolem sebe když tak nachystej polystern, ovoce a zeleninu, nic těžkého a kdyby tě honila mlsná, čtvereček čokolády dokáže zázraky ![]()
moniko -
to máš ze stresu.
nejlepší řešení by bylo se prostě hodit do TOTÁLNÍHO KLIDU, což se se dvěma malými dětmi prostě absolutně nemožný.
Zkusím Ti poradit malý fíglík: zařiď si to tak, abys prostě už NEBYLA VZHŮRU, až děti usnou.
Zní to možná blbě, ale já zhubnu výhradně a jen tehdy, když chodím spát s malou. Což je těžký, protože se snažím urvat si pro sebe chvíli klidu a soukromí, když malá konečně usne.
jo a:
ráno nenajížděj moc úplně na jogurt- není to ráno ta nejlepší varianta. Zkus se ráno a dopoledne orientovat na sacharidy a zeleninu (ale pořádně!!! žádný troškaření!!! a pohlídej si glykemické indexy. Müsli tyčinka nebo zapékané müsli ti moc nepomůže. Chce to pečivo nebo musli s nízkým glykemickým indexem, např. celozrnné pečivo s máslem, šunkou, sýrem, müsli s mlékem a oslazené jen naprosto minimálně a spíš s ovocem)
a odpoledne se zaměřit na bílkoviny. Jogurty, mléčné výrobky, maso, luštěniny.
Nestresuj se svou postavou, třeba to tak má teď být! zní to blbě, ale mívám v životě období, kdy prostě TĚLO CHCE BÝT TLUSTŠÍ - paradox, ale je to tak.
občas své tělu sama doženu k tomu, že se proti mně brání tím, že tloustne - doháním ho do extrému, až si ze mě dělá zásoby!!!
moje hlava funguje proti mému tělu. Zní to možná legračně, ale je to tak. A tak vždycky musím počkat, až si to moje hlava srovná, a přestane mořit tělo:
A ještě:
pohybová aktivita, která přináší uvolnění, radost, příjemné zapocení a nakonec celkově lepší pocit!
Sama za sebe:
pokud budu chodit na kurz aerobicu, jehož účastnice se již podobají dobře sehrané sektě nádher v drahých oblečcích, a dělají u toho takové to „hu huuuuu“ a vejskaj a při cvičení už se dorozumívaj třeba telepaticky, tak mi to nic nedá.
To radši v naprosto teď už výjimečném případě vlezu do posilovny s chlapama, sice smrděj, hekaj a kape z nich pot a maj děravý trika, ale aspoň si mě nevšímaj a mám klid.
Ale : vychytej si pro sebe nějakou aktivitku, třeba i tanec, prostě pohyb, který ti bude dělat radost. Tu radost třeba nepocítíš první týden, ale druhý týden už to bude o moc lepší a třetí týden to začně být vidět - a pak už to pojede!
Při hubnutí jde i o pocit. Měl by být příjemný, jako že to jde: pomalu, postupně a pravidelně.
Ne že u toho padám hlady, omdlívám ve sprše, páč v osm večer už hlady vidím modře… Ale že je mi fajn, cítím se výborně, navíc jím zdravé věci a ještě cviiiičíííím ![]()
tuhle říkal doktor, že lépe jsou na tom lidé s mírnou nadváhou, kteří ale pravidelně cvičí, než kostry, které necvičí.
tak aspoň tak.
A že tuk ve spodní partii těla tolik nevadí, horší je to v horní! (a to mám já… naštěstí ne moc)
zlatusko, možná máš pravdu v tom, že to tak má být… třeba teď mám být tlustá, ale za tuhle cenu, že mi bude v noci blbě.. už aby to období skončilo… myslím, že jdu cvičit v pravý čas.. jednou týdně na jógu a jednou týdně na pilates, možná že opravdu po týdnu až si tělo zvykne na ten pohyb, budu se mít víc ráda a nebudu se tak huntovat jídlem…
když jsem byla na základce tak jsem skoro vůbec nejedla, vždyckymi jíst přišlo jako ztráta času, a to protože že jsem měla spoustu aktivit, které mě bavily…v tom bude ten zakopanem pes..
teda my ženy stejně procházíme úplným peklem na zemi, máme občas taková období…těhotenství, porod, po porodu jsem vážila 62 a jak jsem kojila a to skoro rok, měla jsem konfekční velikost 36-38 to byla pohoda… citila jsem se tak dobře a tím druhým dítětem se vše zvedá… no snad to přejde…a začnu si více všímat sebe.. a mít se ráda zase…
dík za příspěvky.
moniko
pilates jsou skvělý, na to choď - úžasně to tvaruje postavu, třeba za nějakou dobu zjistíš, jaký máš v těle vlastně svaly!!
Já například až s pilates zjistila, KDE se v těle nachází šikmý břišní sval
a to prosim cvičim naprosto pravidelně od 13 let! (je mi 30… a šikmý břišní sval jsem skutečně POCÍTILA - jako že Teď ten sval právě zabírá - až ve 28 letech!)
tak jo, holka, ráda se měj.
Prostě někdy nás ten život vyhodí z naší rovnováhy, něčí tělo to řeší tím, že hubne, někomu se udělaj křečový žíly nebo nevim co, a my tloustnem ![]()
Ahoj, mám s hubnutím čertvou zkušenost, tak možná pro inspiraci.
Je to asi půl roku, co jsem si řekla, že je potřeba prostě ty kila navíc sundat dolů. Při 167cm jsem měla 85kilo (něco jsem měla už před těhu, něco zůstalo po porodu). Váhu jsem řešila vždycky, ale nikdy jsem nebyla nějak extra úspěšná v hubnutí. Jo-jo efekt znám jak svý boty. A dnes už vím proč mi to nešlo. Všechno musí začít v hlavě, musíš to dělat jen a jen kvůli sobě, ne pro někoho nebo kvůli někomu.
Když jsem dospěla k rozhodnutí, že ted už OPRAVDU se sebou něco udělám, zašla jsem za doktorem, aby mi řekl, jak jsem na tom.
Dostala jsem se do poradny v hradecké fakultce k jedné super paní doktorce. Udělala všemožná vyšetření, byla jsem i dvakrát dva týdny v nemocnici na „osmistovkové“ dietě. Podporovala mě možná víc než rodina
a řekla mi, že hubnutí začíná právě v hlavě.
Abych to shrnula, je to půl roku, co žiju jinak. Bylo to hodně těžký, ale výsledky stojí za to. Zjistilo se, že jsem nemocná (cukrovka, vysoký krevní tlak), ale naštěstí se to zjistilo včas. Díky dietě v počátku hubnutí jsem nejdřív shodila 20 kilo.
Ted už dietu nedržím. Správná dieta je totiž krátkodobá věc. Já ted už jen prostě žiju zdravě. Kila jdou dolů pořád, navíc se mi tvaruje postava. Snažím se spát 6-7 hodin denně (jak tu někdo psal, chodím spát zároven s dcerou, kvůli „večernímu vyžírání lednice“) a žít aspon trochu pravidelně. Chodím plavat, jezdím na rotopedu a už i na kole, chodím do posilovny. Nejím uzeniny, knedlíky a omáčky. Nesladím. Maso jím každý den a to dušené, vařené nebo grilované, ryby jím dvakrát týdně. Přílohy si dávám jen proto, aby to na talíři nevypadalo blbě (dvě lžíce rýže, dva brambory). Jím často bílý jogurt, piju kefír, jím sýry. Pečivo si dávám, na jaké mám chut, většinou klasický chleba, ale klidně si dám i rohlík. Ke každému jídlu si dám zeleninu, která mě zasytí. Chutě na sladké zaháním ovocem. Piju jen vodu a hořký čaj. Když mám na něco chut, nejdřív se napiju a když chut i pak trvá, jdu si vyčistit zuby a vezmu si žvejkačku. A hlavně nedojídám po holce. Nejsem přece popelnice.
Poradím ti, jestli ti nejde zhubnout samotné, porad se s doktorem, nebo běž i na nějaký kurz, pokud je někde u vás poblíž. Začni jíst pravidelně, 5-6× denně, ale malé dávky. Když máš hlad, dej si zeleninu a zapi ji vodou (vláknina naboptná). Pokud jíš naposledy v 17hodin a spát jdeš až v devět v deset, navíc si dáš ráno jen jogurt, tak tělo hladoví. Klidně si dej v sedm večer kousek zeleniny nebo sýra (bílkoviny večer jsou báječná věc) a ráno se v klidu nasnídej (pečivo + něco k tomu + zelenina), protože to co sníš ráno, to vyběháš, ale co sníš večer a na noc to se uloží.
Vždycky když se chystáš něco sníst, tak si řekni, jestli to jíš proto, že to potřebuje tvoje tělo, nebo to jíš jen proto, že to potřebuje dušička. Jestli je to pro tělo, tak se najez, ale dušičku stejně jídlem oblafneš jen na chvilku.
A to cvičení je super. Bež tam a užívej si pohyb. Protože dieta bez pohybu moc nemá cenu. Možná ten správný druh pohybu budeš muset teprve najít. Ne každému sedí kolektivní cvičení v houfu
Pohyb by tě měl bavit a těšit.
Doufám, že vydržís a tvoje snaha bude po zásluze odměněna krásnou postavou a zvednutým sebevědomím ![]()
Řekla bych, že to máš ze stresu, taky jsem to zažila. Musíš pořešit psychiku a pak to všechno půjde samo. Možností je spousta. Kdyžtak přes SZ.
Murko,
přesně tak, hubnutí je v hlavě, dieta je krátkodobá záležitost, jde o to zhubnout a pak už najet na zdravou výživu, hlídat to. I jak píšete jiné, je to záležitost psychická, to rozhodně anoC.vičení k tomu přidat je určitě nejlepší řešení, donutit se, zkoušela jsem to třeba i doma, ale nemám tu vůli, zkoušela jsem přes youtube nějaké cviky, ale také to není ono, já si prostě nejlépe zacvičím když si někam dojdu do fitnes, nebo zaplavat si, ona i ta změna prostředí je dobrá.
Každopádně díky moc za inspiraci, mám vyzkoušené, že to čištění zubů pomáhá zahánět uždibování. Ode dneška od rána mám u sebe sklenici s vodou a když mám choutky tak se napiju.
Taky mě napadlo, že kdybych neměla kolem sebe děti,tak bychom ani kolem toho jídla taknelítala jako te´d, protože já jim vlastně pořád po celý den něco připravuji a uždibuju… to je na to tloustnutí jak dělané…
zakladatelka