Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Člověk bude vždycky maximalizovat svůj zisk, dobrovolně ti nejspíš nikdo hodnotný dárek nedá, vlastně by z přirozeného stavu věci nejradši nedal nic. Myslím, že sis měla podmínky říct dopředu, zpětně bych chtěla minimálně náklady, co jsi s tím měla, tedy nějaký cesťák, parkovné atd.
Tohle chování nemám ráda. Ty jsi do toho šla už s tím, že jsi měla představu, kolik je to práce. Přesto jsi řekla, ať to nechá být, že to je přeci kamarád.
Tak jsi měla rovnou na začátku říct, že za to něco chceš - třeba peníze, za které by sis ty hodinky koupila.
Je neuvěřitelné, že někdo řekne, že nějakou práci udělá zadara (protože kamarádství), pak očekává odměnu a ještě je uražený, že odměnu nedostane.
A proč mu to neřekneš? On nemá křišťálovou kouli aby věděl, co očekáváš za tvoji pomoc.
Ty jsi řekla, že za to nic nechceš tak co se divíš. Měla jsi si nechat aspoň zaplatit ti cestu a nějaký čas co jsi nad ti strávila.
Je podnikatel. Nevyjasnili jste si podmínky hned na začátku, respektive jsi řekla, že je kamarád a ráda mu pomůžeš, tak bylo vyřešeno.
Buď se nedovtípil anebo naopak velmi dobře.
Ale ty jsi mu 144 tisíc neušetřila, ne? To by bylo za 2 roky práce. Nejspíš si to mohl odepsat z daní, tak by ho to až tak nepálilo.
Poučení pro příště - vyjasnit si podmínky hned na začátku.
Jinak buď to můžeš nechat být anebo mu to ještě zpětně říct - po čase se zeptat, jak je s nájemníky spokojený a že jsi ráda a že jsi teda ale tenkrát očekávala vyšší ohodnocení tvé pomocí než dobrou večeři.
Rekla jsi mu, ze jste kamarádi a rada pomůžeš. To pro většinu lidi znamena, ze to udelas z přátelství a dobroty srdce zadarmo.
Mela jsi mu misto toho rict, ze to pro nej udelas za polovic oproti te firmě. Pozdě bychs honit, pro příště jsi poučená.
Jeste bych pochopila kdybys mu u te večeře rekla, ze jsi na tom kvuli popojíždění nechala neco za benzin, ale představovat si drahy dárek je až absurdní.
Měla říct hned na začátku, že mu s tím z kamarádství pomůžeš, ale že tě to bude stát tolik a tolik času a případně benzínu, že se pak vyrovnate jen třeba za náklady a něco málo navíc.. ![]()
To že on ti za to nic nedal je od něj trochu hulvátství, ale nárokovat to nemůžeš bez předem sjednaných podmínek.
@Modesta píše: Více
Ona spíš tu představu vubec neměla. A je to divné - ona jezdí na prohlídky buhvikam, podle těch projetých peněz, kdežto kamarád si jen tak dvakrát za den dojede pro klíče.
Měla jsi se ozvat dopředu a stanovit si podmínky. Z tvé strany by mi přišlo neslušné na začátku říct jsme kamarádi a rád ti s tím pomůžu a pak přijít s tím, že to chci proplatit. Možná si ten kamarád neuvědomuje kolik starosti, času a nákladů to z tvojí strany stálo…do hlavy druhému nevidíme.
Píšeš, že máš s pronájmem zkušenosti, tak proč sis tohle všechno neuvědomila dopředu? S tím, že pomůžu ale náklady budou x Kč.
Je mi hloupé si o neco takhle říkat a myslela jsem, ze ho to napadne samotného ![]()
Musela jsi mít odhad kolik to může stát, takže je to tvoje blbost za to nic nechtít. Mohla jsi mu udělat lepší cenu z kamarádství, ne to dělat rovnou zadarmo. Čekat hodinky nebo třeba šperk mi přijde úplně mimo. Jste jen kamarádi, ne milenci
Vzal tě na večeři, takže nějaká slušnost z jeho strany a poděkování tam je. A ty máš poučení pro příště.
@Anonymní píše: Více
Řekla jsi mu, že ráda pomůžeš a nic za to nechceš, takže to tak vzal. Aspoň o ty peníze za naftu sis mohla zavčas říct, ale teď už bych to nechala být. Poučení pro příště, no.
@Anonymní píše: Více
s tebou tak mít dvojdomek, buď na rovinu řekni, že chceš aspoň proplatit náklady, nebo „normálně to dělám za x, ale že jsi to ty, tak to bude y“ a ne „neřeš to“ a pak se nafukovat, že jsi nic nedostala
já šiju a háčkuju, sem tam někdo zkusí, že bych něco ušila a to dělám podle toho, co to je, drobnosti za nic a vím, že když budu potřebovat něco sama, tak to pro mne udělají, větší věci aspoň za náklady
-
Příspěvek upraven 21.09.25 v 13:01