Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti. Synovi budou na konci října 4 roky. Vždy byl hodně vnímavý a citlivý. Teď v září už chodí druhým rokem do školky a vše je v pořádku. Problém nastal když jsme ho přihlásili na kroužky. Hned na první lekci pohybového kroužku urputný řev, že tam nechce být. Kroužek logopedie to samé, probrečel celých 45 minut.
Tenhle týden stejný scénář, na pohybový kroužek ani na logopedii jsem ho nedostala. Na té logopedii nás ani nechtějí pustit, protože prostě brečí. Nevím si s ním rady. Brečí i když jen doma probíráme, že by tam měl jít. Vzhledem k tomu, že moc nemluví, z něj dostanu jen, že tam nechce a že chce být doma, případně se mnou..Manžel je z toho na švestku, oba kroužky zaplacené. Chci, aby se naučil mluvit..ale zároveň ho nechci trápit a stresovat.. pohybový kroužek čert vem, ale ta logopede
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Případně co vám pomohlo?
Syn s těmi kroužky souhlasil, než jste ho přihlásili? A teda divím se, že je chtěli zaplatit hned, že nedali ukázkovou hodinu zdarma. Jinak se obavám, že nejlepší bude ho tam nedávat.
Ptali jsme se a souhlasil, ale podle mě asi úplně nechápal do čeho jde. Bohužel chtěli zaplatit hned.. a peníze nevrátí.
@MajjaL píše: Více
dítě, kterému teprve budou 4 roky a chodí do školky nepotřebuje žádné kroužky, asi jste to trochu přepískli, vždyť je ještě malý - buď ráda, že bez problémů chodí do školky, vždyť tam se děti také pohybují a logopedie se také ve školce dělá, i když asi ne intenzívně, ale ve 4 letech má čas
no tak 4letý naprosto nemůže chápat, co to znamená chodit na kroužek, a to je velmi zvláštní, že chtějí platit předem - většinou proběhne zkušební lekce a až pak se člověk rozhoduje, jestli ano - a platby i tak nemusí být ihned
@MajjaL Čtyřleté dítě kroužky fakt nepotřebuje. Potřebuje rodiče, aby se mu věnovali. To se týká nejen pohybu, ale hlavně nácviku řeči. Nacvičovat řeč musí s tebou, denně a dle pokynů klinického logopeda. Ne násilím narvaný na nějaký pochybný kroužek.
Takových peněz ještě vyhodíte. Nechte ho být. Když už logopedie, tak individuálně.
@hanka.br. Není to pochybný kroužek. Je to logopedický kroužek, skupina 6 dětí, kde dělají různá dechová a relaxační cvičení, procvičují jemnou i hrubou motoriku, procvičuji oromotoriku, senzomotorická cvičení atd. Samozřejmě, že doma se mu také věnuji na 100%, ale jsem denně do 4 v práci a toho času prostě není tolik.. Byl nám ve školce doporučený odborník hlavně na to mluvení. Kliničtí logopedové u nás ve městě jsou plní a berou pouze předškoláky. A doma se nám prostě nedaří ho rozmluvit..
No na kroužku, který syn probrečí, se vám to nepodaří tím spíš. Akorát se zatvrdí.
@hanka.br. To je mi samozřejmě jasné, nechci ho tam rvát násilím.. spíš jsem myslela, že mi tu někdo třeba řekne podobnou zkušenost. A jestli to přešlo..Proč tak vyvádí, když ve školce je v pohodě netušim. ![]()
@Janča6 píše: Více
Tak určitě je to pro něj nové prostředí, děti, aktivity, moc vjemů. Nebo on bývá normálně společensky, aktivní hned na první dobrou?
Zrovna na tu logopedii bych se vykašlala. Spousta dětí se rozmluví až v pěti letech.
Nech ho dýchat a peníze si nech vrátit, na všem se dá domluvit.
Nechala bych to plavat, tak tam ve 4 letech nebude chodit. Je fakt malý. K čemu je i ta logopedie, když tam řve a nespolupracuje. Tak stejně nemá smysl. Mluvit se naučí postupně i bez tohoto kroužku.
Náš syn taky špatně mluvil, na logopedii (ke klinické logopedce teda) začal chodit v pěti letech (vždy to sezení trvalo tak max. 20 minut, bylo to i s hraním na tabletu), pak přišel covid a přes rok nechodil vůbec. Pak jsme zase přišli a to už mu dělalo problém prakticky jen r a ř. Prostě se rozmluvil.
Vyprdla bych se v jeho věku na kroužky a na logopedií našla klinickou logopedku a denně trénovala…