Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V jeho věku bych kroužky jeste fakt neřešila, prijde mi to brzy
Syn má 3 roky a než půjde do školy, využijeme maximálně nejake aktivity navíc ve školce ![]()
Asi bych se na kroužky vykašlala a oželela peníze - prostě mu tam asi něco nesedlo, neuměl si to představit… já jsem měla zkušenost s dcerou, když byla ve školkovém věku, že jeden kroužek takto úplně sabotovala. Přitom jsem s ní chodila od miminka na ty různý cvičení s dětmi, od třech let chodila už sama na tanečky a kde co. No a ve čtyřech letech jsme ji dali do jednoho pohybově-hudebního kroužku a konec. Taky tam byla jen asi první dvě hodiny a probrečela to a nám jen opakovala, že tam nechce chodit. Nechtěla ale říct proč. Taky jsem to zrušila a mávla nad tím rukou. Až o hodně později, až byla větší, mně řekla, že tam byla jedna holčička, která jí připomínala vzhledem jednu postavičku z animovanýho seriálu, kterou neměla ráda a bála se jí - a bála se i té holčičky, dokonce tak, že si to ještě dlouho pamatovala
No napadlo by vás to?
Jinak k té logopedii - jestli neseženete nikde individuální logopedii a kroužek neklapne, tak zkuste logopedický vide na youtube. Já jsem jedno dítě (hodně nemluvící) naučila mluvit v podstatě sama podle logopedky Martiny Kolmanové, ten její kanál se jmenuje tuším Logopedie s úsměvem a bylo to super, krásně vysvětlený, proč a jak co dělat, jak nacvičovat atd. Začala jsem jsem s tím taky takhle, než se dostanem k logopedce a než na nás vzala, tak už tam vlastně nebylo proč chodit ![]()
@MajjaL píše: Více
tak holt dojíždět za klinickou jezdíme 45 minut když je provoz o. k. ![]()
Kroužek logopedie? Co je to proboha za blbost? Normálně zajdi k logopedovi.
A kroužky bych u čtyřletého rozhodne neviděla jako nutnost. Bud rada, ze je ok ve školce. Asi mu spis prospěje péče rodičů - aspon odpoledne. Vždyť i pohyb a jazykovou průpravu s nim můžete dělat doma…
Pro nápravu výslovnosti je důležité: dobry mluvní vzor, rozcvičováni mluvidel a dechová cvičení (poradi učitelky ve školce), zlepši ani jemné motoriky (navlekanimkoraku, vázání kličky, drobné stavebnice, spravne sezení tužky). A vice mezilidské komunikace. Taky říkanky, zpívání, rytmizace. A pestrá hra a stabilní prostředí.
Příspěvek upraven 18.09.25 v 18:29
Jako jestli je denne do 4 ve skolce a pak ma jeste krouzek, tak se nedivim, ze breci a nechce tam.
Já to řeknu, co pomohlo nám. Nechodit tam ![]()
Syn byl ještě mladší, celý kroužek visel na klice, tak jsem to odpískala, čert vezmi prachy, v životě vyhodíš oknem daleko víc ![]()
Jsou mu 4 roky. Nechala bych ho být.
Na logopedii bych netrvala. Tím se dítě mluvit nenaučí, pokud má nějaký problém.
Jinak no na logopedii se i dojíždí. Logopedu je málo. My zase čekali 7 měsíců.
@MajjaL píše: Více
A jsi tam s ním na té logopedii? Co odměnu, nějakou hračku nebo sladkost? To je přece zvláštní, že s dětmi jinde vydrží
logopedii musíte, opravdu je v 5 letech pozdě- to už se jen před školou piluje R, Ř…
@MajjaL Syn ve 3r strasne chtel chodit na jeden krouzek a pak se taky seknul. U nas pomohlo, ze se tam asi mesic a pul chodil jen koukat. Sedel v rohu a po ocku sledoval. Lektorka mi uz pak rikala, ze to nema cenu. A pak najednou vstal z kouta a pridal se. A venoval se teto zalibe nakonec 8 let. Ve 4r to same predvadel na dalsim krouzku, tam pak teda moc dlouho nechodil, jen dva roky, ale letos se k necemu podobnemu vratil. Proste mu na novem miste trvalo se nejak zapojit. Ted je mu 11 pryc a uz to nedela
.
Ještě by třeba mohlo pomoct, že bys na tom kroužku byla s ním (přímo vevnitř), pokud by to teda bylo možné. Třeba by to lépe zvládal.
S tím měl třeba právě problém můj mladší syn. Chtěl po vzoru staršího hrát florbal, ale ve čtyřech letech nechtěl zůstat sám na tréninku. V našem městě přítomnost rodičů na tréninku neumožňovali, tak řekl, že tam nebude chodit vůbec. Ve vedlejším městě s tím problém neměli a díky tomu ten florbal hrát začal.
Ale rozhodně bych to nehrotila, tak nikam chodit nebude, no. Nestane se vůbec nic.
Já mám dítě, které se aktivně věnuje několika sportům. Ale ze dvou kroužků jsme museli odejít, protože mu vůbec nesedl styl jakým ty kroužky byly vedeny. Našli jsme jiné a tam problém nebyl. Taky jsem měla teď v dospělosti dva kroužky a po první hodině jsem skončila, neseděly mi. Našla jsem si jiný sport a tam chodím každý týden už čtyři roky. Možná to jen nejsou kroužky pro něj.
@Bubla Bůčková píše: Více
dcera je ve 3. třídě a pořád to nemá dopilované, nikdo ji zatím ze školy nevyhodil
@stinga píše: Více
Čtyřleté děti normálně chodí na krouzky a ma to smysl.
To same dnes se pořádají pro deti od tří normálně narozeninove oslavy s kamarady.
@andrasteia píše: Více
jasně že chodí, pokud chtějí, ale dítě, které nechce a brečí tam, nemá smysl nutit do kroužku chodit - tak to myslím, že to musí to dítě bavit a musí chtít tam chodit, s odporem to smysl nemá, a když tohle dítě začne s kroužkem v 1. třídě nebo později, tak jeho vývoj nijak neutrpí,
jinak moje dcera chodila na plavání miminek od 6 měsíců, na angličtinu Helen Doron od 2 let a na jezdění na koni od 4 - všechno ji bavilo a všechno to milovala - ale asi mám jiný typ dítěte, než je zakladatelky chlapeček