Jaky budu mít řodičovský příspěvek

1097
26.1.14 13:54

jaky budu mít řodičovský příspěvek

Ahoj holky potřebuju poradit. Já sama se v tom moc nevyznám. :roll: plánujeme s přítelem druhé miminko, ale jedina věc co mě brzdí je kolik budu prád rodičák :nevim: mám 3 a pul leteho syna a mela sem tu nejhorší variantu čtyřletou. Páč jsem před tim nemela odpracovaný rok a šla na mateřskou z pracáku. Ted už malý chodí do školky a já do práce, tak by me zajímalo jestli by to pro me mohla byt nejaka zmnena k lepšímu. jsem zaměstnana od 1.8.2013 jestli bych si už mohla vybrat délku pobírání rodičáku nebo jsem taky slyšela že to jde spočítat s přítelovo vyýplaty. on totiž když se narodil první syn tak byl v práci jako by na černo :nevim: Moc bych vám byla vdečná za každý váš nazor :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101648
26.1.14 13:56

Tak pokud si zaměstnaná a zaměstnaná zůstaneš, tak budeš mít nárok na mateřskou a tedy i na volbu délky rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
26.1.14 13:57

Musíš mít odpracovaných 270 dní, aby sis mohla volit výši mateřské. Jde to i přes přítele, pokud už teda nepracuje načerno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
26.1.14 14:01

Jde to podle výšky mzdy - buď tvojí nebo manžela. A vybíráš si jakou chceš částku, maximum je 11500 za měsíc. Takže když si zvolíš např. 10 tisíc, budeš je pobírat 22 měsíců. Výška rodičáku je 220000 na celou dobu. Takže 220000 děleno částka, kterou si zvolíš, a vyleze ti, jak dlouho ho budeš pobírat.

Ale je to odstupňováno podle mzdy, na ten nejvyšší příspěvek 11500 dosáhneš, pokud máš tuším 18 tis. a výše. A je jedno, na koho se to napíše, jestli se to počítá z tvé nebo manželovi mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1097
26.1.14 14:04

No já práve mám strašně malou výplatu na pasce 6500 v hrubým. a přítel 19 000 v hrubým. takže by to určitě bylo lepší na přítele co? a to až by se to malý narilo? nebo se to musí nějak dřív když je to na přítele?
:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
26.1.14 14:08

Tak na přítele a můžeš volit v pohodě.

Pozor ale - pokud se volí ten vyšší příspěvek, je to na poměrně krátkou dobu, takže se to vyplatí v případě, že dotyčná buď bude doma zadarmo/má hlídací babičky, chůvy/nebo jistotu, že dítě ve dvou letech vezmou do školky. Pokud ne, tak sice bereš chvíli dost, ale pak jsi doma bez peněz, protože nemáš kam dát dítě a jít do práce… chce to hodně zvažovat tu volbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
26.1.14 14:09
@Katuskka píše:
Musíš mít odpracovaných 270 dní, aby sis mohla volit výši mateřské. Jde to i přes přítele, pokud už teda nepracuje načerno…

Výše mateřské se nevolí, volí se rodičovský příspěvek. Mateřská je tuším 60% z platu ještě před rodičákem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1097
26.1.14 14:10

To já bych to chtela na tři. a je to tak furt jako že prvních devet mesícu bereš víc a pak mím nebo už každý měsíc to same? a mohu žádat na přítele i penežítou pomoc v mateřství? to asi ne co? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
26.1.14 14:13

@Bubelin Jasně, že výše rodičáku, špatně jsem to napsala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
26.1.14 14:15

Prvních devět měsíců je ta mateřská - PPM (peněžitá pomoc v mateřství), ta se VŽDY počítá ze mzdy rodiče, co je doma s dítětem, tudíž ano, z tvé mzdy a je to 60% ze mzdy. Potom nastupuješ na rodičák a tam je ten příspěvek, jak jsem psala - zvolíš výšku/délku (a lze to volit i přes manžela).

Tak to jo, to je v pohodě - tříletý rodičák je 6111.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
26.1.14 14:16
@Katuskka píše:
@Bubelin Jasně, že výše rodičáku, špatně jsem to napsala ;)

OK, já jen, aby se zakladatelka nepomýlila…ono to pak někdy svádí právě např. k dotazům, jestli i PPM se dá volit přes manžela atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
26.1.14 14:19

Tříletý rodičák 6111?? Pokud bude na mateřské, tak pak rodičák do třech let věku dítěte vychází na 7096Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoui08
26.1.14 14:21
@terulinaa píše:
To já bych to chtela na tři. a je to tak furt jako že prvních devet mesícu bereš víc a pak mím nebo už každý měsíc to same? a mohu žádat na přítele i penežítou pomoc v mateřství? to asi ne co? :nevim:

Ja jsem na materske a delku/vysi rodicovskeho prispevku jsem nechala volit na pritele, protoze ja byla zrovna nezamestnana a on zamestnany.Mam to na 3 roky a pobiram 6100kc + 500kc pridavky na jedno dite + 500kc na druhe.Kdyz si to zvolis na 3 roky, budes ty penize brat stejné cele 3roky.Nic ti snizovat nebudou.

• Citovat
  • Upravit
1097
26.1.14 14:22

Já si ale myslím že bych na mateřskou nárok nemela, nebo já fakt nevim. mám smlouvu na dobu neurčitou takže by mě vyhodit nesměl ne když bych otehotnela ne? holky já sem asi fakt uplne blbá :lol: prominte! takže kdybych nemela nárok na mateřskou já mužu to uplatnit na přítele? ale s dítetem bych byla doma samozřejmne já

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
26.1.14 14:22
@Kamila Jakub píše:
Tříletý rodičák 6111?? Pokud bude na mateřské, tak pak rodičák do třech let věku dítěte vychází na 7096Kč.

Ano, těch 6100,– má ten, kdo pobírá rodičák od narození, nemá nárok na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí