Jaký chléb
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jaký chléb
Ahoj mamči,
chtěla jsem se zeptat, jaký chléb nebo pečivo vůbec je vhodné pro 10m kojence. Nechci dávat klasické bílé pečivo, a vím, že se doporučuje tmavé - ale ne celozrnné. No a včera jsem byla nakoupit v hypermarketu a musím říct, že mezi asi 50-ti druhy jsem nevybrala žádný ![]()
U všeho tmavého pečiva -ať pšeničného, grahamového, žitného, nebo ze špaldy je psáno, že obsahuje celozrnnou mouku - takže je to celozrnné pečivo nebo to, že obsahuje celozrnnou mouku, z něj celozrnné pečivo nedělá??? Já tomu teda nerozumím ![]()
Za rady předem děkuji!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já osobně si myslím, že všechno tmavé pečivo musí být celozrnné a pokud ne, tak jsou v něm barviva a to je ještě horší. Také jsem slyšela, že něco vydávají za celozrnné pečivo, ale je to jen obarvené. Tak nevím.
Halka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
jestlise nepletu (nejsem žádný odborník, ale snažím se zajímat o výživu svého dítěte, jak je v mých silách), tak
- „bílé“ pečivo = např. klasický rohlík, bílý tousťák, ciabatta apod. - je bílé, protože obsahuje pouze bílou pšeničnou mouku
- „tmavé“ pečivo - je tmavé na pohled, protože za
a) obsahuje i jinou mouku než bílou pšeničnou, např. žitnou (klasický chleba), špaldovou atd.
b) obsahuje taky převážně jen bílou pšeničnou mouku, ale je nabarveno, aby po něm neinformovaný zákazník s radostí sáhl, protože si myslím, že dělá něco pro své zdraví a je to levné
Osobně si myslím, že pečivo, které obsahuje pouze bílou pšeničnou mouku nemá valnou výživnou hodnotu (ale děti se jím zasytí, mají ho celkem rádi a samo o o sobě asi není extra škodlivé, i když kupované rohlíky obsahují ledajaké zlepšovací pří:,–(y, problém bych viděla možná v hodně vysokém obsahu lepku a v tom, že v jídelníčku dítěte zabírá místo hodnotnějším potravinám). Pokud jde o celozrnné obilniny - většina skutečně tmavého pečiva obsahuje celozrnné mouky, protože pro obecného konzumenta (dospělý člověk) to je zdravější (vysoký obsah vlákniny) a třeba špalda asi je „celozrnná“ vždycky, jestli se nepletu. Třeba klasický chléb je z chlebové žitné mouky+pšeničné (tedy bez celozrnných obilnin), existuje i celožitný. Celozrnné obilniny u malých dětí jsou diskutabilní - setkala jsem se v odborných publikacích se 2 protichůdnými názory:
1. (převažující) je, že malé děti nejsou schopny vlákninu efektivně trávit, že jejich trávicí trakt příliš zatěžuje a je proto nevhodná
2. že hodnotné výživné látky, které celozrnné obilniny podávané v rozumné míře obsahují, jsou natolik prospěšné, že není třeba je malým dětem upírat, pokud nemají viditelné problémy s trávením.
Tak si vyber ![]()
Já osobně jsem hned po zavedení lepku (10 měs.) dávala Marjánce doma pečený chléb, kde občas určitý podíl celozrnné mouky byl. Neviděla jsem v tom problém. Kupované jsem nedávala docela dlouho - ne kvůli celozrnné mouce, ale kvůli obsahu „zlepšovacích“ látek („éček“) v průmyslovém pekárenství.
Omlouvám se za nehorázně dlouhý příspěvek - ale je to mé „oblíbené“ téma
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uvedu ještě konkrétní případy, proč jsem tak zmatená:
třeba Dr. Fořt říká - s čímž souhlasím, že celozrnné pečivo NE, ale uvádí jako vhodné grahamové pečivo - ale grahamová mouka - pokud se tedy nepletu - je také celozrnná
v několika článcích a publikacích - autory se mi teď fakt nechce hledat - se uvádí - jak jsem napsala v titulním příspěvku - jako vhodné tmavé pečivo, ale ne celozrnné - doslova takto. Vím, že tmavé pečivo bývá obarveno karamelem, proto je tmavé, a je to vlastně podfuk, a do jiného se dává zase celozrnná mouka - takže logicky by se dětem dávat nemělo - tak jsem myslela, jestli existuje ještě něco mezi ???
Nebo pokud je tam jen podíl celozrnné mouky, tak jestli to vadí nebo ne…
Takže proto jsem zmatená a zoufalá a prostě NEVÍM ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jana Terezie,
souhlasím s tím, že celozrnné produkty pro malé děti ne. S tím, že pokud to pečivo netvoří hlavní část potravy - tedy je občas k svačince nebo k snídani a není ho moc - a pokud neobsahuje pouze celozrnnou mouku, tak bych v tom zas tak velký problém asi neviděla.
Můžeš mi prosím ještě napsat, z jaké mouky pečeš ten chléb?
Jinak koukám, že co se týče zjišťování fakt o „současné“ dětské výživě máme asi stejné hoby ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Celozrnné pečivo až od 5ti - 7mi let, miminu určitě ne.
Doporučuji chléb - obyčejný, pšenično-žitný, čím více žitné mouky tím líp. Ale nesmí obsahovat celozrnnou mouku. Kdybych měla pekárnu chleba, pekla bych chleba jen z žitné mouky nebo s minimem pšeničné, pokud by to jinak nešlo.
Rohlíky bych nedávala vůbec - obsahují jen tu nejméně zdravou pšeničnou mouku, nezdravý tuk, občas i mléko a dítě se s ním může snadno začít dusit.
Tmavé pečivo je výmysl výrobců. Ano, celozrnné pečivo je tmavší barvy, ale tmavé pečivo je i obarvené čistě pšeničné necelozrnné pečivo.
- Citovat
- Upravit
Miklis - jojo, ve Fořtovi jsem taky moc nepochopila, jak to je - trochu si protiřečí. Jinak většina publikací říká rozhodně celozrnné ne, jako Anonymní, ale třeba MUDr. Hofhanzlová (která je pravda trochu alternativní…) tvrdí, že v rozumné míře celozrnné ano. Tak já jsem brala „zlatý“ střed. Pekla jsem většinou z biosměsí z Německa, které obsahovaly převážně pšeničnou bílou moku a žitnou, občas nějakou tu špaldu a některé třeba ještě 20% (i méně) celozrnné. To jsem ještě neměla pekárnu. Teď ji mám, tak hodně peču z chlebové žitné mouky+hladké pšeničné mouky. Rohlíky dávám jenom v nouzi (babičky nabídnou nebo není jiné pečivo doma) a až tak od roka. Ono je to stejně věda - těžko udělat pro své dítě to nejlepší, když každý odborník říká něco jiného
Tak držím palce, ať vyberete „správné“ pečivo a ať chutná!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Souhlasím, Hofhanzlovou jsem četla a s prominutím mi přišla dost ujetá. Ona upřednostňuje snad celozrnné všechno, vzpomínám na ten mlýnek na celozrnné obilí… to už je lepší ten Fořt.
Já celozrnným říkám NE, samozřejmě se nic nestane, pokud si dá trochu chleba, ve kterém je celozrnná mouka přidaná.
Mimochodem nejsem přesvědčena o vhodnosti celozrnných výrobků ani pro dospělé, sice mají nižší glykemický index, ale někteří tvrdí, že zanáší střeva - nic se prostě nemá přehánět.
- Citovat
- Upravit
Troufám si tvrdit, že s pečením mám bohaté zkušenosti a říkám, že čistě celozrnné pečivo není dobré. Nedrží u sebe, drobí se a je celkově takové nedobré.
A hlavně není rozhodně tmavé.
Takže prodávané celozrnné pečivo je jednak hlavně z klasické hladké necelozrnné mouky, druhak je obohacené barvivy a éčky.
Moje vyzkoušená hranice celozrnné mouky je maximálně do 20-25%. Takže na 950 g mouky dávám cca 200g celozrnné - většinou celozrnné žitné. Přidávám i ovesné vločky nebo pšeničné otruby, ale rozhodně ne pokaždé. Chleba je ovšem moc dobrý.
Co by mě zajímalo, a zajímalo by mě to hodně, je to, proč se dětem nemá dávat celozrnné pečivo? Vzhledem k tomu, kolik té celozrnné mouky v pečivu je a vzhledem k tomu, kolik drobek pečiva sní mi sice přijde zbytečné to moc řešit, ale stejně jsem zvědavá.
Celozrnné pečivo obsahuje menší množství lepku (dle mého názoru nevýznamně) a vyšší obsah vlákniny, které podporuje činnost střev - ale ta je obsažena i v ovoci a zelenině, takže ani tu nevidím až tak podstatně. Dále je v takové pečivu mírně vyšší obsah minerálů a některých vitamínu, ale zase nikoli významně… V čem je tedy problém?
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No když to řeknu asi hodně zjednodušeně a „povrchně“, protože se mi nechce vyhledávat v článcích, kde jsem o tom četla, celozrnné pečivo není vhodné proto, že obsahuje té vlákniny tolik, že to dětská „nezralá“ střeva nedokážou zpracovat. Působí nadýmání a bolení bříška. Myslím, že se o tom mluvilo i v kojeneckém nebo batolecím díle Pod pokličkou. Myslím, že právě tam se dokonce zmínilo, že celozrnné produkty až dětem školního věku (7-8 let, Fořt říká do 2 let). S obsahem vlákniny v ovoci a zelenině se to asi nedá srovnat. I když to je také zajímavé, když si vezmu, že ovoce a zeleninu vlastně baští mimčo celý den, ke každému dennímu jídlu, pak si večer dá ještě kašičku z nějaké obiloviny… Asi v celozrnných produktech je té vlákniny opravdu mnohem víc nebo se hůře „zpracovává“.
Včera jsem zkoušela ještě hledat na netu a našla jsem tenhle článek - můj problém - co tedy dávat - sice moc neřeší, ale je pěkně a srozumitelně napsaný: http://www.miminet.cz/clanky.php?…
Jo a napadl mne ještě kukuřičný chléb (z kukuřičné + trochu pšeničné mouky) - ten by mohl být vzhledem k lepku i stravitelnosti vhodný, ne?
Anonymni, jen tak ze zvědavosti - zajímalo by mě, z jakého zdroje čerpáš resp. k „čímu“ názoru se ve výživě přikláníš? A jestli máš děti, jak jsi problém s pečivem řešila ty?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Miklis píše:
No když to řeknu asi hodně zjednodušeně a „povrchně“, protože se mi nechce vyhledávat v článcích, kde jsem o tom četla, celozrnné pečivo není vhodné proto, že obsahuje té vlákniny tolik, že to dětská „nezralá“ střeva nedokážou zpracovat. Působí nadýmání a bolení bříška. Myslím, že se o tom mluvilo i v kojeneckém nebo batolecím díle Pod pokličkou. Myslím, že právě tam se dokonce zmínilo, že celozrnné produkty až dětem školního věku (7-8 let, Fořt říká do 2 let). S obsahem vlákniny v ovoci a zelenině se to asi nedá srovnat. I když to je také zajímavé, když si vezmu, že ovoce a zeleninu vlastně baští mimčo celý den, ke každému dennímu jídlu, pak si večer dá ještě kašičku z nějaké obiloviny… Asi v celozrnných produktech je té vlákniny opravdu mnohem víc nebo se hůře „zpracovává“.Včera jsem zkoušela ještě hledat na netu a našla jsem tenhle článek - můj problém - co tedy dávat - sice moc neřeší, ale je pěkně a srozumitelně napsaný: http://www.miminet.cz/clanky.php?…
Jo a napadl mne ještě kukuřičný chléb (z kukuřičné + trochu pšeničné mouky) - ten by mohl být vzhledem k lepku i stravitelnosti vhodný, ne?
Anonymni, jen tak ze zvědavosti - zajímalo by mě, z jakého zdroje čerpáš resp. k „čímu“ názoru se ve výživě přikláníš? A jestli máš děti, jak jsi problém s pečivem řešila ty?
Upřímně mě tahle diskuse zajímá, nešťourám, jo? Říkám to dopředu, protože mě zajímají argumenty proč vlastně nedávat celozrnný chléb.
Tak jsem si článek od Vegy pročetla a mám hned několik připomínek. Píše, že si máme dát pozor na lepek - jenže lepek je obsažen ve vnitřní části zrna a hlavně v pšeničném zrnu - takže doporučovat spíše bílé pečivo je vlastně přesně proti doporučení opatrně s lepkem. Celozrnné pečivo obsahuje lepku méně (pravda podle mě neznatelně).
Na druhou stranu bych si netroufla tvrdit, že obsahuje významně více vlákniny - počítejte se mnou. Z 950 g mouky mám dva bochníky chleba o celkové váze 1600 g - v Těchto bochnících je max 200 g celozrnné mouky - opravdu mám vyzkoušené, že víc je spíš ke škodě než k užitku.
Takže v jednom bochníčku je 100 g celozrnné mouky. 100 g neznamená, že tam je 100g obilných šlupek. Znamená to jen to, že tam je 100 g celých zrn - takže tak 80 g z toho bude zase jen vnitřek zrníček, takže hladká mouka. (A to si myslím, že obal zrn bude lehčí než 20% celkové váhy zrna…) Když počítám, že z bochníčku chleba udělám 20 krajíčků, tak má každý kolem 40 g a z toho 1 g složky s vlákninou.
Upřímně, připadá mi absolutně zbytečné to řešit… V ovoci a zelenině sní prcek za den vlákniny určitě víc… Navíc vláknina se nevstřebává, jen ve střevech bobtná a pomáhá správné činnosti střev a snadnému vyprazdňování. Šlupky ze zrn navíc obsahují minerály a vitamíny, které vnitřnímu zrnu chybí…
Zase je fakt, že po svých zkušenostech s pečením nemám ani gram důvěry ve své oblíbené černé pečivo… A i když ho občas zamlsám, dětem ho nedávám. To už raději bílé sladké pečivo - občas není pořád a neublíží to.
Ale i tak by mě zajímalo jak to je.
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Lesino, fakt mě komplexuješ. Mít tři děti, být administrátorkou e-mimina a ještě taková znalkyně pečení. Jak to zvládáš? Mám jedno dítě a večer nevím, jak se jmenuji. Fakt nechápu. Omlouvám se za OFF TOPIC
- Citovat
- Upravit
Miklis:
Svůj názor jsem napsala jako Anonymní viz.:
Zaslal: čt 13. listopad, 2008 20:23 v této diskuzi.
Ale Lesina mě teď svými arumenty dostala.
Upřímně nečerpán ani z Hofhanzlové ani z Fořta, samozřejmě něco jsem si odtud vybrala, ale banán opečený na másle fakt neee
a mlýnek na mletí mouky taky ne.
Dítě mám a jí normální chleba pšenično-žitný. A protože mám radši různé výběrové chleby, nebo kupuji chleba podle doby trvanlivosti, tak občas pojí i trochu toho, kde je přídavek celozrnné mouky.
Ráda bych pekla, jsem neschopná
. Je to určitě nesrovnatelně zdravější varianta a snad se odhodlám, až bude větší a stoupne spotřeba.
Rohlky nedávám a sama je nejím. Jen občas zahřeším k vlašskému salátu.
Ahoj!
- Citovat
- Upravit