Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky!
My když jsme jezdívali ještě jako bezdětní do Chorvatska pod stan, tak jsme byli většinou paštikoví a konzervoví - brrrr…teď už bych to asi neustála. My jsme ale jezdívali s malým vlastním stanem a klasickým plynovým vařičem. A byli jsme odkázáni na instantní polévky, fazole, párky, paštiky. Sebou jsme brávali toustový chleba ( nebo jiné balené trvanlivé pečivo), pití - jako nouzovku třeba i Tang atd… Jinak jogurty a čerstvé jídlo jsme kupovali v ve větších marketech, vyšlo to levněji.
Letos jedeme s prckem do hotelu s polopenzí. Na jídlo budeme brát jen pár přesnídávek, pro nás kafe - když bude prcek přes poledne spát, nějaké pití a jinak budeme kupovat radši vše čerstvé.
Ahoj, tak my taky často jezdíme pod stan kamkoli a máme stabilní jídelníček s rychlovkami.
Máme ledničku do auta-přenosnou-
Den 1:
jídlo uvařené už doma a zmražené-většinou guláš či svíčková s knedlíkem
2. vezeme taky zmražené krůtí (kuřecí) prsa, k tomu těstoviny s nějakou omáčkou ve skle (boloňská, atd…)
3. rizoto-rýže+konzerva hrášku, kukuřice+vepřovka, popř. jiná zelenina
4. brambory+ květák na mozeček (vejce kupujeme čerstvé na místě), popř. brokolice…
5. těstovinový salát-s čerstvou zeleninou a konzervou tuňáka
Další dny už různé obměny přílohy třeba s nějakým lanšmítem, denně v Chorvatsku kupujeme čerstvou zeleninu a ovoce, ke každému jídlu děláme mísu salátu. Dovezené ovoce a zelenina ty první dny i ve stanu vydrží v poho.
Snídaně pečivo s čímkoli, či vajíčka, muž jí párky z konzervy(já ne:/ ) nebop nějaká kaše nasladko se sušeným ovocem. A večer vesměs někamchodíme na jídlo. A jak jsme psala, čerstgvé ovoce zeleninu, někdy i chlazené maso či další poptraviny normálně kupujeme. Podobný jídelníček máme vždy, i v ČR, když jsme jezdili pod stan.
S Vítkem jsme stanovali loni jen jednou, to jsem mu brala skleničky, letos už bude baštit s námi. Snažím se na takové dovči omezit konzervy a instantí polévky mi nesmí přes práh.
Někdy ve stanech bývají i lednice s mrazákem, nebo v karavanech (pokud vím, my vždy jeli se svým stanem), takže v tom případě bych hotového zamřazeného jídla vezla víc). Nebo někdo i jídlo zavařuje, což se mi nechce ![]()
Snad jsem poradila. K.
Ahojky..my byli před 5lety v Chorvatsku ve stanu na 10 dnů a letos nás to nejspíše čeká, ale s dítětem a do apartmánu a autem, což oproti autobusem bude jednodušší.Jídlo sem řešila tehdá tak, že sem měla na den rozpis jídla a pak sem to na místě kombinovala.K snídani sem vezla sýry, vakuové salámy, marmeládu, rybičky, paštiky,nutellu a plus toustový chléb, 1obyčejný a 3 pytlíky sucharů celozrných, které sme nakonec 2pytle vezli domů.Na oběd sem počítala 10 pytlíkových polévek ani sme je vždy nedělali a k večeři teplé vydatnější jídlo..to znamená kolínka s konzervou, rýže s konzervou, bramborová kaše v pytlíku, lunchmeat , lečo, špagety, kečup,halušky se zelím, párky a trvanlivou vysočinu.Plus minimálně 30sušenek různého druhu a 4pytlíky bonbonů. Na místě sme kupovali jen pečivo, ryby, nějakou zeleninu, vejce a občas pití v Pet lahvích.Klidně bysme tam mohli bejt o týden déle…spousty toho jelo domů, ale lepší než kdyby chybělo.Letos si budu brát i hladkou mouku, chyběla mi tam na bramboráky ještě, že ji měli sousedi.
Souhlasím s Kristain jen sem to napsala malinko jinak dle sebe jak to tehdá bylo…u nás.
Ahoj, my byli na dovolené pod stanem loni. Pro malýho (měl 1 rok) jsem měla na oběd skleničky, na véču instantní bezmléčné kaše vylepšené nastrouhaným nebo pomačkaným ovocem. Dospělí měli polopenzi. Letos jedeme do apartmánu bez jídla na 14 dní. Taky si ještě nedokážu představit co všechno vzít s sebou, ale vím, že budu zavařovat pár sklenic. Př. pečená kuřecí stehýnka, vepřové, možná uzené, guláš. Známí s sebou zavařují i polévky. Určo taky budou nějaké těstoviny a rizoto. Pečivo, ovoce a zeleninu kupujeme na místě. Jinak pokud jedete do vybavených stanů, měla by tam být lednička, vařič a veškeré základní nádobí. Doufám, že jsem ti trochu poradila a přeji hezkou dovču. Abych nezapomněla, vodu pro prcka vezeme s sebou - kojeneckou, to nebudu riskovat.
Janab
my jsme byli s manzou jeste bez deti ve vybavenem stanu, ted jezdime s prckama do apartmanu. Taky to mame bez stravy. Starsi uz ji nase jidla, mladsimu beru sklenicky a jeho jidlo, ktere doma zavaarim, aby prezilo cestu, k tomu samozrejme kase, Sunar. Na miste mame k dispozici lednicku (coz je podle me i v tech stanech). Jinak pro nas beru vzdy prilohy - ryzi, testoviny, pak caje, vody, mliko, syr, ramu, nejake suche suseny, ryzove a kukuricne chleby, rozumne peciva a ovoce a zeleniny (nebot to tam dokupujeme cerstve). Cili na snidani jsme si mazli neco na pecivo nebo si dali cornflake, na svacu vetsinou nejake ovoce, popr. suchary, obed jsem mela udelany az na prilohy z domu (normalne jsme udelala maso, vetsinou s nejakou omackou a pak jsem to nandala do sklenic s twist vickem a zavarila). Na dalsi svacu bylo zase ovoce ci zelenia (je to ve vedrech osvezujici) + ditko melo mistni jogurt. Na vecu se zase neco mazlo na pecivo,nebo se udelali spageti s omackou, ci jsme vyrazili na pizzu, Lenicka mela kasi Sunarku.
jen tak pro inspiraci jak to chystam ja
V: řízky, chleba, zelenina (nachystané z domu)
S: buchty, rohlíky se sýrem a šunkou (nachystané z domu)
O: grilované kuře v Pipi grilu, chleba, zelenina (nachystané z domu)
V: žemlovka, ovoce plus Dinners
S: koláče (nachystané z domu)
O: vepřové maso ve vlastní šťávě, brambory, zelenina
S: máslo, sýry, salámy, chleba, zelenina
O: bramborový guláš, chléb
V: Steaky, hranolky
S: máslo, sýry, salámy, chleba, zelenina
O: Palačinky, marmeláda, šlehačka
V: topinky ve vajíčku, směs, zelenina
S: máslo,sýry, salámy, chleba, zelenina
O: Těstovinový salát s vejcem, tuňákem a zeleninoumDinners
S: máslo, ryby, paštiky, salámy, chleba
O: Pudink, piškoty, ovoce (eventuelně tlačenka a špek pro chlapy)
V: Uzená rolka se zelím a knedlíkem
S: Toasty, máslo, sýry, kečup
O: Pečínka z žeber, brambor
V: Špagety, kečup, masová konzerva
S: topinky na sucho, máslo : Rizoto s hráškem
S: máslo, med, marmeláda, ovoce
Párky s fazolkou z konzervy, chleb
S: ryby, paštiky, salámy, chleba
O: Luncheon meat, chleba, zelenina
S: Toasty se sýrem, salámem a zbytky
(Špenát s vejcem, uzeninou a bramborem, nebo pečínka brambory, nebo sekaná, nebo roštěnky a knedlík) Ingredience s sebou:
2 kg Kuřecí prsa, 2 kg kuřecí stehýnka vykostěná, vepřové maso na zavaření 2 Kg, žebra vakuovaná, uzená rolka, Dinners na 3 jídla, párky, Lemonky, jablečný džus, hranolky, šlehačka 3 ks (ne CLEVER), cukr krystal 2 kg, olivy, směs na špagety Hamé, 2 kečup, hořčice 1 a 1, krenex, Nescafé Gold, 2 ks máslo, pomazánková másla, Nesquik, 2 kg rýže, těstoviny, 2 knedlíky špagety 2 balíky, fazolky s párkem v konzervě, utopence, pudink, hrášek a kukuřice konzervy, Luncheon Meat, párky v konzervě, rybí konzervy, tuňák v olivovém oleji vepřové v konzervě, polévky v prášku, olej, sýry, salámy, mlsání, oříšky, cibule, česnek,
vlhké utěrky, sáčky na led, vlhké toaleťáky20 kusů mléko, piva, lima (minerálky a džusy), tank Nákup ve čtvrtek:
Pečivo, toustový chléb, Kuřata v Pipi grilu, tvaroh 2 ks, jogurty
Prosím tě co je to to Dinners? Neznám to a netuším o co jde.
Czzertice to mu říkám inspirace dopodrobna
Jedeme teď na slovensko tak se mi to také hodí. Jinak já jsem také zavařovala - plněné papriky s omáčkou, maso s lečem, kuřecí čína a k tomu už jen přílohy. Jo ještě pro malou tři skleničky hustého vývaru. Tak všem přeji krásnou a pohodovou dovolenou! ![]()
Ahojky ocením Vaše zkušenosti. Jedeme na dovolenoou do Chorvatska do vybaveného stanu na 7 dní. Protože jedeme autem , tak uvažuju vzít většinu jídla sebou a vařit. Potřebovala bych ale nápady jak sestavit jídelníček na nějaké rychlovky a co vlastně sebou koupit.
Děkuji