Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, objevila jsem tento dort http://carujeme.cz/…aru-sovicky/ a moc se mi líbí. Ale jelikož jsem v pečení naprostý začátečník, vůbec nevím co a jak. Poradí mi někdo, jaký udělat krém, aby netekl a držel na dortu? Děkuji za odpovědi ![]()
Pěknej, ale asi bych na to neměla nervy ![]()
To bude podle mě máslový krém s čokoládou nebo kakaem, upřímně nechápu, proč to tam nepíšou.
Ja bych tipla, ze ten krem bude z nejakeho prasku, dostupneho v cukrarskem obchode, stejne jako ta dokonale probarvena potahovka.
@Bibi239 píše:
Ja bych tipla, ze ten krem bude z nejakeho prasku, dostupneho v cukrarskem obchode, stejne jako ta dokonale probarvena potahovka.
To je taky možnost, pole toho „receptu“ to tak vypadá.
Aha, takže myslíte, že je to pitomost? Mně se právě zdál docela jednoduchej, potřebuju nějakej, kterej zvládnu uplácat i já
Zatím jsme pokaždé měli dort od tchýniny známé a pokaždé nám do něj narazila na špejli takovou ošklivou zrůdu ( asi to měla být Hello kitty
) Takže tentokrát se do toho chci pustit sama, ale jak tak koukám, myslím, že se na to necítím… ![]()
Určitě bych zkusila krém od Dr. Oetkera, je opravdu dobrý a dobře se s ním pracuje
@Ignácie Dort je hezký, ale „recept“ není recept, ale „jen“ návod na zdobení. Těžké to nebude, fandím ti. ![]()
Pokud jsi začátečník, tak největší parádu uděláš s jedlým papírem. Upeč si normálka korpus (já dělám piškotové těsto světlé a druhou placku obarvenou kakaem na hnědo, mezi to dávám tvarohovo-šlehačkový krém a ovoce (banány, jahody), zvenčí to pomažu máslovým krémém s jahodama a potáhnu kupovanou potahovkou. Navrch nalepím ledlý papír s obrázkem, který je zrovna v kurzu, třeba ledové království. Vytisknou ti na něj co chceš, třeba zadek oslavence
. Navrch ještě dozdobím vykrájenými tvary z barevné potahovky (taky kupuju). Je to jednoduché a vypadá to krásně. Se sovičkou bych se nepatlala.
Dělala jsem minulý týden moc dobrý krém (vím vím, „každý“ je odpůrce máslového krému, ale podle mě dkyž se dobře udělám, je to moc dobrý krém).
Uvařila jsem dvě hodiny salko v plechovce.
Uvařila jsem kaši - 250ml mléka+2 velké lžíce polohrubé mouky.
Nechala jsem povolit máslo 250g (nějaké dobré, já beru jen české výrobce).
To všechno jsem nechala stát společně na kuchyňské lince celé odpoledne, aby to mělo stejnou teplotu.
V robotu jsem vyšlehala máslo, do toho jsem zašlehala kaši a nakonec tu plechovku salka. Pak jsem přidala vanilkový extrakt (není nutné). HOdně jsem vyšlehala. Dort jsem pak sypala mandlovými lupínky. A uvnitř byly banány. Ale chtělo ozdobit ještě jinou barvou, krém je takový béžový, mandle skoro taky, tak to bylo takové stejné. Ještě že jsem měla přes třicet krásných barevných svíček od Tescomy.
Teď koukám, že sovička má čokoládový krém.
Tak to bych asi na takovýhle druh dortu udělala krém z kaše, másla a buď kakaa, nebo čokolády. (tuhle jsem měla máslový, čokoládový krém, právě nastavovaný kaší, a bylo to tak dobré! Místy jsem měla pocit, že to je pařížská šlehačka, ale takové lepší to bylo:))).
Prý se krémy nastavovanými kaší lépe zdobí. A mohu potvrdit, doteď jsem dělala pudinkem a za mě teda kaše lepší.
@pampalini81 Ten už jsem na buchtu zkoušela, je moc dobrej, dokonce ho i zvládnu nezkazit
Ale bojím se, že mi na tom nebude držet ten fondán.
@Zireael To je právě ten problém. Já bych potřebovala přesnej popis pro blbce
. Minulý týden jsem dělala aspikovej dort pro chlapa, tam jsem se cítila jistější ![]()
@Ignácie No ozdobit ho takhle úplná sranda nebude, určitě na to musíš být manuálně zručná.
Pokud běžně krémy neděláš, tak bych se trochu bála hned se pustit do takového zdobení - aby držel.
Pokud je to pod potahovku, musí to být nějaký hutný krém (předpokládám, že se fondán chová podobně jako marcipán či mléčná hmota, nikdy jsem s ním nedělala, dělám si potahovku doma, není to nic složitého). Takže buď máslový (např. hustý puding, pak vyšlehat s máslem), nebo je možné na povrchu natřít třeba Nutelou, popř. prý i hutnou marmeládou (to nemám vyzkoušené). A dovnitř, kde není styk s potahovkou, dát nějaký dobrý „mokřejší krém“ (já mám oblíbený ze šlehačky a mascarpone: 1-2 šlehačky ušlehat+1 kelímek mascarpone+ moučk. cukr dle chuti, ev. místo mascarpone lze tvaroh, je možné přidat nějaké ovoce na kousky nebo rozmixované… cokoli.
Ale přiznám se, že do takového dortu bych se nepouštěla, vypadá to sice jednoduše, ale nemusí to dopadnout tak úhledně, jako na obrázku, pokud nejsi zkušená či extra talentovaná (já třeba nejsem, tak vím, jak si v hlavě vždy něco vysním a pak se s tím patlám, vztekám..). Udělala bych jednoduchý potahovaný dort a buď navrch ten jedlý papír, jak tu padlo, nebo umodelovat jednoduché figurky navrch, já třeba takto dělala kachničky jako na rybníce (modře potahovaný dort), nic složitého, já nemám výtvarný talent. A kdybys chtěla jo tvarovat, tak docela jednoduchý jen dort ve tvaru housenky, což je vlastně potažená roláda plus koule jako hlava, pak dotvořit detaily z potahovky (nohy, obličej, vlasy, tykadla atd.).
@radkka @Samamama Máte pravdu, od sovy ustupuju. V mém provedení by to nejspíš vypadalo jako velká hnědá patlanice. Vidím to na nějaký kulatý a buď udělám pár figurek nebo ten jedlý papír.
Ale nevzdávej to chybamy se člověk učí
už jsem na sovu koukala a určitě vyzkouším jen mi vadilo že je vysoká a špatně skladovatelná
musíš to mít po promazání hodně ztuhlé aby to nesjíždělo a lépe se s tím pracuje pomatlat krémem nebo nutelou a zase nechat ztuhnou pak nazdobit
u nás ted frčí čoko krém
600ml mléka 2 pudinky a 100g čokolády uvařím hustý pudink nechám vychladnou, 250g másla utřu s salkem nevařeném množství podle chuti jak má kdo rád sladký krém pak přidám pudinkovou hmotu, krásně se s tímto krémem zdobí a je chutný ![]()