Skladování zeleniny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
31530
12.10.15 13:53

Skladování zeleniny

Zdravím dámy, mám na vás takový dotaz - jak skladujete čerstvou zeleninu? :mrgreen: Jde mi hlavně o brambory, rajčata, mrkev, papriky,… doposud jsem to všechno měla v lednici. Jenže občas bereme i větší nákup (více než na obvyklý týden) a ta lednice je nám v tu chvíli malá. Navíc zrovna mrkev, brambory, cibuli, česnek apod. často kupuju na měsíc, prostě do zásoby, ale zjišťuju, že to v té lednici vydrží zhruba ten týden, maximálně 2, ale pak to tak nějak měkne, hnije a je to celé na vyhození.

Uznávám, že to je všechno zelenina ze supermarketu, byť asi nejlepší dostupná. Našla jsem si teď při cestě mimo město jednu paní, která podává svou vlastní zeleninu, zkoušíme jí teď poprvé - má příjemné ceny a věřím tomu, že i ta zelenina bude mít úplně jinou kvalitu, nicméně kdyby nám zachutnalo, určitě budeme brát zase zásoby (jsme hodně zeleninoví) a s tím už prostě nevím co.

Uvítám jakékoliv rady - i od těch, co žijí v bytě i od těch, co žijí v domku. My tu sice máme byt, ale máme k dispozici terasu a malou zahrádku. Co si tak zběžně pamatuju od prarodičů, tak oni tyhle věci skladovali v garáži (nebo sklepě vedle), kde byla tma a zima, toho my bohužel využít nemůžeme - jednak chodit pokaždé do sklepa pro pár brambor mi příjde dost hloupé a jednak jsou tam myši, málo prostoru (máme ho plný věcí) a obávám se, že tam je i dost teplo, určitě nad 10 stupňů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5730
12.10.15 13:58

Brambory, cibule a česnek do ledničky nepatří. Máš nějakou komoru, do které bys to mohla dát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
12.10.15 13:59

Cibule, cesnek v dozicce normalne ve spajzce - to.do lednici nedavam a nehnije nam to
Brambory mam v chodbe - bydlime v baraku, takze vlhka, studena chodba :-) a mam je v prepravce prikryte dekou. A to. vlastne stejne tak uchovavam jablka.
A jinak ostatni zeleninu a ovoce (krom bananu) mam v lednici - kupuji zasoby na tyden, aby se nam to tam veslo :-D

• Citovat
  • Upravit
7188
12.10.15 14:01

Ja mam jak ovoce, tak zeleninu normalne volne v kuchyni na lince. Ani doma jsme to nedavali do lednice, vzdycky venku. Ale nekupujeme do zasoby, vetsinou vsechno tak do tydne snime. Resila bych to tak, ze bych zasobu dala do sklepa (vyresit mysi) a vzdycky si nabrala hodne dopredu, treba na tri dny, abys tam nemusela kazdej den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 14:02
@malinika píše:
Brambory, cibule a česnek do ledničky nepatří. Máš nějakou komoru, do které bys to mohla dát?

Komoru bohužel nemám, můžu to dát akorát do skříňky na chodbě, ve které máme mouky, cukr,… jenže i tam bývá (přinejmenším přes den) relativně teplo. Kdysi jsem tam nechala cibuli a ta mi vyklíčila a pak změkla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 14:04
@Azeretereza píše:
Ja mam jak ovoce, tak zeleninu normalne volne v kuchyni na lince. Ani doma jsme to nedavali do lednice, vzdycky venku. Ale nekupujeme do zasoby, vetsinou vsechno tak do tydne snime. Resila bych to tak, ze bych zasobu dala do sklepa (vyresit mysi) a vzdycky si nabrala hodne dopredu, treba na tri dny, abys tam nemusela kazdej den.

Na lince nám to nevydrží, máme tu opravdu hodně teplo v té místnosti, hnije to a plesniví :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 14:06

Mě ještě napadlo, jestli to nějak nemít venku na té terase nebo ták, jenže tam se zas bojím, že bude teplota moc nízká. A moc nevím v čem by to šlo zaizolovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
12.10.15 14:08

@Nimie Doma máme také teplo (kolem 25°) - i ve špajzu. Ale cibule a česnek tam bez problémů vydrží - je důležité je vyndat z igelitových pytlíků a dát třeba do koše, aby mohli dýchat. Brambory tam skladuju také, ale je pravda, že tam vydrží cca 2 týdny, déle už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 14:12
@malinika píše:
@Nimie Doma máme také teplo (kolem 25°) - i ve špajzu. Ale cibule a česnek tam bez problémů vydrží - je důležité je vyndat z igelitových pytlíků a dát třeba do koše, aby mohli dýchat. Brambory tam skladuju také, ale je pravda, že tam vydrží cca 2 týdny, déle už ne.

Jo, já je měla v takových děrovaných koších :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
12.10.15 14:16
@Nimie píše:
Na lince nám to nevydrží, máme tu opravdu hodně teplo v té místnosti, hnije to a plesniví :zed: :zed:

Aha, my mame stabilne tak 20°C, mozna min, kupuju to k okamzity spotrebe. A nejakou spajzku nebo tak nemas? Kde by nebylo takovy teplo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
12.10.15 14:20

Dávám česnek, cibuli a brambory do skříňky v košíku. Nikdy mi nevydrží dýl než týden :( A kde skladujete jablka, aby déle vydržely?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 14:23
@Azeretereza píše:
Aha, my mame stabilne tak 20°C, mozna min, kupuju to k okamzity spotrebe. A nejakou spajzku nebo tak nemas? Kde by nebylo takovy teplo?

My tu máme kolem 25 no :think: to právě tady vůbec nemáme, akorát na té chodbě, kde v noci je relativně zima (jde tam zima z ložnice, ve které větráme), ale přes den tam bude kolem 20.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
12.10.15 14:24

V bytě se zelenina skladovat moc nedá. Chce to chladno a vlhko, aby vydržela a nezbabčela. Mám sklep, kde je 15°C a sucho, a i to je moc, na delší skladování to není, takže mám zeleninu uskladněnou u táty a domů to vozíme postupně. Četla jsem o možnosti skladovat zeleninu v bedničkách s vlhkým pískem - do bedničky písek, do toho zeleninu, měla by být zakrytá a písek by neměl vyschnout. Ale osobně jsem s tímhle způsobem moc úspěch neměla, protože jsem na to samozřejmě zapomněla, písek vyschnul a zelenina zbabčela :-)
Brambory by měly být ve tmě, aby nezačaly zelenat. Česnek se dobře skladuje, když mu zůstane stopka. U některých zelinářů se to tak dá koupit. Pak stačí dát do sklenice paličkou nahoru a vydrží klidně celou zimu v kuchyni. Ale máme doma kolem 20°C, na víc jsme vytápěli jen jednu zimu, kdy byl dceři necelý rok. Jinak vždycky část česneku rovnou zpracuju na česnekovou pastu, ta vydrží do jara bez problému.

Ještě jsme teď s mamkou vymýšlely, jak u nás líp uskladnit zeleninu a napadla ji polystyrenem obalená bednička venku na terase, tam by se udrželo chladno a vlhko, ale vyzkoušené to nemám. Mírnou zimu by takhle zelenina podle mě přežila, tuhé mrazy už asi ne. Byla by to tak trochu obdoba krechtu (díra v zemi na skladování zeleniny a ovoce), který si tady na zahradě vykopat nemůžu, protože bydlíme na skále.

No a rajčata, okurky a podobná sezonní zelenina se čerstvá skladovat nedá. Pokud se s tím zachází šetrně, vydrží mi tak dva týdny v chladnu, pak se začnou kazit. V tomhle případě razím heslo „co se sní, to se nezkazí“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31530
12.10.15 15:02

A nevíte, co je pravdy na tom, že rajčata patří mezi zeleninu, které taky velký chlad (pod 10 stupňů) škodí? Si tak začínám říkat, jestli do té lednice patří vůbec něco :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
12.10.15 15:28

@Nimie Něco pravdy na tom je, rajčata z lednice moc dobrá nejsou.
V lednici mám zeleninu krátkodobě, když jsem líná nějaké přebytky odnést do sklepa, případně když nevím, kam jinam s ní. Teď mám třeba v lednici špenát a květák, protože venku už mrzlo. Ale není to na dlouhé skladování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí