Recept: Dýňová buchta

Přidat recept
 
  • Čas 40
Hodnotilo 0 lidí

Podzimní sezonu dýní v naší rodině milujeme. Buchta z dýně Hokkaidó je jednoduchá a vždycky se po ní jen zapráší.

Postup

Všechny suché ingredience promícháme v míse a přidáme máslo a vejce. Rukama prohněteme pak těsto pořádně propracujeme na pracovní desce. Na chvíli těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.

Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20 minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem nebo medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce kysané smetany. Do směsi vyklepneme 2 vejce a vyšleháme na hladký krém.

Koláčovou formu vymažeme a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.

Zdroj fotografie a inspirace: www.labuznik.cz

Autor: jineli

Ingredience

Těsto:

  • 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
  • špetka soli
  • strouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru (nejlepší je třtinový)

Koláčová náplň:

  • 1 menší dýně Hokkaidó nebo i jiné, příp. sušené/potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu/medu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce kysané smetany
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka skořice
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
  • malý sáček sušených meruněk

Chutnalo vám? Okomentujte recept Dýňová buchta

Váš příspěvek