Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Ignácie Uvidíš, že sklidíš úspěch i s tím kulatým. Osobně doporučuji raději figurky, než jedlý papír, je sice krásný, ale ne moc dobrý
(byť jedlý, pořád je to jakýsi „papír“ v hubě). Vymyslíš nějaký jednoduchý motiv a nafrkáš pár figurek, třeba nějaká zvířátka na louku, stromečky, na boky můžeš udělat plaňkový plot, nebo silnici s autíčkem… fantazii se meze nekladou (mně kladou meze jen mé dovednosti, resp. nedovednosti, aby ostatní poznali, co jsem tou figurkou chtěla říct
).
A ještě dodám, že u toho kulatého se můžeš vyblbnout uvnitř, více vrstev, různé krémy, ovoce… Nebo jsem viděla duhový dort, kdy byl korpus pečený jako tenké placky, každá obarvená nějakou potravin. barvou, ale to už je asi pakárna, i když efekt při krájení může být pěkný.
Jak jde o cokoliv slaného, tak tam si věřím až až. Se sladkým je větší boj
Strašně mě baví se na dorty koukat, ale nedělám je a ani je nejím. Malá taky ne, té by stačilo, kdybych jí píchla svíčku do misky s pudinkem
Ale co by to bylo za oslavu bez dortu, že.
Každopádně všem moc děkuji za rady a tipy, snad se dílo podaří.
@Ignácie Můžu ti říct, že já se s dortem patlám, aby byla oslava oslavou, ale ve výsledku o něj nestojí ani děti (ty maximálně ožerou tu potahovku) ani hosti na oslavě, ti občas ze slušnosti ochutnají, i uznají, že je dobrý (snažím se, aby nebyl jen na koukání
), ale všichni jsou spíš na slané, takže víc zaboduju s aspikem, paštikami, domácí šunkou a podobnými dobrotami. Pokaždé si říkám, že se na to příště vykašlu a udělám nepečený piškotový, který mají všichni rádi, ale nakonec mi to nedá
.
@Ignácie Pod potahovou hmotu musi byt nutne maslovy krem, nikdy marmelada, jinak fondan tece. Podobny dort jsem delala a tezky neni, porad vykrajujes kolecka, jen je velka spotreba fondanu a na muj vkus ho tam pak bylo dost. Deti nadsene, ale my dospeli jsme to nedali cele dojist.
@tulipán Tou marmeládou se tu dušovala jedna uživatelka, že to má odzkoušené, ale musí to být tužší marmeláda. Já mám zas opakovaně odzkoušenou tu Nutelu, takže máslový krém není jediná varianta.
@Samamama Ja jsem videla par dortu s marmeladou (ze se marmelada dotykala fondanu) a na fondanu to bylo vzhledove vyznamne videt. Vypadal navlhly a dort pak celkove pusobil rozpatlane, olizane. Ja bych si takle pracne dilo nekazila. U nutely nevim, nezazila jsem, kdyz pises, ze funguje, tak asi vis proc.
@Ignácie píše:
Ahoj, objevila jsem tento dort http://carujeme.cz/…aru-sovicky/ a moc se mi líbí. Ale jelikož jsem v pečení naprostý začátečník, vůbec nevím co a jak. Poradí mi někdo, jaký udělat krém, aby netekl a držel na dortu? Děkuji za odpovědi
já na takovéto dorty dávám klasiku máslový krém…dobře tuhne a drží ![]()
@tulipán uznávám, že marmeláda je jen z doslechu, za Nutelu dám ruku do ohně. Ono je to někdy hrozná otrava dělat maličko máslového krému na povrch, když dovnitř dávám jiný, Nutelu mám doma skoro vždy, tak jsem za ten objev (teda radu, já bych to sama od sebe neriskla) ráda.
@Samamama Treba nekdy taky pouziji. Alternativa, co se nemusi vyrabet, se vzdycky hodi.
@Ignácie Odradit jsem tě nechtěla, já jen, že ona to s těmi krémy není taková sranda, peču často a ráda a takový dort bych z fleku nedělala, ale láká mě to zkusit ![]()
Jako nezkušené cukrářce bych ti poradila upect normální kulatý piškot (na netu hafo receptů), můžeš promaza různěbarevnými krémy, dát dovnitř ovoce nebo třeba lentilky. Nahoru bych dala ovoce, zalila želatinou a máš krásný dort a nemusíš se s ničím patlat. Nebo můžeš dort potahnout a vymyslet nějakou ozdobu, pokud jsi trochu vítvarně zdatná.
Krém bych nedělala máslový, ale nějaký tvarohový, naposledy jsem dělala z mascarpone, do toho jsem zamíchala kanadské borůvky (mám jich plný keř, tak jsem je cpala všude
), promazala pořádnou vrstvou krému piškot, k tomu navrch krém, posypat ovocem a všichni si mlaskali ![]()
Zdravím holky. Potřebuji radu. DNES se chystám péct dort synovi k narozeninám.. Mám v plánu určitě piškotové těsto, pomažu marmeládou, krémem a na vrch vyskládat ovoce. Po stranách budou cukrářské piškoty ovázané mašlí. A teď moje otázka.. z čeho mám udělat krém? Napadlo mě šlehačka+tvaroh+nadrobno banány a jahody. Ale bude mi to držet tuhé? A taky, bude to dobré? A pak ještě jedna otázka, na vrch dortu chci dát banány, aby nehnědli tak citrónová šťáva, ale jak? Smíchat citrón s vodou a namočit nebo jen citron? A nebude to potom kyselé?
říkám si, že jsem radši dort nekoupila..
děkuji za odpovědi ![]()
Nejdřív si vyšlehej šlehačku se stužovačem, aby krásně držela sama o sobě, potom přidej tvaroh a ovoce. Tuhé by to mělo být dost
Pokud by náhodou nebylo, tak stačí přidat želatinu ![]()
Aby banány nehnědly…podle mě je nejednodušší řešení to zase polít želatinou. Stačí lehce, nemusí tam být nějaká velká vrstva ![]()
@Frozie_F děkuju moc za radu!
my želatinu jako takovou moc nemusíme. Do krému ji tedy, pokud to nebude dost tuhé, dám. Ale na vrch bych právě radši dala jen to ovoce, budu to zdobit až zítra těsně před oslavou, ale stejně, rychlost hnědnutí banánů je nekompromisní
tak kdyby se tu našel někdo kdo má zkušenost s tím citronem, budu ráda. Pokud by to ale bylo potom nakyslé, budu muset stejně dát želatinu.. ![]()
Člověče, věř si trochu. Já se letos patlala s potahovaným dortem klukovi k narozeninám. Sice jsem u toho jednu chvíli málem už vybouchla (ale to hlavně proto, že jsem vlastní blbostí nestíhala), výsledek nebyl úplně stoprocentní, ale ta radost, jakou z něj kluk měl, ta za to stála
Fondán nebo marcipán můžeš v pohodě koupit buď už obarvený nebo bílý a dobarvit si ho gelovými barvami. Ten rozválíš na placku a vykrojíš kolečka plácneš je na ten krém. Tam, kde se budou kolečka překrývat, je popatlej trochou vodu, aby to drželo na sobě.

Krém už tady máš, těsto na korpus najdeš všude, prostě obyčejný pškotový, protři to buď jen marmeládou nebo marmeládou s nějakým lehkým krémem, nahoru ten máslový krém a vyprcnout kuličky z pytlíku přece zvládneš a pak je od půlky rozetřeš nahoru
Věř si