Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám dvě děti a třetí zatím neplánujeme. Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na HA? Nikdy jsem jí nebrala, připadalo mi to jako veliký zásah do organismu. No, ale teď mi asi nic jiného nezbyde. Třetí mimi zatím nechci. ![]()
Ahoj, u každého je to individuální. Každému vyhovuje něco jiného. Někomu náplasti, injekce, tělísko, u HA musíš myslet na pravidelnost (což někomu nevyhovuje nebo je to pro něj problém. U někoho HA způsobuje, že přibere na váze, někdo zase udává nechuť na sex. Je to třeba vyzkoušet, protože co někomu vyhovuje nemusí jinému. Tak správnou volbu.
sonko, sdílím tvůj názor s tím rozdílem, že jsem negativa poznala na vlastní kůži, po 7 letém užívání jsem poznala silnější migrény, bolesti nohou od žil a hlavně na mě působila ke konci dokonale antikoncepčně - depresivní nálady, výkyvy nálad a totální nechuť k sexu.
Lékař mi nabízel nyní Cerazete, kterým se údajně migréna léčí, takže to bych asi váhala, vzhledem k tomu, že stále kojím, tak HA raději nechci kvůli hormonům a dr. mi to schváli, částečně se uvolňují do mléka, nepatrně, ale přece…
Je to individuální, naštěstí jsem neměla problém otěhotnět a musím říct, že jakmile jsem první den nezvala pilulku, tak jsem se cítila jako znovuzrozená, hlavně jako sexuální dračice s výbornou náladou.
Nedoporučuju, neodmítám - vyzkoušet musí každý sám na sobě. Sama uvažuju do budoucna o UIS tělísku, ale ještě je to daleko, třeba bude nabídka na trhu antika ještě bohatší…
NiKi
Já mám v plánu vyzkoušet po rduhém mimi tělísko, ale to hormonální. Tam totiž hormony působí jen lokálně na dělohu a nemělo by jimi být ovlivněné celé tělo.
Brala jsem Cilest asi 2 roky, ale pak přišly bulky v prsu a už jsem hormony nechtěla brát, aby to náhodou nemělo něco společného. Takže normální HA už nechci a to hormonální tělísko mi zatím příjde jako nejlepší možnost - dokonce prý ženy přestávají i menstruovat, protože se vlastně netvoří sliznice a nemá se co odlučovat. To bych tedy taky brala všema 10 ![]()
Ahoj,
já brala HA asi sedm let úplně bez problémů. Tedy mně dělalo problém si to brát ve stejnou dobu, ale celkem jsem stíhala. Tak jednou za dva měsíce jsem zapomněla.
Teď bych ráda zkusila něco nového, taky tělísko, protože se na nic nemusí myslet a opravdu prý vymizí mentruace, ale zase jsem slyšela, že zavedení může být bolestivé a dokonce při něm některá ze zdejších maminke otěhotněla.
Tak se pořád rozmýšlím. Zatím jsem v šestinedělí, ale manžel už se nemůže dočkat… ![]()
Zeptám se svého doktora a uvidím, možná bych zkusila ty podkožní ampulky, ty jsou prý taky dobré.
Ale nevím, asi budu srab a zase skončím u prášků. Ty byly koneckonců opravdu spolehlivé (když se berou poctivě), menstruaci mi taky dost omezovaly (měla jsem to tak max. den a půl - brala jsem Logest), kila mi nenaskakovala a pleť jsem měla pěknou.
Takže asi prášky doporučuju, já byla spokojená.
M.
Ahoj,
já brala HA asi osm let a nemůžu si stěžovat. Žádný vedlejší účinky jsem nepociťovala, MS byla kratší, slabší a nebolestivá a po vysazení jsem bez problémů otěhotněla. Ale je fakt, že musíš myslet na tu pravidelnost, i když teda já to nebrala přesně na hodinu a nic se nestalo. Ale po druhým prckovi uvažuju o Mireně, má ji mamča a je moc spokojená.
Peťulda
Brala jsem HA 5 let naprosto bez problémů, spíš naopak, cyklus pravidelný méně bolestivý. Po vysazení pravidelný zůstal. Teď beru cerazette a kojím a taky bez problémů. Navíc ty nové preparáty, kdy stačí ms jednou za 3 měsíce
. HA taky snižuje riziko rakoviny vaječníků. Ale chce to vyzkoušet, která ti sedne, nemusí to být hned ta první.
Ahojky,
tak já se připojuji k dlouhodobým uživatelkám HA a to cca 10 let. Já jsem si libovala hlavně kvůli pravidelnému, krátkému, nebolestivému mencesu
Doktor mi v šestnácti prášky doporučil, protože jsem při mencesu trpěla jako kůň, chodil si jak holubi do holubníku a setrvával jak tchýně na návštěvě (mences, ne doktor
). Prostě hrůza. A hned po prvním měsíci se mi to upravilo.
Je pravda, že po vysazení jsem hned otěhotněla a z kojení jsem přešla do dalšího těhotenství, takže nevím jak to bude bez prášků teď. Během kojení bych do sebe nějaké hormony nerada cpala no a pak se uvidí, Jana
SONKO - to jsme na tom podobne. Ja jsem HA take nikdy nebrala a zatim mame „splneno“ - 3. dite sice planujeme, ale tak za 4 roky, ted by nas asi psychicky polozilo, mame skorodvojcata. Nicmene jsme se to rozhodli risknout a pouzivat jine metody, ja mam vuci HA proste odpor, take me to prijde jako velky zasah do organismu, navic jsem vzdy mela menses pravidelny a relativne bezbolestny, takze ani nebyl duvod uvazovat o HA z duvodu upravy cyklu. Jeste jsem taky cetla, ze pokud je v rodine rozsirena rakovina prsu, tak to HA dokaze pohnojit, no a na rakovinu prsu umrela moje babicka i prababicka, takze do toho proste nejdu.
Tak já se taky přidám…brala jsem HA několik let, pak vysazení, otěhotnění
Pak další HA, prášky se kterými se mohlo kojit (teď jsem zapomněla název
) , ale ty se přestaly vyrábět, takže Cerazette a ty mi teda dost nesedly, něco podobného jak popisuje NiKina. Ani jsem je nedobrala a nechala všemu volný průběh s tím, že stejně chceme ještě jedno mimčo
No a teď mám Mirenu a jsem max. spokojená
Sice ze začátku nekonečné špinění, ale to se spravilo. Jak to bude s MS se teprve uvidí, protože pořád kojím, ale začínám rozeznávat jakýs takýs cyklus a pokud to bylo teda „ono“, tak budu s takovým průběhem náramně spokojená
Jo a zavedení vůůůbec nebolelo ![]()
ahoj,
můj názor na HA je ten, že škodí a to hodně
![]()
HA jsem brala cca 8 let, bez jakýchkoliv problémů. pak jsem ale chtěla otěhotnět, tak jsem ji vy:,–(ila a asi 1 rok !!!!!!! neměla MS .
moje ( býválá !) gyndr. mi nabízela na vyvolání horm. injekce,což jsem samozřejmě odmítla. nic jiného ani v ordinaci neznají. dala jsem si oddych, pila bylinné čaje a tělo se s tím pak samo vyrovnalo.
nyní HA nepoužívám a ani nehodlám. a jsem moooc ráda, že nemám dceru, nebot ted je velký trend na:,–(it 15-letým slečnám HA( bohužel většinou na žádost maminek, raději …
)
Irias
Ahoj,
tak já jsem z těch, která HA vůbec brát nemůžou no teda můžou, ale je mi po tom špatně. Vyzkoušela jsem různé prášky i náplast, ale prostě mi to nesedělo a cítila jsem se blbě
takže já už HA rozhodně chtít nebudu. Je mi bez toho dobře. A vymyslíme jiné řešení. Ještě musím dodat, že jsem HA nikdy nebrala dlouhodobě. Nestojí mi to za to
ale každý je jiný a na každého jinak působí.
Andrea
Holky, díky za Vaše názory. Zyčala jsem brát Yadine od mojí sestry. No…ale nehodlám to brát dlouhodobě. Jen asi půl roku a pak najedeme na jinou metodu.
Mám docela oteklé nohy, tak mi třeba Yadine pomůže.
Díky a hezký den
Sonko, ale pozor - HA je dobrý sluha ale zlý pán, nezačínej nic brát brát bezl lékaře!!!!
L.
Lesi, ona stejně mi doktorka předepíše co si řeknu, takže tam jedu v úterý ať mi napíše platíčko, abych mohla ségře vrátit a ještě HA pro mne.