Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky, s přitelem máme 6 leté dítě, ale rozešli jsme se. Alimenty mu stanovil soud a já, že ho mám v péči. Na to jak si ho bude brát na víkendy a sem tam v týdnu jsme se dohodli sami. Ale teď si to jeho braní malého dost vázne. Už tak nechce. Chtěla bych se Vás zeptat, jak vy máte od soudu dané, kdy a v kolik hodin si ho otec bere o víkendu a třeba i v týdnu? Na co je mám nárok? Potřebuji si taky občas něco zařídit, odpočinout si… díky, Martina
@Martinamam Proto je dobrá střídavá péče, oba rodiče se podílí…
No jestli máš pocit, že styk s druhým rodičem lze nějak tomu rodiči nařídit, tak to opravdu nelze. Když si dítě nevyzvedává, nic s tím nenaděláš. Maximálně můžeš požádat o zvýšení alimentů, když se nepodílí na péči pravidelným stykem s dítětem.
@Martinamam píše:
Ahoj holky, s přitelem máme 6 leté dítě, ale rozešli jsme se. Alimenty mu stanovil soud a já, že ho mám v péči. Na to jak si ho bude brát na víkendy a sem tam v týdnu jsme se dohodli sami. Ale teď si to jeho braní malého dost vázne. Už tak nechce. Chtěla bych se Vás zeptat, jak vy máte od soudu dané, kdy a v kolik hodin si ho otec bere o víkendu a třeba i v týdnu? Na co je mám nárok? Potřebuji si taky občas něco zařídit, odpočinout si… díky, Martina
soudně nemáme. S dětma je ob víkend pátek až pondělí ráno a každé úterý a středu přes noc, většinou si je vyzvedává u mě po šesté, cestou z práce.
Přesně jak už tady někdo psal. I kdyby jsi styk měla určený soudně, tak on si syna brát vůbec nemusí a Ty nenaděláš vůbec nic. Ovšem pokud bys mu syna např. dávat nechtěla a on to chtěl řešit máš samozřejmně problém a velkej. Taková je realita a logika našich zákonů.
@JOHNDENVER píše:
@Martinamam tobě ale nejde o to, aby měl syn tátu a vztah mezi nimi fungoval, ty ho spíš potřebuješ někam odložit, co?
Nařídit mu to opravdu nikdo nemůže.
No to je skutečně neslýchaná drzost chtít, aby se otec taky trochu staral a máma neměla s prominutím dítě na krku 24/7 365 dnů v roce.
Taková kreatura snad ani to dítě neměla mít
![]()
@JOHNDENVER píše:
@Martinamam tobě ale nejde o to, aby měl syn tátu a vztah mezi nimi fungoval, ty ho spíš potřebuješ někam odložit, co?
Nařídit mu to opravdu nikdo nemůže.
A ikdyby potřebovala, tak co?
@JOHNDENVER Aby vztah mezi nimi fungoval musí chtít hlavne tatínek…I to aby měl syn tátu…to si vynutit zakladatelka ale taky nemůže.
Příspěvek upraven 21.03.21 v 06:38
@Lama Lama No ženská přeci nemá nárok si odpočinout nebo něco zařídit, ta musí být pořád v zápřahu. A taťka ať si dělá co chce ![]()
Ale takto to nefunguje. Soud o určení styku je tu proto aby měl druhý rodic co nemá dítě v péči měl zaručeno že dítě uvidí ale není jeho povinnost to dítě vidět. Tu pak musíš umoznit styk určený soudem ale druhý rodič nemá povinnost to využít.
@Annabela11 píše:
@Lama Lama No ženská přeci nemá nárok si odpočinout nebo něco zařídit, ta musí být pořád v zápřahu. A taťka ať si dělá co chce
Nekde nemusi byt ani rozejiti na takovyto krasny model rozdeleni povinnosti ![]()
@Emiminick píše:
Ale takto to nefunguje. Soud o určení styku je tu proto aby měl druhý rodic co nemá dítě v péči měl zaručeno že dítě uvidí ale není jeho povinnost to dítě vidět. Tu pak musíš umoznit styk určený soudem ale druhý rodič nemá povinnost to využít.
Což je ohromně správný a férový…ale je to přesně tak.
Dnes už není problém mít asymetrickou střídavou péči.
Např. 5 dnů u matky, pak 9 u otce.
Nebo naopak, samozřejme. Záleží, kdo si víc chce odpočnout.
Pak už chlapovi neprojdou výmluvy, že si dítě vzít nechce ![]()
@safina píše:Lze to. Jen není vůle na straně státní moci. Když je možné vymáhat výživu, lze vymáhat i péči.
No jestli máš pocit, že styk s druhým rodičem lze nějak tomu rodiči nařídit, tak to opravdu nelze. Když si dítě nevyzvedává, nic s tím nenaděláš. Maximálně můžeš požádat o zvýšení alimentů, když se nepodílí na péči pravidelným stykem s dítětem.
@Emiminick píše:
Není to tak, styk je právem nejen rodiče, ale i dítěte a proti tomu stojí povinnost rodiče styk realizovat, plnění této povinnosti, je-li upravena soudně, se lze domáhat. Je k tomu i judikatura Ústavního soudu. Není-li styk soudně upraven, pak by bylo potřeba ho nejprve nechat soudně upravit.