Jaký olej do příkrmů?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@ana11 píše:
můžeš uvést nějaký zdroj? V tom odkaze, který jsem dávala výš, uvádí poslední olivový. Ale možná máš odkaz, kde řeší víc výživových hledisek?
Já dostala od doktorky nějakou brožurku a tam to bylo hezky popsané, ale nemůžu jí najít..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ana11
Teď v Lídlu jak byl řecký týden, jsem koupila olivovy olej a jsem moc spokojená. Nemá pachuť jak ty hnusy ze supermarketů. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jasně, od doby co je republika žlutá se všude preferuje řepkový olej. My doma používáme výhradně panenský olivový. Máme dobrý zdroj domácího oleje z Itálie. Jinak lněný olej je moc zdravý, když se užívá správně. Nekupujte ho ale v běžné síti. Musí se skladovat ve tmě a chladu jinak se zkazí. A všude bývá vystaven normálně v regále.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berusa.m republika je žlutá z jiného důvodu, těch pár litrů spotřeby nikoho nevytrhne. Jinak zdroj domácího oliv. oleje je super. Mě jen zajímalo čistě „vědecky“, jak na tom oleje jsou a o tom, že olivový je nejlepší - i pro dospělé - prostě nejsem přesvědčená. Proto ta diskuse, jestli má někdo relevantní zdroje informací.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdybych nemela tatu dlouhodobe pryc, tak se ti zeptam, jen si pamatuju, ze vzdycky rikal, ze olivovy je prilis precenovan - ne, ze by byl jakkoliv spatny, naopak, ale i jine oleje dosahuji jeho kvalit. A neni vhodny pro smazeni apod., to uz si zase nepamatuju proc, ale uvolnuje se tam cosi, co neni moc dobre
Fakt je, ze cenove ty kvalitni oleje nevyjdou o moc levneji. Jinak jako zdroj zajimavych oleju mam kupodivu rada Kaufland, tam maji solidni vyber za normalni ceny. Kdyz clovek zrovna nezamiri do zdrave vyzivy, tak v beznem supermarketu si rvu vlasy - regal repkoveho, pul regalu slunecnicoveho, pul regalu olivoveho a sbohem. Asi jako kdyz si chce clovek koupit syr, narazi tam akorat na dvacet druhu eidamu, ale uz se to lepsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ugluk s tím přeceňováním toho olivového naprosto souhlasím. Ono to bude i tím, že v každé jednotě je pár plastových řepkových či slunečnicových v ceně takové, že člověk tak nějak pochopí, že to nebude extra kvalita. No a pak vedle stojí - světe div se - ve skle olivový olej stojící několikanásobně více. To je pak celkem pochopitelný, že 90% lidí si z toho udělá, že olivový je ale úplně to best a dál to neřeší.
S nákupem v supermarketech souhlasím - je to bída a už tam ani oleje nekupuji. Objednávám přes net ze zdravé výživy, případně v DM jsem spokojená, ale cena je prostě jinde. No a teď pro malou to řeším, co je dobré a vhodné. Jinak si nemyslím, že olivový olej do příkrmů bude v zásadě špatný, jen tak nějak pocitově pro mě řepkový bude lepší. I na přednášce ve škole nám to říkali, že řepkový je teď znovu v kurzu. Jó kdybych víc dávala pozor, tak jsem si mohla pamatovat i proč ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ana11 myslím, že jsem někde viděla tabulku a řepkový se přepaluje až při vyšší teplotě než slunečnicový. A proč nechceč do příkrmů dávat máslo? V našich podmínkách je to přirozenější zdroj tuku.
- Citovat
- Upravit
Na smažení kupuju řepkovej, vydrží vysoké teploty nejlépe.. olivovýho a panenskýho navíc by mi bylo líto:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucenka píše:
@ana11 myslím, že jsem někde viděla tabulku a řepkový se přepaluje až při vyšší teplotě než slunečnicový. A proč nechceč do příkrmů dávat máslo? V našich podmínkách je to přirozenější zdroj tuku.
Máslo - myslíš přirozenější než olej, nebo přirozenější než olivový olej? Ale vidíš, mě to ani nenapadlo zvažovat. Přitom máme máslo z výrobny, kde si ho dělají sami v malém. Jen tedy jsem četla, že nejlepší máslo je od krav pasoucích se volně a to tedy nevím, to už pátrat nebudu, už takhle to řeším víc než dost
. Případně můžu střídat máslo a řepkový olej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tuky přidávám většinou do jídla dětí až nakonci, takže je nevařím. Do zeleniny a masa střídám extra virgin oleje-dýnový, lněný, sezamový, olivový, řepkový.
Do kaší máslo.
Když restuju základ, tak klasický řepkový olej, prý se nejméně přepaluje
Ale kdo ví, každý říká něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit