Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ještě doplním, zajímalo by mě, jak dlouhý doporučíte. Bylo by to fakt jen pro miminko, hlavně teď na šestinedělí. Pak už mám Manducu. Děkuji moc.
@avm3 pokud to chceš tak do půlroku, tak bych koupila elastický šátek, dítě vyndáš, zandáš, je to rychlovka. Do elastiku se ti bude dobře polohovat jak do kolíbky, tak na vertikál, stačí ti křížs kapsou venku. Asi bych brala Moby, případně MaM, Liliputi je za fajn cenu, ale mám dojem, že je už moc elastický a brzo by se prověšoval
Jinak bacha na kyčle, pokud má dítě nález, tak jedině do vertikálu.
Do manduky do novorozenecké vložky jsi umístit zkoušela? Někomu to vyhovuje, někomu ne.
@yummymummy bazar na nosenideti.cz, jinak mimibazar, bazos, ale musíš si případně ověřit, zda to, co chceš koupit, je ucházející šátek, já když koukám, zda se někde něco zajímavého nevyskytlo, tak zadávám do vyhledávání sousloví „šátek nošení“, vyplivne to většinu šátků, na mimibazaru zaškrtnu vyhledávání i v textu.
@Gladys Věděla jsem, že ty poradíš, tak myslíš, že elastický by byl lepší. Zatím nosím v Manduce, páč jsem něco dělat musela a jinou možnost nemám, ale myslím, že šítek bude pohodlnější i pevnjší.
Objednala jsou Vatanai, ale jště jsem to neplatila.
@avm3 Vatoš jsem chtěla napsat jako celkem dobrou volbu na malé mimi z pevných šátků, pokud se chystáš pak přesedlat na manduku, klidně můžeš mít šátek tenčí. Záleží na tobě, do pevného šátku se výže jinak než do elastiku, elastik za tebe udělá některé věci, zase pevný šátek je zkrátka pevný šátek a nehrozí ti u něj, že se ti bude s miminem prověšovat, vydrží ti klidně na celou dobu, třeba si na šátek zvykneš a pak manduku zavrhneš.
Tak zhruba do roka vydrží storchewiege pruhy, na novoška by se mi třeba líbilo od storcha leo, to je hezky měkoučké.
Jestli elastik nebo pevný si rozhodni sama, obojí má svoje výhody a nevýhody ![]()
@Gladys To mám právě „strach“, že se mi to bude tak líbit, že pak Manducu ani nebudu chtít
Tak nevím, teď jsem v rozpacích.
Ona jí v tý Manduce hrozně lítá hlava. A ještě se zeptám, když nosíš, hlídáš si, aby dítko mělo hlavičku střídavě na jednu a druhou stranu?
@avm3 když nosím, tak jsem ráda, když si jí konečně položí, na jakou stranu neřeším ![]()
Když tě to chytne, tak prodáš manduku a koupíš nějaký nosnější šátek. Přijde mi zbytečné kupovat teď na novoše nějaký hodně nosný hutný šátek, se kterým se ti bude blbě vázat a navíc na léto.
Jinak spousty Vatošů se povalují po bazarech, bazos.cz, mimibazar, aukro, nosenideti.cz, přijde mi zbytečné kupovat nový, pokud by se dal vzít z druhé ruky.
@yummymummy ellevill obecně dělá tenčí šátky, sice relativně nosné, ale na 8kg dítě ve 3m bych si ho asi nepořídila ![]()
Nejčastější je na nošení na břiše kříž s kapsou uvnitř, teď má dítě předpokládám tak 8,5-9kg a s tlustším šátkem uvážu s velikostí 4,6m, konfekční velikost 38, kus mi ještě zbude. Záleží na šátku, z tenčího šátku mi zbude mnohem víc, z tlusťocha jen kousek, spotřebuju hodně na uzel. Myslím, že by ti měl stačit 4,6m, ale ruku do ohně bych za to nedala, nemám v tomto moc odhad ![]()
Batoh je úvaz na záda, průměrná délka na něj je 3,7m, vyžlata nosej 3,2m, prostorově výraznější 4,2m.
Ještě mě napadá, ten ellevill má delší cípy, takže bez cípů ti pak vyjde trochu kratší, ale zase má uzlík malý.
Nosnost šátku je taková dost individuální veličina. Ale obecně, kdyžbudeš mít hodně tenoučký šátek, tak tě s větším dítětem bude řezat do ramenou. Když bude šátek tlustý, líp se ti s ním ponese. Ale nemusí to platit tak úplně obecně, pak záleží na vazbě, jestli je v šátku i něco jiného jak bavlna atd.
@Gladys Tak nový bych rozhodně nekupovala
Už jsem na MMB zaplatila ten Vatanai, tak snad nebudu litovat. Já měla půjčený i na první, ale nenaučila jsem se to vázat, až pak mě napadlo kouknout na youtube, tak snad to teď půjde ![]()
Díky za všechny rady a dám pak vědět, jak mi to se šátkem jde ![]()
Já mám zkušenost s tím ellevilem. mám teda Jade, ale síla je, myslím, srovnatelná. R. má teď 6,5 kg a ještě pořád je velmi pohodlný. Ale když to srovnám s šátkem, který má příměs lnu, tak ten je ještě tisíckrát pohodlnější, nosím v něm třeba 3 hodiny a svištrě necítím…
a s délkou. myslím, že 4,6 je taková ideální, pokud nejsi úplná vyžle. já ji uvážu pohodlně s velikostí 38, 40. ale uváže ji i muž, i moje mamka, která je o dost prstornější než já. taky záleží, co ti bude líp sedět. já mám třeba radši, když cípy trochu splývají a nemám vzadu nad zadkem jen takovou „štětku“ ![]()
@avm3 manducu používám od skoro narození s tou vložkou, co je tam našitá, proč ji nezkusíš už nyní? Nebo to máš bez té vložky?
@yummymummy já mám obrovské ´štěstí, že 5 km od nás má sklad Věrka z nosenideti.cz, takze jsem si tam ten první šátek jela vyzkoušet… byla jsem z toho výběru naprosto na větvi
potom se scházím s nosnicema z okolí, tak člověk okoukne a osahá i jiné šátky (což ale skoro nedoporučuju, jestli chceš zůstat u jednoho šátku
- je to totiž mor
)
jinak si myslím, že ve finále je výběr prvního šátku o tom, jak se ti líbí. naučíš se s ním vázat a pak maximálně obměníš, když ti miminko ztěžkne.¨
jo a jade a zara se podle mě liší jen vzorem ![]()
@BLAŇUL89 Já ji tam nosím, ale zdá se mi, že jí v tom „lítá“ hlava. Nosit musím, jinak by vůbec nespala, ještě že tu Manducu doma mám. Chci ten šátek zkusit, jestli tam nebude líp „sedět“.
@BLAŇUL89 A taky mám nějaký divný ramena a i přes tu přezku vzadu padá z ramen. Takže tak ![]()
@yummymummy toje kříž s kapsou uvnitř. nejstandartnější úvaz na břicho. jen tam nejsou roztažené pruhy přes miminko…
Storchy jsou všeobecně chválené na celé šátkovac období, Vatanai neznám