Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj, potřebovala bych radu ohledně šátku. Nevím jestli elatický, či látkový, nebo jestli mám koupit na bazaru, nebo radši nový. Ten elastický nevím, maličká se narodila jako 4 kilová a už teď v 10ti týdnech má 5,5kg, tak nevím, jestli by se nám vůbec vyplatil, slyšela jsem, že se elastický šátek časem vytahuje. Napište mě prosím vaše zkušenosti z konkrétními druhy, či značkami a já zkusím něco vymyslet. Je to vcelku dražší ivestice, tak bych to ráda, než se pro nějaký rozhodnu, pořádně zvážila
.
Moc díky ![]()
Doporučuju šátek Girasol (dělají pruhy, spousta barev – http://nosenideti.cz/…tky-Girasol/), podle mě nejlepší poměr cena/výkon, univerzální šátek pro batole i novorozence, patří k tlustším, takže se snadno váže, je rychle zanošený (změklý). Na bazárku seženeš za ještě lepší cenu a už zanošený, doporučuju bazar na ND – http://nosenideti.cz/bazar.php.
Ahoj, my máme emitex… cena byla ok, je to vak…nový stál 800 v dětátku…prodává se k tomu i tepelná vložka… my jsme si ho pořídili ihned, malej měl pouze 2100, když jsme šli z porodnice…bohužel ho ve vaku nosit nemůžu,protože vážím jen necelých 49kg a malej má 8,5, takže pro mě záhul… takže ho máme doma jen tak,ale pro mě byl na nošení super( má široký popruh, který je vyztužen),takže tě nikde nic netlačilo…Píšou že tento vak je dělaný do 20 kg,ale odzkoušeno to nemám…
U vaku akorát pozor na to, že není vhodný pro mimina, co nemají úplně v pořádku kyčle a celkově není na kyčle moc prospěšný, protože tlačí nožky k sobě a to není ideální poloha.
Tak my máme i jsme měli prý kyčle ukázkové ( dle doktorů ) , takže na nás to žádný vliv nemělo.. ale zase kdyby jsme se měli furt všichni odkazovat tím, co se říká, tak nebude dítě v životě v chodítku, hopsadle a dalších milionech věcech… Tak nevím… píšu pouze svou zkušenost..... ![]()
ivuska.h píše:
U vaku akorát pozor na to, že není vhodný pro mimina, co nemají úplně v pořádku kyčle a celkově není na kyčle moc prospěšný, protože tlačí nožky k sobě a to není ideální poloha.
Já bych se zase bála šátku, že ho pořádně neuvážu.....:D takže proot byl pro mě vak lepší, protože to má popruh široký s velkou ´´skobou´´ ![]()
Andruscha-Čestmír píše:
Tak my máme i jsme měli prý kyčle ukázkové ( dle doktorů ) , takže na nás to žádný vliv nemělo.. ale zase kdyby jsme se měli furt všichni odkazovat tím, co se říká, tak nebude dítě v životě v chodítku, hopsadle a dalších milionech věcech… Tak nevím… píšu pouze svou zkušenost.....
Tohle se neříká, to tak prostě je, nohy mají být při problémech v abdukci (od sebe), viz široké balení atd. Když se tlačí k sobě, dostává to kyčelní kloub mimo ideální polohu.
V chodítku ani hopsadle skutečně moje děti nikdy nebyly a nebudou, jsou to dost nevhodné pomůcky, ne-li přímo škodlivé.
Andruscha-Čestmír píše:ivuska.h píše:Já bych se zase bála šátku, že ho pořádně neuvážu.....:D takže proot byl pro mě vak lepší, protože to má popruh široký s velkou ´´skobou´´
Však jasně, nic proti vaku (ostatně i do šátku se dá vázat do kolíbky), jen je potřeba znát omezení, která to má.
Mě se teda s tlustým šátkem vázalo malý mimino blbě. Girasol je fajn, rychle zanošený, ale přeci jen, je to tlustší šátek. Nejlíp se mi vázalo zatím s Didymosem indio jade se lnem (je to limitka, koupit se dá už jen z druhé ruky), taková tenoučká utěrečka, přitom nosná, pořizovaná z druhé ruky, takže nádherně zanošený.
Taky jsem měla na novoše vatanai koiru, ale ten celkem dost pruží (ale je to „pevný“ šátek), takže trochu víc člověk musí dbát na správné dotažení.
Girasol jsem měla Kati girasol pine tree, moc příjemný, na dítě tak od 5m už příjemné, ale přeci jen tlustší, takže na pidimiminečko bych asi zvládla, ale stálo by mě to trochu víc úsilí.
Krásně se mi váže taky s vlněnou limitkou Didymos lipové lilie.
Za pozornost vedle girasolu a didymosů určitě stojí i šátky Natibaby, hodně si je chválí.
elastik jsem měla jen od medley, hrůza
Příliš úzký, strašně tahací. Teď jsem si elastik nepořizovala a možná by mi byl trochu ulehčil život, ale nějaký kvalitnější, na třetě si možná nějaký elastik koupím, protože druhorozený nebyl moc nosící dítě a vázání bylo dost utrpení, než cca v 5m pochopil, že je to vlastně děsná sranda
Od té doby je při vázání spokojený
Vak bych jako jediné nosidlo nekupovala, je to zátěž jen na jedno rameno, pouze na čas, pokud má dítě nález na kyčlích, tak se v kolíbce nosit nemůže.
ivuska.h píše:Andruscha-Čestmír píše:
Tak my máme i jsme měli prý kyčle ukázkové ( dle doktorů ) , takže na nás to žádný vliv nemělo.. ale zase kdyby jsme se měli furt všichni odkazovat tím, co se říká, tak nebude dítě v životě v chodítku, hopsadle a dalších milionech věcech… Tak nevím… píšu pouze svou zkušenost.....Tak my jsme všichni v hopsadlech byli, mé dítě tam občas( 5 minut denně) je také a nikomu nic není…
ale nechme tuto diskuzi o šátcích a věcech tomu podobným…
Tohle se neříká, to tak prostě je, nohy mají být při problémech v abdukci (od sebe), viz široké balení atd. Když se tlačí k sobě, dostává to kyčelní kloub mimo ideální polohu.
V chodítku ani hopsadle skutečně moje děti nikdy nebyly a nebudou, jsou to dost nevhodné pomůcky, ne-li přímo škodlivé.
ivuska.h píše:Andruscha-Čestmír píše:
Tak my máme i jsme měli prý kyčle ukázkové ( dle doktorů ) , takže na nás to žádný vliv nemělo.. ale zase kdyby jsme se měli furt všichni odkazovat tím, co se říká, tak nebude dítě v životě v chodítku, hopsadle a dalších milionech věcech… Tak nevím… píšu pouze svou zkušenost.....Tohle se neříká, to tak prostě je, nohy mají být při problémech v abdukci (od sebe), viz široké balení atd. Když se tlačí k sobě, dostává to kyčelní kloub mimo ideální polohu.
Též jsem své děti „ochudila“ o požitky chodítek a hopsadel
Radši jim toto nedopřeju, než abych se za pár let bila do hlavy, že má dítě skoliozu…
Tak děkuju za rady holky, mám toho hodně, ještě jsem se chytře ptala holek na jiné diskuzi, takže mám asi milion druhů ze kterých vybírat ![]()
Jinak jsem zapoměla podoktnout, že malá právě nemá úplně dobrý kyčličky, budem muset ještě na kontrolu, máme mít abdukční balení. Takže budu potřebovat nosit v šátku v poloze, né do kolíbky, ale aby měla roztažený nožičky. Kdyby něco, tak se vás ještě přijdu zeptat
, díky.
Ještě mě prosím písněte jaký je rozdíl mezi skosenými a neskosenými konci na šátku? Díky.
Holky, oživuji, něco pro novorezeně??? Je silně dráždivá, musím něco koupit a v té nabídce se nevyznám. Děkuji moc