Jde se nějak bránit (práce)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
SUIP vám poradí co se týče odpracovaných hodin, zbytek je o slušnosti zaměstnavatele
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, toto je novodobé otroctví. Bránit se můžeš tak, že pošleš na zaměstnavatele nějakou kontrolu, ale pravděpodobně přijdeš o práci, protože jakmile si začneš stěžovat, tak tě vyhodí a přijmou nějakého dalšího zoufalce, co stojí ve frontě na jakoukoliv práci. Otázkou je, platí tě za těch 40 hodin měsíčně, nebo za skutečně odpracované hodiny? Jinak ani 40 hod. měsíčně nějak na 300 hodin ročně nevychází…
Upřímně, není mi jasné, jak si tohle vůbec může nějaký zaměstnavatel dovolit, ale bohužel se to děje všude kolem nás a člověk se bohužel nijak bránit nemůže, když nechce přijít o práci. Pokud je to jen trochu možné, najdi si jinou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jim prostě oznam, že buď chceš klasickou pracovní smlouvu, nebo že tam chodit nebudeš. Moc dalších řešení není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina Tohle nemá s otroctvím nic společného.
Zakladatelko : Můžeš se obrátit na UP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, tenhle systém práce znám. Ze začátku roku pracuješ na dohodu o provedení práce, až vyčerpáš povolené hodiny, tak ti dají podepsat dohodu o pracovní činnosti. Tento druh firem chce především stlačit co nejníž náklady na zaměstnance. Pokud můžu radit, najdi si jinou práci. Pokud ji nemůžeš sehnat v místě bydliště, dojížděj, najdi si práci s ubytovnou nebo uvažuj o přestěhování. To, co popisuješ (a co jsem zažil), nemá perspektivu. Tímhle stylem jsem viděl pracovat inženýra za 12 000 hrubého a s velkou zodpovědností - fakt hnus.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina Platí pouze za uzavřenou smlouvu. Takže tam třeba můžu sedět celý den zdarma.
- Citovat
- Upravit
@hBod píše:
@Fazulina Tohle nemá s otroctvím nic společného.
No nevím, 40 hodin dostane zaplaceno, zbývajících cca 120 měsíčně dělá zadarmo, jak bys to tedy jinak nazvala?:-) Každopádně je to nezákonné a určitě bych se obrátila nějak o pomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina píše:
No nevím, 40 hodin dostane zaplaceno, zbývajících cca 120 měsíčně dělá zadarmo, jak bys to tedy jinak nazvala?:-) Každopádně je to nezákonné a určitě bych se obrátila nějak o pomoc.
kde psala že to dělá zadarmo? A hlavně dělá to dobrovolně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 ohledně té smlouvy, tak tu nepřepíšou. Už jsem si to zjišťovala, od těch co tam pracují bůh ví jak dlouho. Prostě celý rok jedou tady na tu jednu smlouvu, hodiny nehodiny.
- Citovat
- Upravit
No ono je to s tou smlouvou trochu jinak. Muzes u jednoho zamestnavatele odpracovat max. 300h/rok, ale jestli si to odpracujes za 2 mesice a pak konec, tak to nevadi. Zamestnavatel nesmi porusovat povinne prestavky dane zakonem, coz nejspis nedela. Rada je jedinna, pokud se ti nelibi, nepracuj tam. Co se tyce nemoci, spravne bys mela mit potvrzeno od lekare.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Jura007 ohledně té smlouvy, tak tu nepřepíšou. Už jsem si to zjišťovala, od těch co tam pracují bůh ví jak dlouho. Prostě celý rok jedou tady na tu jednu smlouvu, hodiny nehodiny.
Tak to jsou zralí na návštěvu orgánu inspekce práce. Pokuty jsou v řádu milionů korun - máš šanci poslat ty vydřiduchy pod vodu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elchirk píše:
No ono je to s tou smlouvou trochu jinak. Muzes u jednoho zamestnavatele odpracovat max. 300h/rok, ale jestli si to odpracujes za 2 mesice a pak konec, tak to nevadi. Zamestnavatel nesmi porusovat povinne prestavky dane zakonem, coz nejspis nedela. Rada je jedinna, pokud se ti nelibi, nepracuj tam. Co se tyce nemoci, spravne bys mela mit potvrzeno od lekare.
Jenže ono to neni třeba dva měsíce a konec, jede se prostě dál i bez předělané smlouvy.
- Citovat
- Upravit
@Jura007 píše:…a jít na pracák
Tak to jsou zralí na návštěvu orgánu inspekce práce. Pokuty jsou v řádu milionů korun - máš šanci poslat ty vydřiduchy pod vodu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No pokud jedou cely rok na jednu smlouvu, tak to jim davaji penize bokem a na vyplatnici se uvadi neco jineho, nez je skutecnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
obracím se na vás s prosbou, třeba budete některá vědět. Jsem v práci na dohodu ve které mám napsáno max 300h ročně/ cca 40 hodin měsíčně. Problém je v tom, že se po nás chce abychom chodily od pondělí do pátku klasický osmičky a ob týden i v sobotu. Když potřebujeme něka uvolnit dělá s tim vedoucí strašné obštrukce. A hlavně i ten přístup, na minulý tden jsem měla volno, podložila jsem to i papírem, a od včera mije špatně, nějaká chcřipajzna, tak jsem dnes psala, že mám horečky přes 38 a že dnes nedorazím, ale zítra se pokusím, odpovědí mi bylo že si mám přijít, vzít si prášky s sebou a že venku je teplo. Tak jsem jí už asi dost razantně odepsala, že v tomjle stavu opravdu nikam nejdu, bolí mě snad každý chlup. Tak mi napsala, že mě očekává zítra.
Jde se takovémuhle přístupu bránit? A jak? Už třeba to, že nás nutěji chodit na plnej pracovní úazek ale smlouva je postavena uplně jinak?