Jde zabránit půjčce?

50725
29.7.10 22:58

Jde zabránit půjčce?

Je možné nějak zabránit tomu, aby si člověk půjčil? Třeba i sám že by se někde nechal zapsat, aby mu nikde nepůjčovali, případně pouze proti podpisu nějaké další osoby?

Spíš teda myslím, že ne, aspoň jsem to nikdy neslyšela, ale třeba někdo ví víc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Michaelakkk
29.7.10 23:02

No já si myslím, že když jsou manželé a jeden z nich si chce vzít soukromou půjčku potřebuje k tomu podpis toho druhého manžela, takže to je jistý druh toho proč si nepůjčit jen tak :D

• Citovat
  • Upravit
10872
29.7.10 23:11

manžel/ka tomu může zabránit, pouze pokud je to vyšší půjčka - každá banka to má ale trošku jinak - třeba Poštovní banka nad 150 000, Mbank už nad 90 000…

Zabránit tomu nelze, pokud si to ale člověk přizná, že si nemůže půjčovat, tak je to určitě krok správným směrem :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
29.7.10 23:11

Podpis druhého manžela potřeba není (nebo ne všude). Manžel si takto vzal půjčku a já nic nevěděla. :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
29.7.10 23:13
Hvezdicka1 píše:
Podpis druhého manžela potřeba není (nebo ne všude). Manžel si takto vzal půjčku a já nic nevěděla. :evil:

Hm tak to jevydřiduch, nebo si ji bral na svou firmu? protože když jste manželé tak při rozvodu se dělí i dluhy napůl, proto by seo všech soukromých půjčkách mělo vědět ne?

• Citovat
  • Upravit
5093
29.7.10 23:14

Hmm, Michaelo, ale tady asi nemusí jít zrovna o manžele… A mimoto si myslím, že ne každá „banka“ žádá podpis manžele/manželky.

Angu, já teda moc neporadím. Co se zkusit zeptat přímo u těch finančních institucí? Třeba si každá z nich vede nějaký svůj „registr dlužníků“ nebo „nežádoucích osob“? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
29.7.10 23:17

Zákon teda souhlas druhého z manželů předpokládá- jetím totiž i zavázán- pokud se nejdená o půjču(nebo něco jiného) co přesahuje značně příjmy domácnosti a o čemž druhý z manželů nevěděl
No dle mě to lze- řeklabych že omezením způsobilosti k právním úkonům- dělá soud na návrh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
29.7.10 23:18

Tím myslím,že tím omezením způsobilosti jde zabránit půjčkám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
29.7.10 23:36

Angua, jediný způsob i když asi ne moc dobrý bych viděla v tom, udělat záměrně nějaký dluh - na kterém třeba nebudou nabíhat penále, nebo až po hodně dlouhé době - možná 1.poplatek za televizi nebo rádio. Tím se zapíšeš do soupisu dlužníku zvaného SOLUS. Většina firem s tohoto soupisu kouká, pokud si chceš někde půjčit, nebo i zařídit paušál a pokud to máš tak máš útrum. Tohle se ale týká solidních firem a mobilních operátorů, televize a podobných firem. Pokud se jedná o nebankovní půjčky nenaděláš nic.
Třeba i ty větší jako provident a další využívají SOLUS ale ti malý vydřiduši na to nekoukaj a půjčují jak o život.
koukni na www.solus.cz - tam se možná něco načteš, nejznámějsí databáze dlužníků! Možná ti i tam poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.7.10 08:30

Díky moc za reakce, manžel/ka je mimo hru, jsou rozvedení, přesto se snaží pomoct…

Carrinka, no, přizná, ale právěže jenom někdy :roll:

Omezení způsobilosti - to mi přijde celkem drsné, ona ta osoba zas není jako nesvéprávná… ale zkusím zjistit, jaké jsou možnosti…

Helus, ptali se jednou, ale paní říkala, že jí je to jedno, že je jenom zprostředkovatelka 8-o

Nikita - žádné takové věci bohužel neplatí, ale zkusím tam mrknout, díky moc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.7.10 08:58

No a co a kolikrát teda musí člověk nezaplatit, aby ho do toho Solusu dali? Třeba z půjčky v bance? Když už hrozili exekucí z Home Creditu, ale pak zaplatí, je pravděpodobné, že dlužníka do databáze zařadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
30.7.10 11:00

No jo,ale co si budeme povídat-je strašně moc pochybných společností,co mu půjčí stejně!!!!Nehledě na tu databázi.
Hele ono to omezení způsobilosti není zasa tak drsné- soud prostě vymezí,že tato osoba je jinak způsobilá dělat vše,je prostě nebude moc uzavírat smlouvy o půjče no!!!!To není jen pro blázny- ale je mi jasný,že se to obecně traduje- jako,že kdo má omezenou způsobilost k právním úkonům je blázen.Jako viděla bych to jako jedinou možnost :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
30.7.10 11:46

Angua - myslím že po třetí upomínce na jednu platbu. Ale různé firmy se k tomu staví vždy trošku jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
30.7.10 12:13

Anguu, ten soupis dlužníků nic neřeší - Provident půjčí i přesto, že člověk na registu, a půjčí dokonce několikrát a opakovaně. Těmto společnostem je to jedno..

Zabránit se tomu nedá, jedině omezením způsobilosti právních úkonů, což nejde jen tak udělat udělat např. ani při diagnoze gamblerství :mrgreen:
Jde to jedině přes soud a z vážných důvodů, nejde to třeba ani na osobní žádost přes notáře.

Jen jsem tím chtěla říct, když jsme v rodině tento problém měli v akutní fázi, taky jsme se snažili zjišťovat,i s pomocí právníka, co můžeme udělat proto, aby si gambler nepůjčoval. Prostě nic, fakt se tomu právně zabránit nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
30.7.10 12:14

P.S., vím, že asi neřešíš tento problém, jen jsem se snažila odpovědět na Tvou otázku :-)
Nezabráníš..
Jak je to mezi manželi, nevím přesně, ale u společností typu Provident myslím dost podobně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel