Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
No ja ted v unoru letela k zubari, pac jsem myslela, ze me strasne boli sedmicka, ze nejakej kaz, a bolelo to opravdu fest. On mi zjistil, ze zub je mrtvej, a mam zanet pod tim v dasni. Zub mi vnitrek vyvrtal, uz tim se mi ulevilo, vrtal mi ho bez umrtveni a opravdu me to nebolelo, takze je fakt k. o.,nasadil mi antibiotika, za par dni diru znovu vycistil a zaplacl nejakym cementem docasnym. Ted koncem brezna tam jdu zas a normalne mi udela bilou plombu.
Taky jsem se bala, ze mi ho automaticky vytrhne - co s mrtvym zubem ze..ale evidentne to neni v trapu a zub budu moct normalne pouzivat dal..huraa.
@marcellia jo mě se to stalo kdysi, vyčistil kanálky atd je to pár let… No a nějak mě nebolí zub ne mrtvý. Ale spíš dáseň kapku. A jdu se jen tak kouknout do zrcadla, zda se nehýbe a on opravdu. Takže jsem začala brečet, že kde vezmu na zub..puchybuji že zachrání viklajici zub.
Takže podle mě implantát atd… Na to mít nikdy nebudu v této době sem ráda že mám na jídlo. Tak se koukám do zrcadla jak moc to půjde vidět. A dost. Pětka jde vidět hodně dole. Už ta sestka na druhé straně jde vidět a nad tím 4 la 😭 😭 😭 už nemám. 2 sedmičky, šestku čtyřku a teď pětka 🤮 😭 😭
@Anonymní píše:
@marcellia jo mě se to stalo kdysi, vyčistil kanálky atd je to pár let… No a nějak mě nebolí zub ne mrtvý. Ale spíš dáseň kapku. A jdu se jen tak kouknout do zrcadla, zda se nehýbe a on opravdu. Takže jsem začala brečet, že kde vezmu na zub..puchybuji že zachrání viklajici zub.
Takže podle mě implantát atd… Na to mít nikdy nebudu v této době sem ráda že mám na jídlo. Tak se koukám do zrcadla jak moc to půjde vidět. A dost. Pětka jde vidět hodně dole. Už ta sestka na druhé straně jde vidět a nad tím 4 la 😭 😭 😭 už nemám. 2 sedmičky, šestku čtyřku a teď pětka 🤮 😭 😭
Mazec. Mela byses o zuby zacit starat. ![]()
@Tajemnadama píše:
Mazec. Mela byses o zuby zacit starat.
Tak někomu se ty zuby kazí
já jsem taky díky předchozí zubařce o pár zubů přišla, naštěstí ale jsem prošla endodoncií a dodala korunky, takže implantát stačí ZATÍM jeden…
A to jsem chodila víc jak dvakrát ročně k zubařce, stěžovala jsem si na bolest a stejně.
@Anonymní píše:
No ja te chapu, ja bych taky nechtela byt bez zubu a navic je to dneska strasne draha zalezitost. Me rikal zubar at si pripravim az 6.000.-
, protoze ja odmitam tmavou plombu. Je to hodne penez, ale ja s muzem mame dohodu, ze zuby budeme mit v cajku at to stoji co to stoji, jenze jsme na to dva, prida mi na to…
Že se ti viklá ještě neznamená, že ti ho musí vytrhnout. Pokud tam nemáš zánět, neulomil se ti, je vždycky naděje, že se s tím dá něco dělat. Ale teda zubů ti chybí ve 35 letech fakt dost. Buď blbý zubař nebo špatná péče.
@Margery píše:
Tak někomu se ty zuby kazíjá jsem taky díky předchozí zubařce o pár zubů přišla, naštěstí ale jsem prošla endodoncií a dodala korunky, takže implantát stačí ZATÍM jeden…A to jsem chodila víc jak dvakrát ročně k zubařce, stěžovala jsem si na bolest a stejně.
Kazit neznamená ze mas pul huby venku v pětatřiceti.
@Tajemnadama
Já teda chodím 1 krát ročně na dentální hygienu. 2 krát ročně zubař. Bohužel teď už to je 1 krát ročně. V Prosinci mě poslala sestra domu, že mohu až v. Březnu
A já měla zuby vždy oka. Bohužel s každým porodem šel zub dolů. Po druhém dokonce dva..
@Tajemnadama píše:
Kazit neznamená ze mas pul huby venku v pětatřiceti.
No zubař bohužel jeden zub ssel ven mou vinou 4 la.
A zbytek po záchraně zubů stejně nešlo zachránit.. vždy za nějaký čas, zubař vyrval. Ani do jednoho zubů už nedělal.. rozřezal dáseň pod a čistil každý den, jsem tam chodila. Ale od základní školy mám pořád něco.. Ale i v nižším věku jsou lidé bez zubu.
A pravidelně návštěvy mám.
@Anonymní píše:
@ZuzaM no Ta 4 já zub je mou vinou na střední mi tam dala nějakou vložku a já měla dojit za 14 dni, samozřejmě jsem nesla. A odstěhovala se našla zubaře ale zub se odlomil prostě zůstal kořen. Neměla jsem na opravu.
Po té jsem otěhotněla a začaly mě bolet zuby ale hrozne. Měla jsem rizikové těhotenství, takže zubař mě moc nechtěl stresovat. Takže vyvrtal a oka.
No ale po porodu jsme o ten léčeny zub přišla 7 cka dole. Našla jsem si přítele a přestěhovala jsem se. A jiný zubař, jelikož ten můj skončil.
Pravidelné kontroly plomby mám od základky, takže vše moje vina.
No to mi chyběly 2 zuby.
A před 7 lety druhé tehu. A další problémy.
Po porodu jsem hned letěla a čistil mi kanálky zánět v dásní řezal atd… nakonec vyrval. Takze 3 zub venku. Za půl roku nahoře sedmička ta byla na půl nešlo nic dělat říkal.
No a tak mi chybí 4 zuby 2 sedmičky,6,4
No a nechci přijít o další.. jenže nemám desetitisíce navíc. Uvidím co mi zítra řekne.
Nechci do zubů rýpat. Nevím, jestli se hýbe hodně málo. Ale když na zub kousnu bolí tak zvláštně..podle mě zánět 😪 ale ven.ho nechci uvidím co navrhne
Ona je to někdy vina i zubaře, že neléčí správně. Bohužel v dnešní době je to fakt drahé, každá plomba 2000,–, a to nemluvím o těch dalších zákrocích. Ale jestli ti chybí 4, tak to musí být dost vidět nebo sis tam nechala dát náhradu?
Tak samozřejmě záleží co řekne zubař. My tady můžeme říct co chceme, ale pokud zubař řekne, že to zachránit nepůjde, tak to nepůjde.
Mi takhle ale zachránili zub, ke kterému se dostal nějaký bordel z vedlejšího zubu, který mi komplet dodrbala moje stará zubařka (špatná plomba - zánět pod zubem = musel ven.)
Dal mi na výběr, buď ten zub vytrhneme, což je zdarma, a nebo udělá všechno proto, aby ho zachránil, ale bude to stát tak 3k a není zaručené, že se to podaří. Samozřejmě jsem zub zachránit chtěla. Už tak že mi museli vzít jeden.
A nechápu ty kydy, že se má autorka o zuby starat. Ne každý si nechává pusu uhnít tím, že o ní nepečuje. Někdy se to zvrhne „samo.“
Já měla před prvním dítětem v puse jediný kaz - ten špatný zub, co mi kdysi dodrbala zubařka. Během prvního těhotenství se mi ale brutálně rozjely kazy. Zubař absolutně nechápal, protože jsem chodila na kontroly pravidelně, stejně jako na dentální hygienu, režim úplně stejný co před těhotenstvím. U druhého těhotenství úplně nemlich to samé. Teď mám zuby rozvrtané komplet a to používám všechno co jde (nitě, kartáčky, ústní vody, čistím 3× denně, sladké skoro nejím, samozřejmě pravidelná dentální hygiena k tomu.)
Jedna má známá přišla skrz těhotenství o 3 zuby.
@LilyJane chodím na pravidelné kontroly i dentální.
Bohužel za ten jeden zub si můžu sama bylo.mi cca 16 let ta čtyřka.
Zbytek ale při záběru zubů vyrvala jedná ex zubařka, že to už opravit nejde je to cca 10 let zpět. To bylo po prvním porodů. Po té jsem se stěhovala měnila zubaře a ten dával chudák do kupy zuby po ní. Plomby už jsem měla od základní školy ☹️ no a otěhotněla jsem po druhé a ten samý kolotoč. Zuby tam jsem byla častěji než na gynekologii.
Hned po porodu jsem letěla s oteklou pusou brečela s dítětem v náručí, že sem nespala.
Dotoho mi po druhém porodu naskočila panicka ataka 😪 nehorší věc co mě potkala.
Tak tchýně vzala malou on se snažil co se dalo ale, musel ven. Takže ani injekce nezabrala nic sestra držela on to tahal..sem brečela jak…
A ta sedmička minulý rok to je po 6 letech od posledním vytržení.,😪 A teď nevím. Ten zub už je pár let mrtvý ještě mi ho dával do kupy po porodu zubař.
Vyčištěné kanálky bez nervů.
A teď když něco kousnu tak zvláštně zabolí na chvíli, ale přejde to. Podle mě tím. ze tam není nerv tak to tak neboli.
A bude buď zánět nebo nevím. Nechci už do toho rýpat. A teď přemýšlím, jak dotoho bude rýpat on a zkoušet jak se hýbe, ať to nerozdělí ještě víc. Zda jde vidět na rtg jak je uvolněný
Já už se sama bojím abych ho víc nerozhybala.
Tak je to finančně náročné a opravdu to záleží na zubaři. Navíc, když zubař neumí pořádně udělat plombu, tak do roka dvou máš po zubu, když je „dobrý rok“…
Ahoj, jsem čeká vystrašená
Všimla jsem si, že se mi viklá zub
Trochu me pobolivala dáseň, ale myslela jsem ze zubní nitě. jak minule.
Potom jsem kousla do sušenky a nějak to kruplo a nevím zda sušenka nebo zub.
Ale ráno, letím k zubaři. Doufám, že mě vezme.
Zub ne mrtvý už několik let.
Ale nechci o něho přijít už tak v 35 mám pár zubů venku..je to ještě pětka dole 😭 😭 už tak na druhé straně nemám 6 a vedle pětky mám jen 6-8 na té straně sedmička venku.
Kdyby to byla zadní neřeším, ale pětka jde docela vidět. Jsem úplně ve stresu. Bojím se, že o to přijdu.
Chodím na kontroly 2 ročně. Min rok jednou byla jsem v Prosinci po druhé, ale sestra mě poslala domu, že už se chodí 1×
Tak mám zavolat v březnu.
Ale nebudu čekat, než mě objedná ráno tam letím.
Ale dá se to zachránit? Korunka asi ne, že když se hybe? Jazykem to cítit nejde, ale. prstem ano když zatlačí.
Ale neboli to asi kvůli tomu, že je mrtvý..a ani nevím, jestli se nehýbe už déle. Ach jo 😪