Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsme s partnerem spolu uz osm let a sedm zijem spolu. Mame čtyřletou dceru a syna na cestě. Nikdy jsme nebyli dve hrdličky. Ja bych se cukrování nebranila, ale partner je spíš rozumově zalozen a city projevuje…no spis neprojevuje. Od neděle spolu nemluvíme. Sli jsme spat pozde a ja jako tehule v noci chrapu. A tak se partner celou noc budil a budil i mě. Je teď v hubnoucim modu a tak ráno vstávál a sel cvicit na stroje v obýváku. Narusila jsem mu program tim, aby jel vyzvednout dceru. To se mu nehodilo, protoze ještě neobedval. Ja pro ni jet nemohla, nemam vycházky. No a pak jsme meli jet okouknout kocar a udelat si pri tom výlet. A tehdy to zacalo. Byl na me vyslovene hnusny, jestli znam adresu, abysme nekam nejeli zbytečně. A proc jedeme tak daleko a ze jsem to zase vymyslela uplne blbe…no nastvala jsem se a rekla mu, ze pokud se hodla chovat takhle tak s nim nikam nejedu. Zabalila jsem dceru a jeli jsme samy včetně výletu. Kocar jsme nekoupily a tak se doma zvedla druha vlna kritiky, ze to byla úplně zbytečná cesta a jak jsem k ničemu. Podotykam, ze výlet jsme si užily a bylo to tam i zpet necelých 40 km. No a od te doby na me nemluví. Kdyz mu neco reknu tak odpovi az po dlouhé pauze, nepodiva se na mě. Nic. Dnes odjel s dcerou na hory do neděle. Zabalila jsem mu vsechny veci, uvarila, napekla. Oznamil mi, ze se me nikdo neprosil, abych to delala a spoustu veci vytridil. Včetně buchty a léků pro dceru! Teda jen paralen a ibalgin sebou ma, ale stejně cotam bude delat kdyz bude mit horecky. Je teď nastydlá a kašle a tak to může byt hned..Napsala js mu i jak to ma brat( leky na kasel..) tak to nechal doma s tim, ze snad umi cist a je to psane na lécích. Podotykam, ze ji nikdy zadny lek nedaval ani nevi co tam ma. No a kdyz jsem s nim o tom chtela mluvit tak mi rekl, ze se mu do vseho jen seru..nikdy mu do niceho nemluvim, naopak jsem ten typ co vsechno odkyve necham se sebou orat. Muze delat co chce, jit kam chce. Obcas prudim, ze by mohl po sobe uklizet nadobi a venovat se diteti ale jinak ma doma havaj. Home ofice, pak si cvici a nakonec zaleze k pc. A pri nicem z toho se ho snazime nerusit. Samozřejmě podnikáme i spolecne aktivity, ale ty jsou spise venkovní a to v tomhle pocasi a v mem stavu ted omezujem..jinak se o nas stara- nakupuje, zaridi vsechny urady a veci s chodem domácnosti..
Na mě to působí, že neumí moc komunikovat a dávat hned najevo co mu vadí a co ne, tak se v něm prostě nastřádala frustrace a bouchnul. Ty se hoď do klidu, pokud bude dcera nemocná, jistě jí léky dá, a pokud budou nějaké chybět, sežene lékárnu nebo se vrátí domů ne? Zase už to není miminko, aby ses doma klepala strachy, jestli se jí něco nestane. A příště se ho prostě zeptej, jestli stojí o to, abys jí zabalila a navařila, nebo se postará sám. Koneckonců, ať si to zkusí, ty budeš mít méně práce a on se naučí lépe fungovat a třeba pak i ocení to, co pro ně děláš.
Přestaň kolem něho skákat, jako by byl nesvéprávný
úplně chápu, jak to myslel, že se mu do všeho s**eš. Jak kdybys byla jeho matka, ne partnerka
@Alojska já tě nepotěším..
víš, ty to myslíš fakt dobře, jsi taková ta pečující máma, jenže jemu šíleně, ale fakt šíleně lezeš na nervy.. už je na tebe úplně alergický s tou vší péčí…
ty bys měla povolit, nechat ho trochu volně dýchat, jinak si najde nějakou, která sice nepečuje, ale taky mu vůbec nic neorganizuje, nepeče, ovšem dobře kuká a je s ní zábava…
fakt ti to nerada říkám, ale zabrzdi se…
děcku by se tam bez buchty a tašky plné léků nic nestalo…
PS : při rozvodu mi ex říkal, že už si připadal, že se ho budu i ptát, jestli si papučky pěkně vyrovnal před postýlkou ![]()
a hele, měl vlastně pravdu - příliš péče a buzerace nevydrží nikdo…
Taky mi přijde, zes mu sebrala veškerou zodpovědnost, a on se vzteka, protože z nej děláš nesvéprávného blbecka. Vidím to kolem sebe dost často - kdyz už ženská jednou za rok odjíždí a nechává dítě s chlapem, tak navari, napece, napíše seznamy kdyby něco, tak nějak automaticky předpokládá, ze až se vrátí, bude muset uklidit binec.
Popravdě já kdyz odjizdim, tak se max slovne pobavíme o tom, co chlap uvaří, vůbec mě netrápí, ze vytáhne z mrazaku rybi prsty a zakusek bude susenka 🤷♀️ ještě se nestalo ze by jeli na víkend, to nás čeká za dva měsíce. Ale až pojede, tak sbali veci sám, nic horšího než ze bude muset shánět ručník a ze dítě bude dva dny ve stejném oblečení se nestane. Je rodič jako já, postará se jako já.
Prudit ho s každou hlouposti by vedlo jen k tomu, ze by příště nikam nejel. A přesně k situaci, co popisuješ.
@tess50 ale je…
NIC se nemá přehánět… ![]()
nikdo normální dospělý se nechce cítit jako nesvéprávné děcko.
A ono se to městná a bobtná a doutná… a jednoho dne to bouchne…
@tess50 píše:
No, jsem ráda, že zmiňujes přehnanou péči jako možný problém, protože v jiné diskuzi mě osocili, že to rozhodně problém v manželství není.
Tak on je rozdil mezi peci a zajmem partnerskym a chovanim se jako otravna mama maleho smrada. Ja sama mam obcas sklony k prehnane peci (respektive pripominani), takze se tez cilene hlidam a ne vzdy tedy uspesne, to je treba priznat
.
@tess50 píše:
To je pravda. Já tomu rozumím. Ale jak píše Lucy, nic se nemá přehánět. Když se to prezene, tak se holt ten opecovavany objekt může vzbourit a utrhnout z řetězu a opustit zlatou klec.Pak je pozdě.
Jasne, rozumim. Jako urcitou peci/zajem ma asi rad kazdy, vcetne nas zen. Spis si myslim, ze tady partner zakl. je castecne dotceny tim, ze je ukolovan i v peci o dite, coz muze vnimat jako neduveru. Asi jako kdyby nam chlap sestkrat zduraznil, ze mame davat pozor na tom novem kruhaci
.
@Alojska upřímně, taky by si mě dost sr_ala… Ty to asi myslíš dobře, chceš být milá a hodná, aby vše bylo v pořádku, ale je to už jen z popisu dost otravný. Nech ho být, ať si poradí, neboj se, dcera neumře a on třeba aspoň ocení toho pro něj děláš, když to také necháš občas na něm.