Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkus to probrat s doktorkou. Říkala si ji to už? Je možné, že vykazuje známky autismu? Dělá se na to takový dotazník, kdy co dělá, co umí, jak se chová atd. Také to může znamenat něco jiného nebo taky to nemusí znamenat nic, ale dobré vědět, co se děje.
Určitě to s někým odborníkem prodiskutuj, když tě to trápí, to bude nejlepší
Snad se dopátráte nějakého výsledku. Přeji ti, aby to nic neznamenalo a měla si dcerku v pořádku ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz, mám dvě děti, syn naprostou v pořádku, proto nemám moc s čím srovnávat, ale přijde Vám chování, mě čtrnácti měsíční dcery v pořádku?Chodí od 10 měsíce, ukáže jak je velká, jak se má a paci, ale jen pokud se jí chce a má naladu. Neřekne žádné slovo, hraje si, ale sama, baví ji takové hračky jako kostky, dávat na sebe ty kolečka, vkládačky, lovení rybiček (tu miluje), zkrátka takové u kterých zapojí mozek. Když si s ní chci hrát, odhání mě.
Spát chodí sama, vezme si flašku a odchází si lehnout, nevyžaduje uspávání, nošení, mazlení. Ráno vstane, vyjde z pokoje ani se na mě nepodívá a zas si jede to své.
Když na ni volám, nereaguje, když zapískám na prsty, nereaguje, ale hluchá nebude, protože když mi zvoní mobil, tak se otáčí a hledá ho. Do očí se moc nedívá, celkově moc nenavazuje oční kontakt. Nenechá se nakrmit a nevezme si od nikoho nic z ruky, člověk ji to musí položit na stůl a ona si to vezme sama (jídlo, pití, hračku).
Všude leze, vyleze na gauč, na komodu, prostě kamkoliv může, tam leze a to dělá půl dne, nedej bože, že ji sundám dolů.
V kočárku být nechce, za ruku držet nechce, ona vlastně nechce nic, jen klid. Všichni v okolí mi říkají jak je hodná a jaký mám štěstí, no, ale víte co, to není o tom, že mám hodně dítě, ale o tom, že mám dítě co na mě doslova se_re, a to už mě trochu mrzí
Mám pocit, že s ní není něco v pořádku. Co myslíte? Je jen taková nebo náznak nějaké nemoci?
Podobna byla segra, jako mimino v postylce cele dny s na kolinkach s ni vrzala do predu do zadu az vyryla koleje v parketach, pak si sama skladala, sama cetla, pak cele dny cvakala na starem psacim stroji, nikoho nejak nepotrebovala, zlomilo se to na druhem stupni trochu, to jsem ji asistovala u tech silenych chemic. pokusech, pak cetla porad stare pravni knihy po dedovi, sama kolektiv ji byl u p.le no vlastne ji to zustalo, je singl, cestuje, uspesna ve svem oboru, ale vystaci si sama, asi dve kamosky obcas pokec.
Zajdi za ošetřujícím pedatrem/trou, tak jako tak vás čeká plošný vývojový screening. pobav se o svých obavách.
Bohužel nemá moc smysl to řešit přes internet - tam se pochopitelně najdeš v několika diagnozách.
Rozhodně to není tak že na tebe sere, jsi pro ní naprosto nepostradatelná a jen díky tomu že má tvoje láskyplné zázemí, tak si může jet ve vlastních kolejích. Jakmile by si někde selhávala a byla špatná matka, tak by nejspíš byla zoufalá, vzteklá a možná i agresivní. (zde neplatí obrácená implikace, pokud máte to smůlu, že máte dítě s dráždivějším temperamentem, tak to nezamená že jste špatné matky… )
Ať už to je batole v rámci vývojových norem, nebo tam bude nějaký nevyrovnavý vývoj - tedy něco urychlené a něco zpomalené a nebo tedy nějaká neuroatypičnost - jako třeba vysoce funkční autismus.
https://autismport.cz/testy
Zde si můžeš udělat test na případný autismus.
Je moc mala na cokoliv. Nema ted cenu to resit, protoze ty deti se meni rychle a takto male dite ti resit nikdo nebude. Muze to byt nejaky maly problem, ale taky vubec nemusi. Pockej na dotaznik, co se dela v 18 mesicich, ale driv ho nedelej. I tydny mohou vse zmenit. Rozhodne nema cenu se s tim stresovat nebo jinak zabyvat. Stejne budes muset pockat. A ikdyz by ti vysel pozitivni, tak se zas zopakuje ve 2 letech.
@Ju21na Děkuji, dotazník 1-3 roky, moc nechápu jak se to bere, protože tříleté dítě je úplně jinde než roční, takže samozřejmě mi u dotazníku ukazuje, že má PAS, ale nijak mě to neznepokojuje, protože, kdybych ho udělala ve 14 m synovi, byl by pravděpodobně také autista.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova 14, omlouvám se.
To je malinká test na pás se dělá v 18 mesicich
ve 14 měsících spousta dětí ani nechodi o nějakém mluvení není ani řeč.
Ahoj, mám dotaz, mám dvě děti, syn naprostou v pořádku, proto nemám moc s čím srovnávat, ale přijde Vám chování, mě čtrnácti měsíční dcery v pořádku?
Chodí od 10 měsíce, ukáže jak je velká, jak se má a paci, ale jen pokud se jí chce a má naladu. Neřekne žádné slovo, hraje si, ale sama, baví ji takové hračky jako kostky, dávat na sebe ty kolečka, vkládačky, lovení rybiček (tu miluje), zkrátka takové u kterých zapojí mozek. Když si s ní chci hrát, odhání mě.
Spát chodí sama, vezme si flašku a odchází si lehnout, nevyžaduje uspávání, nošení, mazlení. Ráno vstane, vyjde z pokoje ani se na mě nepodívá a zas si jede to své.
Když na ni volám, nereaguje, když zapískám na prsty, nereaguje, ale hluchá nebude, protože když mi zvoní mobil, tak se otáčí a hledá ho. Do očí se moc nedívá, celkově moc nenavazuje oční kontakt. Nenechá se nakrmit a nevezme si od nikoho nic z ruky, člověk ji to musí položit na stůl a ona si to vezme sama (jídlo, pití, hračku).
Všude leze, vyleze na gauč, na komodu, prostě kamkoliv může, tam leze a to dělá půl dne, nedej bože, že ji sundám dolů.
V kočárku být nechce, za ruku držet nechce, ona vlastně nechce nic, jen klid. Všichni v okolí mi říkají jak je hodná a jaký mám štěstí, no, ale víte co, to není o tom, že mám hodně dítě, ale o tom, že mám dítě co na mě doslova se_re, a to už mě trochu mrzí
Mám pocit, že s ní není něco v pořádku. Co myslíte? Je jen taková nebo náznak nějaké nemoci?