Je můj syn barvoslepý?

168
26.3.15 14:37

Je můj syn barvoslepý ?

Dobrý den, najde se tu nějaká maminka s podobným problémem? Máme 3,5 letého syna a s barvami bojujeme už rok. Už jsme dostali i upozornění ze školky, že je jediný, který barvy neumí. Máme prý víc trénovat. To se lehce řekne, ale syn v barvách prostě tápe a my netušíme, jestli je vůbec vidí. Pozná černou, bílou, oranžovou, někdy žlutou a zelenou a červenou. Je to pro nás velká záhada, protože syn velmi správně rozdělí barevné kostičky na hromádky podle barev, ale jakmile se začneme ptát na barvu, tak odpoví třeba dvakrát správně a po třetí špatně. Na tu samou barvu. Vůbec to nemá logiku. Zažila to některá z vás? Prosím o rady. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8996
26.3.15 14:43

Mám kamarádku která je barvoslepá - vidí různé odstíny šedi. Nejsem si jistá, zda dokáže říct co to je za stupeň šedi, ale kostky by jistě taky správně rozdělila podle barev. Takže je možné, že je barvoslepý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
26.3.15 14:45

@marram3 máme doma totéž. Taky mu je 3,5 roku a snažíme se tak od 2 let. Všechno je modrá. Teď nově umí pojmenovat černou, ale musí sám, jak se ptám já, tak se 2× trefí a na 3. pokus chyba. Jinak jedeme sluníčkovou, jahůdkovou, ijáčkovou (světle modrá), mráčkovou (tmavě modrá). To se trefuje ve 100%, ale pojmenovat neumí. Dokonce pořád je modrá jako jahůdka, ale ukáže na červenou. Nějak mě to nechává v klidu. Barvy bych řešila tak v 5 letech.
Pokud by neuměl barvy třídit, tak bych to řešila hned.

• Citovat
  • Upravit
26.3.15 14:47

Nemusí být nutně barvoslepý, jen může mít částečnou barvoslepost. Nebo tu, co je přenášena matkou, jejíž dědeček to taky měl. (Nevím jak se jemnuje a je to geneticky podmíněné).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
26.3.15 14:47

Na barvoslepost jsou testy, které se dají provézt, doktorka je určitě má. Jinak můj prcek taky barvy střílel a začal je poznávat až tak po 3. roce- skoro ze dne na den. Do té doby to sabotoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
26.3.15 14:53

Pediatrička se ho zeptala na barvu ale protože se trucnul a nechtěl spolupracovat, tak ho nechala. K očnímu jdeme tuto sobotu a já jsem z toho nervózní. Není mi jasný, jak to dokáží poznat, když klasický testy na barvoslepost vyžadují znalost písmen a číslic.
Vůbec netuším, jak se synem pracovat. Navíc je velmi aktivní, chvíli neposedí a přimět ho ke spolupráci je náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
26.3.15 14:55

Chtěla bych ještě dodat, že podle průzkumů je barvoslepý každý desátý muž. No to je děsivý číslo. Už jsem testla manžela i dědečka a oba dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31400
26.3.15 15:00

@marram3 požádej pediatričku o otestování, buď bude mít testy v ordinaci nebo vás odešle na oční a tam to prošetří. Jsou to jednoduché karty s obrázky, které jsou vyvedeny jako skvrny, třeba je tam jako pozadí zelené fleky a z červených fleků vyvedený domeček. Pokud dítě nerozezná zelenou a červenou (což je u mužů nejčastější typ barvosleposti, tzv. daltonismus, přenášený po X chromozomu, tj. ženy jsou přenašečky a 50% jejich synů pak daltonici), tak v tom ten domeček nerozezná. Nebo ho sama jednoduše testuj na semaforu, tam je červená i zelená barva. Ale pokud to „někdy“ pozná a jindy ne, tak prostě se to asi jen nechce učit, nebaví ho to, nevidí důvod, proč by to měl umět, v tom případě bych mu nechala čas, občas potrénovala, ale daltonismu (natož plné barvosleposti) bych se neobávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
26.3.15 15:00

@marram3 mně doktorka říkala, že pokud ve 3 letech umí třídit, tak to je v pohodě. Jinak se podívej, na netu jsou testy na barvoslepost i pro děti, jsou tam obrázky, my to dělali se synem, on ještě tak týden před narozeninama ani netřídil, a když jsem se zeptala, co je jako jahůdka, v klidu mi ukázal zelenou.

• Citovat
  • Upravit
14030
26.3.15 15:01

Dcera je tedy pomerne mladší, ale moc ji baví venku při procházce říkat, jakou barvu má ktere auto :) Třeba by ho to taky bavilo. Pripadne i obracenym způsobem - najdi cervene auto…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
26.3.15 15:03

I barvoslepy v pohode rozdeli kostky dle barev, rozeznava totiz odstiny. Uvidis po vysetreni, predpokladam, ze pro deti maji jine testy nez pro dospele.

Jinak ja mam barvoslepeho kamarada, kdysi prisel s novou skvelou zelenou mikinou, ktera vsak byla ve skutecnosti fialova :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.3.15 15:04

Raději bych zašla na oční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
26.3.15 15:13

Ty testy se ale stejně dělají tím stylem, že je tam číslo nebo písmeno jinou barvou a to se má přečíst, nebo je ještě něco jinoho? Já mám problémy poznat některé odstíny, barvu pojmenovat, ale když je něco jinou barvou, tak to prostě poznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.3.15 15:15

@vokishka mas znizeny barvocit, nejsi barvoslepa ;)

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
26.3.15 15:15

Ja myslim ze na testy je brzy, pokud tey neexistuji nejake jine nez ty s cisly.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA