Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@KackaDoup To je možné, někdy je to sranda. Ale ten barvoslepý taky asi pozná prostě jiný odstín, takže přečte číslo nebo ne?
Naši 2 synove mají poruchu barvocitu, jeden má šedou a růžovou, druhý hnědou a zelenou. Projevuje se to tak, ze se jim ty barvy zdají úplně stejné a tak to bylo od mala, proste když třídíli třeba pastelky, tak měli tyhle barvy na jedné hromadce. U třetího zatím nevíme, je mu rok a půl. A asi je to nějak dědicne, protože touto poruchou trpí bratr mé matky
@vokishka nepozná, protože proto jsou tam ty skvrny, aby podle obrysu bílé (toho, co nevidí) nemohl domyslet číslo. Vyhledej si Ishiharův test, vyjede plno obrázků, třeba, pokud máš sama snížený barvocit, uvidíš že to není sranda. Já mám barvocit fakt dobrý, až hodně dobrý řekla bych, ale na některé ty karty musím koukat třeba s přivřenýma očima atd.
Ty testy vypadají např. takhle: http://www.oculus.de/…hara_pf2.jpg
Pokud dítě správně třídí velkou škálu barev, bude problém spíš v tom pojmenovávání (to je i po třetím roce ještě celkem časté). Barvoslepý vidí různé odstíny šedi u barev různého jasu/sytosti, zelená a červená např. mohou mít stejný jas a viděl by je stejně. Záleží na konkrétních barevných vzorcích.
@elanaa Tak jsem si zkusila jeden test a asi po třech obrázcích na mě vykoukl takový ten strašidelný, mrtvolná tvář, fuj. Z toho šoku už nepoznám ani ty ostatní barvy ![]()
@vokishka píše:
@elanaa Tak jsem si zkusila jeden test a asi po třech obrázcích na mě vykoukl takový ten strašidelný, mrtvolná tvář, fuj. Z toho šoku už nepoznám ani ty ostatní barvy
@marram3 zkus to trénovat při procházkách na autech. Moje děti se to tak naučili perfektně, říkali jsme jakou barvu má auto, které projelo, zaparkovaný auta. Je to nenásilné učení.
@Viking MOJE DCERA POJMENOVAVALA PO SVEM…slunickova travickova…taky si za boha nemohla zapamatovat spravne nazvy…myslim ze jeste i pozdeji.---Vidi barvy normalne a plne.
Od mé kamarádky syn má 5,5 let a taky bojují s barvami. Kostky lega vytřídí, ale když mu třeba řekne podej červenou - je v pasti. Už je z toho taky na nervy, venku chodí a furt se snaží a kluk buď nechce, nebo nepozná. ![]()
@vokishka píše:
@elanaa Tak jsem si zkusila jeden test a asi po třech obrázcích na mě vykoukl takový ten strašidelný, mrtvolná tvář, fuj. Z toho šoku už nepoznám ani ty ostatní barvy
To jsme na tom stejně
. Ještě k tomu jsem měla zapnutý zvuk a začlo to strašně řvát. Se z toho šoku ještě vzpamatovávám ![]()
@moje prdelky u nás mají všechny auta šedou barvu, max. jsou červený nebo bílý. Jiná barva se snad v automobilkách nevyrábí
ale dělám to stejně. Případně komentujeme barvu oděvu kolemjdoucích. Ale i tam převažují jen odstíny šedé, hnedé, béžové. Barvy se ze světa postupně vytrácí ![]()
@neschopná mamka píše:
@moje prdelky u nás mají všechny auta šedou barvu, max. jsou červený nebo bílý. Jiná barva se snad v automobilkách nevyrábíale dělám to stejně. Případně komentujeme barvu oděvu kolemjdoucích. Ale i tam převažují jen odstíny šedé, hnedé, béžové. Barvy se ze světa postupně vytrácí
coze? a kde to zijes?
tady mas treba vzornik skodovek
http://www.skodaoctavia.cz/…ni-barvy.jpg
Žluté, modré zelené - nic ![]()
zítra, až bude světlo ti můžu vyfotit parkoviště, fakt minimum barevných aut ![]()
jo a je to Ostrava…
Taky si myslím, že může být problém v „pojmenování“, nikoli rozpoznání. A klidně i v tom sabotování, protože ho to prostě unavuje, nebaví…