Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky si myslím, že může být problém v „pojmenování“, nikoli rozpoznání. A klidně i v tom sabotování, protože ho to prostě unavuje, nebaví…
Já si také myslím, že má spíš problém v pojmenování. Zdá se mi i docela malý, aby si už dokázal dobře všechno „pospojovat“ a barvy poznávat.
Moje dcera dokázala roztřídit pastelky a i různé kartičky podle barev, ale jakmile jsme chtěli pojmenování, tak byla mimo. Navíc se při své povaze pak zasekla a už nechtěla spolupracovat.
@neschopná mamka tak oblečení si myslím, že pro něj nebude tak zábavné, jako auta. Třeba autobus je určo bílý a nebo červený, sanitka žlutá, hasiči červený. Nemusí auta stát, ta hra může být, kdo první barvu řekne. Samozřejmě, že ty vždycky prohraješ. Taky jsem dělávala kolem blbosti, že když to řeknou špatně, že je hodím do popelnice, jsem vyhrožovala a když jsem viděli popelnici tak jsem je chtěla chytnout. Vždycky se tomu smáli a bavilo je to o to víc.
Jinak můj druhorozený dlouho nemluvil, byl lenošný, ale barvy zvládal ukazovat, ale neřekl jaká, prostě neuměl. Taky bych se toho nebála a myslím, že doktorka by barvoslepost zjistila a taky bych se nestresovala učitelkami ze školky. Divím se, že tě stresují, a moc nevěřím tomu, že všechny ostatní děti to říkají na jedničku. Věřím, že se to naučí.
@moje prdelky píše:
@neschopná mamka tak oblečení si myslím, že pro něj nebude tak zábavné, jako auta. Třeba autobus je určo bílý a nebo červený, sanitka žlutá, hasiči červený. Nemusí auta stát, ta hra může být, kdo první barvu řekne. Samozřejmě, že ty vždycky prohraješ. Taky jsem dělávala kolem blbosti, že když to řeknou špatně, že je hodím do popelnice, jsem vyhrožovala a když jsem viděli popelnici tak jsem je chtěla chytnout. Vždycky se tomu smáli a bavilo je to o to víc.
Jinak můj druhorozený dlouho nemluvil, byl lenošný, ale barvy zvládal ukazovat, ale neřekl jaká, prostě neuměl. Taky bych se toho nebála a myslím, že doktorka by barvoslepost zjistila a taky bych se nestresovala učitelkami ze školky. Divím se, že tě stresují, a moc nevěřím tomu, že všechny ostatní děti to říkají na jedničku. Věřím, že se to naučí.
@elanaa píše:
@marram3 požádej pediatričku o otestování, buď bude mít testy v ordinaci nebo vás odešle na oční a tam to prošetří. Jsou to jednoduché karty s obrázky, které jsou vyvedeny jako skvrny, třeba je tam jako pozadí zelené fleky a z červených fleků vyvedený domeček. Pokud dítě nerozezná zelenou a červenou (což je u mužů nejčastější typ barvosleposti, tzv. daltonismus, přenášený po X chromozomu, tj. ženy jsou přenašečky a 50% jejich synů pak daltonici), tak v tom ten domeček nerozezná. Nebo ho sama jednoduše testuj na semaforu, tam je červená i zelená barva. Ale pokud to „někdy“ pozná a jindy ne, tak prostě se to asi jen nechce učit, nebaví ho to, nevidí důvod, proč by to měl umět, v tom případě bych mu nechala čas, občas potrénovala, ale daltonismu (natož plné barvosleposti) bych se neobávala.
V rodině se barvoslepost vyskytuje. Bratr matky mého manžela. Je možné aby přenašečka byla tedy prababička a babička? Kdo by to ale přenesl na syna když manžel je chlap?
. Se v tom ztrácím
. Ještě mě napadá jedna věc. V těhotenství jsem absolvovala odběr plodové vody a z toho genetické testy. Zjišťují lékaři v těchto testech i barvoslepost?
@Simulka77 píše:
Naši 2 synove mají poruchu barvocitu, jeden má šedou a růžovou, druhý hnědou a zelenou. Projevuje se to tak, ze se jim ty barvy zdají úplně stejné a tak to bylo od mala, proste když třídíli třeba pastelky, tak měli tyhle barvy na jedné hromadce. U třetího zatím nevíme, je mu rok a půl. A asi je to nějak dědicne, protože touto poruchou trpí bratr mé matky
A kolik bylo klukům let, když se to prokázalo?
@moje prdelky píše:
Paní učitelky doslova prohlásili, že je jediný ze třídy. Ach jo. Mě to srovnávání dětí leze strašně na nervy. Náš syn nebude přeci nikdy stejný jako jakýkoliv jiný dítě. Je originál a to i s případnou barvoslepostí.
@blanula19 píše:
Od mé kamarádky syn má 5,5 let a taky bojují s barvami. Kostky lega vytřídí, ale když mu třeba řekne podej červenou - je v pasti. Už je z toho taky na nervy, venku chodí a furt se snaží a kluk buď nechce, nebo nepozná.
Já bych právě chtěla zabránit zbytečnému stresu a vědět na čem jsme. Kvůli malému.
@marram3, no já myslím, že až někdy kolem pátého roku, možná později, je jim dneska 18 a 13let. U dětské doktorky, když jim ukazovala právě ty obrázky, jak tu psaly holky, ten starší dokonce musel na oční, když chtěl potvrzení na řidičák
@marram3 píše:
V rodině se barvoslepost vyskytuje. Bratr matky mého manžela. Je možné aby přenašečka byla tedy prababička a babička? Kdo by to ale přenesl na syna když manžel je chlap?. Se v tom ztrácím
. Ještě mě napadá jedna věc. V těhotenství jsem absolvovala odběr plodové vody a z toho genetické testy. Zjišťují lékaři v těchto testech i barvoslepost?
Myslím, že je to tak, že to může přenést pouze matka na syna, jejíž dědeček z matčiny tu poruchu měl. Takže pak by to mohly mít pravnoučata jejího syna od dcery, co má dceru ![]()
@marram3 píše:
V rodině se barvoslepost vyskytuje. Bratr matky mého manžela. Je možné aby přenašečka byla tedy prababička a babička? Kdo by to ale přenesl na syna když manžel je chlap?. Se v tom ztrácím
Ne, z odběru plodové vody to nezjišťují.
@marram3 píše:
Paní učitelky doslova prohlásili, že je jediný ze třídy. Ach jo. Mě to srovnávání dětí leze strašně na nervy. Náš syn nebude přeci nikdy stejný jako jakýkoliv jiný dítě. Je originál a to i s případnou barvoslepostí.
Tyhle vyjádření od učitelek ber trochu s rezervou. Myslím, že některé musí vždycky něco připomínkovat. Kluk je ještě malý, školka plná různých zajímavějších věcí, párkrát jim nedokázal říct správně barvu a ony si hned zapsaly „neumí barvy“.
Sleduj ho, zkoušejte postupně kostky, pastelky, auta atd. a uvidíš, že to bude dobré.
P. S. Nevím proč, ale samotné mi dělala problém růžová a oranžová snad ještě v první třídě.
![]()
@Vorvaň obrovský píše:
Myslím, že je to tak, že to může přenést pouze matka na syna, jejíž dědeček z matčiny tu poruchu měl. Takže pak by to mohly mít pravnoučata jejího syna od dcery, co má dceru
Ahoj holky, taky se jdu přidat do kategorie rodičů, co řeší barvoslepost. Dcera má 2,75roku a povídám ji o modré, ona najde modrou lžičku a za chvíli tutéž pojmenuje zelená. Prostě je to náhodné. Přijde mi, že ji to nezajímá, že prostě nechápe, co je barva. Je pravda, že k tomu trošku přispěje vždy syn, který v 6ti letech musí mít vždy na vrch a musí ji ukázat, že on to umí. Ale on sám to dával hravě, ani jsem ho to neučila, tak jsem nesvá, až půjdeme ve 3letech na kontrolu k lékaři. Tchán je barvoslepý, tak právě nevím. Ona je právě úžasně pohybově nadaná a nějaké sezení a hraní si s barvami ji neberou, nemá na to čas. Tak se někam zavěsit. Může se to poddat ještě? Přijde mi, že co ji rostly od října stoličky do února, března, že hodně zaostala, ani moc nerostla, byla nemocnější než dřív a teď nechytla ani spálu od syna a teď nevím, jak to dohnat. Je pravda, že najednou hodně roste. Prostě ten půl rok nějak se nevyvíjela, co nás zlobily zoubky a pořád jsme měli nějakou nemoc. Tak už nevím jak na ni
.