Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, je normální nechtít děti. Jestli je budeš mít nebo ne, je jen tvoje osobní rozhodnutí, hlavně, že budeš šťastná. S věkem se to může změnit, ale nemusí. Nechala bych tomu volný průběh, jenom bych to asi otevřeně probrala s partnerem.
Mám kolem sebe bezdětné holky i v mém věku. Mají různé důvody a já je plně chápu. U vás se to ještě může zlomit, ale nikde není psáno, že to dítě musíte mít. Rozhodně se do toho nenechte tlačit. Mohlo by to být proti dítěti.
Normální to je, může to trvat třeba 10 let ještě, klidně 15. Nic neřeš, ostatní si nejspíš budou myslet nejpozději v tvých 35 letech, že jsi chudák neplodná.
Je to normální
… Jen se připrav na otázky na děti a hodně dlouho a čím budeš starší, tím víc dotazů bude…
Ve 21 letech chce dneska dite maloktera.. Za par let muze/a nejspis bude vsechno jinak.. Ted bych se tim vubec netrapila. I kdyby materska touha nikdy neprisla, tak co no, nebyla by jsi prvni ani posledni..
Myslím že je to hlavně v tvém věku úplně normální. Touha po vlastních dětech může přijít kdykoli, a nebo taky nemusí, a je to úplně v pohodě oboje.
Já měla syna ve 23 letech, pak dlooouho nic, vždy jsem říkala že už další děti nechci, a pak najednou to na mě přišlo ve 36 letech. A pak ještě jednou ![]()
Úsměvné nad tím přemýšlet v jednadvaceti 🙂. Většinou se potřeba mít dítě dostaví s věkem, nebo s nalezením správného partnera. Ale jinak za mě to není jen o tom mít dítě, ale vytvořit novou rodinu, posunout život o level výš. Ale mám i kamarádky, které děti mít nebudou a za mě je to v pohodě. Jedna je ráda, že se postará sama o sebe, respektive se dobře vdala a stará se o ní manžel. Tam by bylo dítě chudák. Druhá nikdy po dětech netoužila a pak zjistila, že je neplodná. Každého volba. Před dětmi jsme měli také velmi poklidný život, zato teď je to jízda
.
Je zcela v pořádku nemít děti. Je to tvoje rozhodnutí, každému je do toho kulové. Já mam sestru, co děti nechce. Je to její život, její rozhodnutí. Respektuji ho
Příspěvek upraven 21.05.21 v 21:25
Je to normální. Někoho to chytne až ve čtyřiceti.
Partner už o dětech mluví jestli to chápu dobře? V tomhle se musíte shodnout kdy atd. Když má o tom každý jinou představu, může to vztah položit.
Je v pořádku nechtít děti. V tvém věku je to navíc naprosto normální. Počkej pár let a děti nejspíš chtít budeš ![]()
Jo a rozhodně bych postoj nemít děti nikomu nesdělovala, protože v momentě, kdy o sobě začneš prohlašovat, že nechceš děti, tak do tebe budou všichni šít. Úplně bych tohle téma na tvém místě ignorovala a při otázkách říkala, že jsem ještě mladá, ještě mám čas a tečka. Víc to nerozváděj. Rozhodně ne, před rodiči, babičkami apod. Bude to pak pro ně téma… A to nechceš 😁. Stejně tak nemá cenu to komukoliv říkat, protože platí nikdy neříkej nikdy. Ne, opravdu od tebe nikdo v 21 letech nechce, aby ses teď hned rozhodla jestli děti ano, nebo ne. Času dost, vůbec bych se takovou otázkou dřív jak ve 30-35 letech nezatěžovala. Případné definitivní rozhodnutí říct rodině a okolí tak ve 40 letech.
V tomhle věku je to normální. Třeba ta chuť nepřijde nikdy a třeba budeš za rok těhotná.
Jen mi teda nepřijde moc normální, když se nechá dlouho ujíždět vlak a těsně před padesátkou si vzpomene, že přece jen dítě vlastně chce. To je teď moderní.
Dobrý večer,
je to pro mě zvláštní téma, ale jsem ještě mladá 21 letá studentka, pracuju, a žiju si nějak tak svůj poklidný život s partnerem. Problém je v tom, že když přijde slovo na děti, nemám v sobě (zatím?) pud ho chtít - i když jsem tak do 19 tvrdila, že ho plánuji, až mi bude 25 a chci ho. Kolem 20 roku se to zlomilo. Momentálně mám v životě naprosto jiný priority a cíle (což je docela normální u 21 letý holky). Jsem milující teta, sestřenka a děti velice miluji, dokonce jsem chtěla jít pracovat i do školky. Jenom mám v sobě zakotvený názor, že já dítě nevyžaduji. Je normální nechtít děti? Nebo se to někdy zlomí? Jaký máte názor na bezdětné ženy vy?
Ráda si přečtu vaše názory, domněnky a zkušenosti:)
ps. pardon za kategorii, nevím kam to umístit